KaynaklarEnocta Blog

Akıllı Telefonlar ve Tabletler: Mobil Eğitimin İki Ayrı Yüzü

Our Mobile Planet’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 11 milyon kişi akıllı telefon, 7 milyon kişi de tablet bilgisayar kullanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da, mobil araçlar ile internet erişiminin yılda ortalama %10 civarında bir büyüme gösterdiğini bildiriyor. Bu da demek oluyor ki; her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinen tabletler ve akıllı telefonları etkili ve verimli birer öğrenme aracı olarak kullanabilmek için bildiğimiz tasarım yöntemlerini ve yaklaşımları tekrar gözden geçirmenin tam zamanı.

Kuşkusuz mobil eğitim dediğimizde aklımıza ilk gelen cihazlar tabletler ve akıllı telefonlar oluyor. Mobil eğitim kavramı ile bu cihazları o kadar çok telaffuz ediyoruz ki akıllarda sanki aynı şeylermiş gibi bir izlenim uyanıyor. Hâlbuki tabletler ve akıllı telefonlar, öğretim tasarımını açısından birbirinden çok farklı cihazlar. Bu yüzden farklı yaklaşım tarzları ve farklı öğrenme deneyimleri gerektiriyorlar.

Mobil Eğitimde Doğru Yolda Mıyız?

Öncelikle, mobil eğitimin gelişmekte olan bir süreç olduğunu unutmamalıyız. Süreç belli ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkıyor ve gelişiyor. Akıllı telefon ve tabletlerde sunulan içerikler de bir takım ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıktı ve oluşacak yeni ihtiyaçlar çerçevesinde de gelişiyor olacak.

Mobil eğitime ilişkin, bugüne kadar karşılaştığımız örnekler daha çok eğitsel içerikli podcastler, videolar ve görsellerdi. Çoğu da sadece bilgi aktarımına yönelik içeriklerdi. Bu noktada en büyük sorunlardan biri, mobil yöntemlerle aktarılan bu bilgilerin ölçülebilirliği noktasında yaşandı. Hem tablet hem de akıllı telefonlar için aynı içeriğin görüntülenmesi tahmin edilen etkiyi ve öğrenmeyi gerçekleştiremedi.

Buz Dağının Öteki Yüzü

Akıllı telefonlar ve tabletler düşünüldüğünde, hemen hemen aynı işlevleri gerçekleştirebildikleri halde, yüzeysel bakıldığında önemsiz gibi görünen ama derinlemesine düşünüldüğüne aslında çok önemli olan farklar içeriyorlar. Aralarındaki en önemli fark, ekran boyutları. Bir tablet ile bir akıllı telefon arasındaki ekran boyut farkı marka ve model gözetmeksizin açık bir şekilde ortada. Bu anlamda, öğretim tasarımını açısından tabletler her zaman bir adım öne çıkıyor. Ekran boyutunun büyümesi daha zengin tasarımlar ortaya koymaya olanak sağlıyor. Tabletlerin önde olduğu diğer bir konu da üzerlerinde not alma ya da yazı yazma işlemlerinin akıllı telefonlara göre çok daha kolay yapılabiliyor olması.

Buradan da anlaşıldığı gibi tablet için tasarlanan bir içerikten akıllı telefonda görüntülenip aynı verimi almayı beklemek, pek de rasyonel bir beklenti değil. Tabletin web tarayıcısı aracılığı ile rahatlıkla erişilebilen ve tamamlanabilen bir içerik, akıllı telefonda ekran boyutunun küçük olması nedeniyle uyumsuzluk sorunu ortaya çıkarabiliyor.

Ayrıca tabletlerdeki pil ömrünün akıllı telefonlara göre daha uzun olması da teknik olarak hem içeriğin oluşturulacağı teknolojinin süresinin uzunluğunu hem de türünü doğrudan etkileyen bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Akıllı Telefonlarda Mobil Eğitimin Rotası

Tablet ya da akıllı telefonda sunulan içeriklerin karşı karşıya kaldıkları en ciddi engellerden biri, bu tür içerikleri alırken kişilerin dikkatinin dağılmasıdır. Bu açıdan kıyaslandığında, işlevsel özelliklerinden dolayı, akıllı telefonlar tabletlere göre, dikkat dağınıklığıyla baş etmede biraz daha fazla çaba isteyen cihazlar. Kullanıcıların dikkatlerini toplayarak, sunulan içerikteki önemli noktaları kaçırmamaları için, hazırlanan tasarımın hızlı ve çabuk tüketilebilir olması gerekiyor. Şimdi, akıllı telefonlarda sunulabilecek içerikleri tasarlarken kullanıcıların dikkatini toplamasına yardım edecek birkaç çözüm üzerinde duralım.

Video Desteği

Akıllı telefonlarda sunulabilecek en etkili içeriklerden biri de video. Yalnız burada da bu videonun bir akıllı telefondan izleneceği kesinlikle unutulmadan tasarım yapılmalı. Peki, nelere dikkat etmek gerek?

  • Kısa tutun: Uzun ve vermek istediği mesajları net bir şekilde iletemeyen videolar, zaten dikkatini toplaması güç olan kullanıcıyı, hepten kaybetmeye neden olabilir. Önemli noktaları kısa, net ve açık bir şekilde ortaya koyan ve doğrudan hedefe yönelik videolar kullanıcıya ulaşmada bu nedenle çok önemlidir. Ayrıca, akıllı telefondan video izleyen bir kullanıcıdan dakikalarca, bir videonun yüklenmesini beklememek gerekir. Videoların kısa olması bekleme süresini de kısaltacağı için teknik açıdan da daha verimli olacaktır.
  • Kaliteye önem verin: Kaliteli bir videonun üretimi hem zahmetli hem de maliyetli bir iştir. Bu aşamada zahmetten ya da maliyetten ufak bir kaçınma verilen tüm emeğin boşa gitmesine sebep olabilir. Bu sebeple, üretim sürecinin başında üretim maliyetlerinin kalite odaklı doğru bir şekilde hesaplanması yararlı olacaktır.
  • Mizah kullanın: Mizah, akıllıca yapıldığında kişideki merakı ve dolayısıyla öğrenmeyi doğrudan tetikler. Bu açıdan kısa zamanda tüketilecek bir içerikte akıllıca yerleştirilmiş mizah unsuru, kullanıcıyı hızlı bir şekilde düşünmenin ve dolayısıyla öğrenme sürecinin içine çeker.
  • Karakter kullanın: Videolar içerisine yerleştirilmiş karakterler, kullanıcıların kendilerinden bir şey bulacakları, onlara tanıdık gelen özelliklere sahip olmalıdır. Bu videoya olan ilgiyi devam ettirmek için etkili bir yöntem olabilir.

Konum Tabanlı Öğrenme

Mobil eğitimi ön plana çıkaran en önemli unsurlardan biri de kullanıcının teknik olarak her yerde öğrenme içeriğine ulaşmaya hazır olmasıdır. Bu tasarımda bir avantaj olarak kullanılarak kullanıcının bulunduğu konuma göre, ihtiyacı olan bilgiye ulaşmasını sağlayacak tasarımlar yapılabilir. Böylece ihtiyaç duyulduğunda hızla ulaşılabilen bilgi, hemen kullanıldığı için de kalıcı olur. Örneğin, kullanıcılara içerisinde bilgi haritaları bulunduran oryantasyon eğitimleri geliştirilebilir. Bu haritalar ile şirket birimleri, binadaki yerlerine göre uygulamada konumlandırılır, kullanıcı kaçıncı katta olduğunu seçer, ileri tuşuna basar ve uygulama kullanıcıyı gitmek istediği birime yönlendirir. Bu arada birim ile ilgili önemli bilgiler de kullanıcıya aktarılabilir. Buna benzer birçok farklı tasarım düşünülebilir.

Sosyal Paylaşım

Akıllı telefonlar, sosyal paylaşım araçlarına erişimde kullanıcıların elinin altında bulunan en kolay araçlar. Özellikle, mobil internet erişiminin giderek arttığı ve informal öğrenmenin etkisinin sürekli telaffuz edildiği bu dönemde böyle platformları mobil öğretim tasarımının içerisine dahil etmek ve kullanıcıların birbirleri ile etkileşime geçmelerini sağlamak iyi bir fikir olabilir. Burada sorulması gereken soru, buna gerçekten ihtiyaç olup olmadığıdır. Dikkat edilmesi gereken konu ise beklentiler hakkında açık olmaktır.

Akıllı telefonlar için bahsettiğimiz bu ilkeler, tabletler için de tasarım farklılıkları göz önünde bulundurmak koşulu ile kullanılabilir. Bu ilkeleri uygularken, akıllı telefon için geliştirilmiş bir içeriği direkt olarak tablete yansıtmanın, tabletin avantajlı özellikleri kısıtlamış olacağını da akılda tutmak gerekir. Tabletin sunduğu geniş dokunmatik ekran, geniş klavye, pil ömrü ve benzeri avantajları etkin kullanmak ancak bu şekilde mümkün olabilir. Benzer şekilde, tablet için tasarlanmış bir içeriği akıllı telefonda direk olarak kullanmaya çalışmak, daha önce bahsettiğimiz boyut sorunlarını ortaya çıkarabilir. Mobil cihazların farklı özellikler ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmış uygulamalar her zaman avantaj yaratır. Bu aşamada ise Enocta video eğitim portalından yararlanabilirsiniz.

Akıllı Telefonlar ve Tabletler: Mobil Eğitimin İki Ayrı Yüzü

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.