KaynaklarEnocta Blog

Eğitim İçeriği Hazırlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Online öğrenme uygulaması hazırlarken en önem verilmesi gereken konulardan birisi içeriktir. Şirketler için içeriklerin gerçekçi ve konunun odak noktasında olması, hazırlık aşamasının bütçe - zaman etkileri de düşünülmelidir. Özel eğitim içeriği hazırlama aşamasında sormanız gereken sorular ve kritik noktalar ise şunlardır:

1. Var olan içerik, online öğrenme programı ile ulaşmak istediğiniz hedeflerle paralel mi?

Şirketler online eğitimi uygulamaya karar verdiklerinde içeriklerin ulaşılmak istenen hedeflere yönelik olduğundan emin olmalıdırlar. İçerikler hedeflere paralel değilse içerikteki eksiklikler tanımlanmalı ve konu uzmanlarından yardım alınmalıdır.

2. Online öğrenme için içeriğin uygunluk yüzdesi nedir?

Şirketler artık bütün eğitim programlarında online eğitime geçiş yapmak istiyor. Eğitim türüne ve öğrenme hedefine göre eğitim şekli değişebilir, sınıf eğitimi ve online eğitim harmanlanabilir. Çalışanların öğrendiklerini uygulaması için, sınıf eğitimi gerekebilir. Öğrenme hedeflerini gerçekleştirmek için ise üst seviye online dersler uygulanabilir.

3. Var olan içerik net bir taslak ile organize edilmiş mi ve öğrenme hedeflerinden bahsedilmiş mi?

Eğitim içeriği hazırlama aşaması ve kullanılacak eğitim materyal iyi tasarlanmışsa ve mantığa uygun düzenlenmişse, eğitimi kişiselleştirmek çok daha kolay olacaktır. Şirketlerin var olan içeriklerini bütün kaynaklardan toplamak ve düzenlemek, içeriği hazır hale getirmek öncelikle yapması gereken işlem olmalıdır.

4. Mevcut içerik şirkete göre mi yoksa öğrenme ihtiyaçlarına göre mi düzenlenmiş?

Mevcut içerik daha genel bir kitle için düzenlenmişse ve herhangi bir değişiklik gerektirmiyorsa eğitim içeriği hazırlamak daha hızlı ve kolay olacaktır. Fakat içeriği düzenlerken her zaman hedef kitlenin bilgi düzeyleri göz önünde bulundurulmalı ve içeriğe buna göre şekil verilmelidir.

5. İçeriğin ne kadar özelleştirilmesini istiyorsunuz?

Eğer içeriğin öğrenme ihtiyacına uygun hazırlanmasını istiyorsanız bu düzenlenme için daha çok çaba ve zaman harcarsınız. Bunu yapacak sağlayıcının gereken bilgiyi almak ve düzenlemek için ekstra zaman ve maliyete ihtiyacı olacaktır.

6. İçerik ne sıklıkla değişiyor?

Şirketlerin ihtiyaçlarına göre eğitim programları ve içerik tasarımları da değişir. Var olan içeriklerinizi hızlı yazım araçları sayesinde online öğrenmeye taşımış olmanız size zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Ancak dijital ortama taşıdığınız içeriklerin bilgi güncellenme ihtiyacı bitmeyecektir.

Başarılı Bir E-Öğrenme Projesinin Unsurları

Türkiye’deki e-öğrenme projelerinin 2000’li yılların başından itibaren kurumsal alandaki oluşumu, daha çok kalabalık organizasyonların bilgiyi daha kısa zamanda merkezden hedefe ulaştırma amacı taşır. Projelerin başarıları da sağladığı tasarruf üzerinden değerlendirilir. Günümüzde ise eğitim teknolojileri kurumların eğitim ve gelişim faaliyetleri açısından önemli ve bütünleyici bir konumdadır. Doğru bir eğitim içeriği hazırlama e-öğrenme programlarından çok daha verim almayı sağlar.

Başarılı bir öğrenme projesi oluşturmanın önemli noktaları şunlardır:

  • Kurumun eğitim stratejisini belirlemek
  • Üst yönetimden destek almak
  • İş sahibinin sponsorluğunda olmak ve her zaman işin içine dâhil etmek
  • Program tasarımda önce ölçme yöntemini belirlemek
  • İhtiyaca uygun yaklaşım kurgulamak
  • Bunun gibi kriterleri sağlayan projeler daima başarılı olacaktır.

Kurumun öğrenme ihtiyaçları, kullanacağı yöntemlerin bir yol haritasıdır. Burada yanıtlanması gereken sorular şunlar olmalıdır:

  • Problem çözümlerinin nasıl olacağı
  • Problem çözümünde hangi yöntemlerin uygulanacağı
  • Benimsenen yaklaşıma göre eğitmen, tasarımcı ve yöneticileri yönlendirilmesi

Doğru tasarlanmış bir eğitim içeriği hazırlamak için online eğitim platformlarından biri olan Enocta’nın deneyimli kadrosu ve e-öğrenme’de öncü çözümlerinden destek alabilirsiniz.

Eğitim İçeriği Hazırlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.