KaynaklarEnocta Blog

Eğitim Sektörünün Yükselen Yıldızı: E-Öğrenme

İnternet ve teknolojik araçların kullanımı ile gerçekleştirilen web tabanlı eğitim, öğrenim ve bilgi yönetimi faaliyetleri e-öğrenme olarak adlandırılıyor. Bireysel eğitim çalışmaları çok eskilere dayansa da bu kelimenin ilk defa kullanımı 90’lı yılları buluyor. Enocta olarak e-öğrenme faaliyetlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı oluyor ve Enocta Katalog ile e-öğrenmeyi sizlerle buluşturuyoruz. Şimdi gelelim bunun faydalarına!

E-öğrenmenin avantajları

Teknolojinin hızla gelişmesi ve uzaktan eğitimin avantajları önümüzdeki senelerde daha çok değişimler yaratacağa benziyor. Gelin birlikte bu değişimlere göz atalım:

  • Eğitimler için zaman esnekliği vardır ve her çalışan kendine uygun bir zamanda eğitim alabilir.
  • Bireysel bir öğrenme çeşidi olduğu için eğitici ve çalışan ayı ortamda bulunmak zorunda değildir, mekandan bağımsız bir öğrenme imkanı sunar.
  • Kuruma özel oluşturulan bir platform sayesinde çalışanlar arası bilgi akışı daha kolay sağlanabilir.
  • Konuların pekiştirilmesi için çalışanlar dersleri istedikleri kadar tekrar edebilir, aynı eğitime tekrar ulaşabilirler.
  • Çalışanlar e-posta veya tartışma odaları gibi etkileşim araçları ile kendi aralarında bilgi alışverişi yapabilir ya da eğitmen ve konu uzmanları ile iletişim kurabilirler.

E-öğrenmenin Şirketlere Sağladığı Faydalar

  • Gelişen dünyaya ayak uydurmak ve her an güncel bilgilere ulaşmak için çalışanlar sürekli kendilerini geliştirirler. E-öğrenme ile sürekli eğitim alma şansı bularak bu imkânı yakalarlar.
  • Şirketin başarıları için doğru yatırım yapmak isteyen kurumlar çalışanlarına    e-öğrenme imkânı sunarak performans geliştirmelerini ve kurum için daha verimli olmalarını sağlarlar.
  • Zaman ve mekan sınırlaması olmadan eğitim alma lüksünün ayrıcalıkları ile çalışanlar hem iş performansını düşürmeden hem de özel zamanlarından kısıtlamadan kendi belirledikleri periyodlarda eğitim alabilirler.
  • Aynı eğitim içeriği ve avantajları yakalamak için zorlu şartları olmadığından eğitimde fırsat eşitliği sağlar ve her kesimden kişilerin aynı eğitimi almasına olanak sunar.
  • Sınıf içi eğitimler için gerekli olan şartlar ortadan kalkar ve pek çok maddi gerekçe burada söz konusu değildir. O yüzden e-öğrenme her zaman daha uygun fiyatlıdır ve kurumlar için de tasarrufludur.
  • Jennifer Salopek'in "Training and Development Magazine" deki yazısında bahsettiği bir araştırmaya göre e-öğrenme ile eğitim alan çalışanlar, eğitimlerini daha kısa sürede tamamlayabiliyorlar. Bunun nedeni eğitimde bildikleri kısımları geçip, bilmedikleri konulara odaklanmaları ve kendilerine fayda sağlayacak kısımlar üzerinde durmaları. Ayrıca zamandan kazanılan bu tasarruf kurumlara iş gücü olarak geri dönmektedir.
  • Çalışanların serbest zamanları değerlendirmeleri ve çeşitli eğitimlerin sunulması çalışan memnuniyetini ve motivasyonunu sağlamaktadır. Kendilerini geliştirme imkânı tanındıkça çalışma azmi de artmaktadır.
  • E-öğrenme sistemleri hem görsel hem de işitsel öğrenme yöntemlerinin tümünü desteklemektedir. Her insanın öğrenme hızı ve metodu farklılık göstermektedir. İstenildiği kadar tekrar etme özelliği sayesinde de pekiştirme imkânı tanır.
  • Kurumlar, çalışanlarının hangi eğitimleri aldıklarını, anketler yaparak istek ve önerilerini kolayca takip edebilirler. Böylece eğitim ve gelişim faaliyetlerinin çalışanlar üzerindeki etkisini inceleyebilirler.
  • Mobil hayatın hâkim olduğu bu çağda video mobil içerikleri, her kesimin daha kolay ulaştığı ve tükettiği bir alan haline geldi. Mobil cihazların kullanımının artması ile yeni alışkanlıklara uygun dizayn edilen e-öğrenme sistemleri çalışanlar için daha kullanışlı olmaktadır. Günlük kullanımda yaygın olan uygulamalar ile benzer dizayn edilen yalın ve pratik yapılar öğrenme sistemini akıcı ve eğlenceli kılmaktadır.
  • Günümüzde her konuda olduğu gibi bilgi de çok hızlı değişiyor ve güncelleniyor. E-öğrenme sistemleri ile yenilikleri yakalayıp anında değişiklik yaparak yenilenen eğitimi çalışanlara ulaştırılabilmektedir.

Başarılı e-öğrenme programları tasarlamak için:

Çalışanların performanslarını artıran teknolojik bir olanak olarak değerlendirilen e-öğrenmede, kurumun eğitim hedeflerine ulaşılmasını sağlamak, bilgilerin nasıl uygulanacağı becerisinin tüm çalışanlara kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle kurum stratejisi, beklentileri ve çalışanların özellikleri dikkatle incelenmektedir.

Verimli bir çalışma ortamı için e-öğrenmedeki içerikler, eğitimde odaklanılması gereken konular, referans verilecek kaynaklar vb. koşullara göre düzenlenerek kullanılmaktadır.

E-Öğrenmenin temel tasarım prensipleri:

Çıkan her yeni ürün gelişen işlevsellik ve tasarım özellikleri ile beklentilerimizin sürekli olarak artmasına yol açıyor. Enocta, bu gelişmeleri yakından takip ederek içeriklerini kullanıcılar için daha uygun hale getiriyor. Görsel ve işitsel anlamda tüm tasarımları, yenilikleri takip ederek sürekli geliştiriyor. Kullanılan çoklu ortam materyalleri (multimedya) bu konuda oldukça yardımcı oluyor. Dr. Richard E. Mayer’in yaptığı çalışmalar sonucu yayınladığı makalelerde (Mayer, 2009) “etkili bir çoklu ortam tasarımı yaratmanın birtakım prensipleri olmalıdır” diye bahsetmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Tutarlılık (Coherence) Prensibi

İçerik konusu ile ilgili olmayan her türlü bilgi çeşidi (yazılı ya da görsel) içerikten çıkarılmalıdır. Kullanılan tüm öğeler birbirini desteklemeli ve bir anlam bütünlüğüne sahip olmalıdır. Bu sayede konu dışında yer alan ve dikkat dağıtıcı öğeler çıkarılarak, kullanıcının asıl içeriğe daha kolay odaklanması sağlanır.

İşaretleme/Vurgulama (Signaling) Prensibi

İçerikteki önemli bilgilere dikkat çekilmelidir. Bilgi aktarımının çok olduğu içeriklerde önemli olarak belirlenen öğelerin görsel olarak vurgulanması gerekir. Burada önem verilen noktalar ile eğitimden daha çok verim alınması sağlanmalıdır.

Gereksizlik (Redundancy) Prensibi:

İçeriğin aktarımı için uzun metinlerin kullanılması yerine görsel ve işitsel materyaller kullanmak, daha etkili sonuçlar veriyor. Kullanıcıya aynı anda birbirinden farklı materyallerin verilmesi, zihninde gereksiz yüklenmeye neden olduğundan içeriğin anlaşılmasını zorlaştırıyor.

Uzamsal Yakınlık (Spatial Contiguity) Prensibi

Görsel kaynaklar ile desteklenerek verilmek istenen bilgi mümkün olduğunca birbirine yakın olarak kullanılmalıdır. Bu tasarım sayesinde verimli bir öğrenme ortamı oluşmaktadır.

Zamansal Yakınlık (Temproral Contigutity) Prensibi

Zamansal yakınlık prensibine uyan programlar görsel ve işitsel ürünleri paralel olarak sunuyor ve böylece bilgiler arasında ilişki kurması kolaylaşıyor.

Ve Yeni Çağın Dijital Konsepti: Gamification…

Hızlı iş hayatının temposu çalışanların daha kısa zaman aralığında etkili ve farklı öğrenme tiplerine uyan eğitim ve bilgilendirme programlarına talep etmelerine sebep oluyor. Bunlardan biri de Gamification…

Enocta olarak öğretme stratejilerimizin içerisine oyunu eğitim hedeflerinize uygun olup olmadığını ölçümleyerek ekliyoruz. Oyunu, öğrenme hedeflerinize göre uyarlarken dikkat ettiğimiz iki önemli nokta var:

  • Tasarlanan oyun, içerisindeki her türlü mekanizma ve dinamik ile motivasyon unsurlarını göz ardı etmeden eğitim hedefleri ile bağdaşmalı ve öğretme programındaki oyun, katılımcıları öğrenme hedeflerine yönelik düşünmeye teşvik etmelidir.
  • Kullanıcının, oyundaki başarısının sebebi oyun mekanizmalarını çözme yeteneği değil oyundan sağladığı kazanımlar sayesinde dinamikleri nasıl yönettiği olmalıdır. Öğrenme yeterli değilse oyundan başarı elde edememeli ya da belirli bir yere kadar gelebilmelidir.

Bu iki husus göz ardı edildiğinde sadece eğlenceli bir oyun oynanmış olur ve öğretici olma hedefi uygulanamaz.

Enocta, oyunları etkili bir öğrenme deneyimi sağlamak amacıyla sosyal öğrenmeye uygun bir şekilde geliştiriyor. Çalışanların sosyal medya alışkanlıkları, öğrenme ortamında bizlere eşsiz ipuçları sunuyor, bu sayede çalışanlar ihtiyaç duydukları bilgiye hızlı ve kolay şekilde erişirken, kurumsal öğrenmeyi “gamification” aktivitesine dönüştürüyor.

E-Öğrenme İçerikleri için Hangi Şirketle Çalışacağına Nasıl Karar Vereceksiniz?

Tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak geniş kapsamlı bir e-öğrenme programı oluşturabilmek ve e-öğrenmeyi kurum kültürünüze uygun bir hale getirmek, ciddi bir analiz, deneyim ve öngörülü karar verme süreci gerektirir. Size fayda sağlayacak ve kurumunuz için doğru adımlar atacak bir çözüm ortağı seçmeniz, size önemli bir değer katacaktır.

E-öğrenme çözüm ortağınızı seçerken dikkat etmeniz gerekenler:

Maliyet

Herhangi bir hizmet alırken ilk dikkat edeceğiniz özellik maliyet olabilir. Bu kritere göre değerlendirme yaparken maliyet-kalite kıyaslaması yapmalı ve uygun fiyatlı hizmet almak isterken şirketinize zarar vermemeye çalışmalısınız. En önemli unsurlardan biri hizmetin sizin ihtiyacınızı karşılıyor olmasıdır. Projeniz için teklif edilen maliyetin size neler sunduğunu bunun karşılığını verip vermediğini iyi değerlendirmelisiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda kesinlikle maliyet karşılaştırması yapmalı ve teklifleri analiz ederek şirketiniz için en mantıklı çözümü bulmalısınız.

Şirketi tanıma

Birlikte çalışacağınız çözüm ortağınızı tanımak çok önemlidir. Şirketin kredibilitesi, iş yapma kapasitesi, proje yönetim yaklaşımı ve işleri zamanında teslim edip edemediği gibi hassas noktalar önceden araştırılmalıdır. Referanslarını değerlendirmek size çalışma prensipleri ile ilgili fikir verebilir.

Çalışma arkadaşları

Şirketi tanımak için çalışan profilini inceleyerek başlayabilirsiniz. Ortak çalışılacak işte görevlendirilecek çalışanların o iş için yetkinlikleri, deneyimleri, okudukları bölümler ve tecrübelerindeki başarılar dikkate alınmalıdır.

İletişim

Birlikte çalışacağınız şirketin projeler boyunca bilgi akışını aksamadan yürütmesi ve sürece sizi de dahil etmesi güven açısından hayli önemlidir. Hangi şirketle çalışacağınıza karar vermeden önce, şirketin iletişim ve proje yönetimi için nasıl bir yaklaşımda bulunduğunu gözlemlemelisiniz.

Tecrübe

Kuruma özel içerik hazırlama konusunda deneyimli bir şirket, ihtiyaç analizini doğru yapmalı, konuları irdeleyip özümsemeli ve iyi bir e-öğrenme materyali haline dönüştürmek konusunda tecrübeli olmalıdır. Yaratıcı çözümler üretebilmek ve deneyimlerden faydalanabilmek ise ustalık gerektirir. Çözüm ortağınızın kaç tane projeyi başarıyla bitirdiğini incelemek onların tecrübelerine tanık olmak önemlidir.

Eğitimin Gelişen Yüzü

Farklı eğitim yaklaşımları ve yeni fikirlerin harmanlaması, alışılmışın dışındaki düşünceler ile geliştirilmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek için şirketinizin stratejik hedeflerine en uygun eğitim hedeflerini seçip çözüm noktalarını belirlemek gerekir. Şirketlerin iş gücünü geliştirmek ve yeni beceriler kazanmalarını sağlamak için çalışanlarının e-öğrenme araçlarından yararlanmasına olanak sağlar.

Dijital Öğrenmede Güvenilir Çözüm Ortağınız: Enocta

20 yıldır Türkiye’nin uzaktan eğitim alanındaki öncü şirketi Enocta, tecrübeli kadrosu, geniş çözüm olanakları ve güçlü iş ortaklarıyla yurtiçi ve yurtdışında, 20 farklı sektördeki 500’den fazla kuruma ve 3 milyondan fazla çalışana öğrenme teknolojileri hizmeti sunuyor.

Sahip olduğu tecrübe, bilgi ve vizyon ile Enocta, tüm eğitim programlarını hazırlarken kullanıcı ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sizin için en etkili içerikleri oluşturuyor.

Etkili bir öğrenme deneyimi sağlamak amacıyla sosyal öğrenmeye uygun bir şekilde geliştirilen Enocta Platform, mobil cihazlar için özel olarak geliştirdiği responsive ara yüzü ve native uygulaması e.mobil+ sayesinde zaman ve mekan fark etmeden içerikleri dilediğiniz şekilde kullanmanızı hedefliyor.

Kurumsal Çevrimiçi Eğitim fırsatı sunan Enocta Platform; eğiticiler, kullanıcılar ve kurumlar açısından en uygun koşulları sağlayarak sizleri dijital eğitim dünyasının konforu ile buluşturuyor.

Referanslar

Skillsoft Eğitim Direktörü, Dorman Woodall’ın “Getting Started with E-learning” isimli yazısından esinlenilmiştir.

The Training Manager’s Quick-Tip Sourcebook, Surefire Tools, Tactics and Strategies to Solve Common Training Challenges, Susan C. Patterson Pfeiffer, 2003

Mayer (2009) Multimedia Learning: Second Edition. New York: Cambridge University Press

Eğitim Sektörünün Yükselen Yıldızı: E-Öğrenme

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.