KaynaklarEnocta Blog

Liderlik Gelişiminde Teknoloji Tabanlı Öğrenmenin Rolü

Liderlik vasfı şirketlerin performans büyütmesi açısından çok önemsediği bir konudur. Liderliğin ne olduğuna ve kurum içerisinde hangi metotla uygulanması gerektiğine dair farklı fikirler vardır. Kişisel liderlik gelişimi eğitimle geliştirilebilse de doğuştan gelen yönetme kabiliyeti, güçlü insan ilişkileri, kriz çözme yetenekleri de olması gereklidir. Artan rekabet, küreselleşme, inovasyon ihtiyacının sürekliliği ve takım çalışmasındaki gelişmeler liderlik gelişimi programlarının önemini açıklıyor.

Şirketler formal yetenek gelişim sistemlerini kullanmaya başladıkça, öğrenmeyi ve özellikle de liderlik eğitimini kurumun her kademesindeki çalışanlara iletmeye başladı. Güncel araştırmalar, liderlik açısından güçlü olan şirketlerin iyi birer yetenek gelişim sistemlerine sahip olduğunu gösteriyor. Liderlik eğitimini şirket içinde yaygınlaştırmaksa çalışan memnuniyeti ve bağlılığını artırmada hayli etkili yol…

Liderlik gelişimi neden önemlidir?

Şirketlerin öncelikleri arasında liderlik gelişiminin üst sıralarda olmasının sebebi sağladığı yararlar diyebiliriz. Bunları sizler için ana hatları ile derledik:

  • Finansal getiriyi yükseltmesi
  • Çalışan memnuniyeti ve bağlılığı artması
  • Pazardaki itibarı arttırması
  • Çalışılması arzu edilen şirket olmayı sağlaması
  • Stratejik avantajları olması
  • Verimlilik artışı ve daha hızlı sorun çözme yetisi
  • Sürekli inovasyon oluşturması
  • Kurumsal çeviklik yaratması

Kurum liderlerinin performans artışındaki rolleri önemlidir. Takım liderlerinin yetkilerinin düzenlenmesi ve ekip ile olan etkileşimi de bu bağlamda aynı önemi taşır.

Demografik değişimler şirketleri liderlik gelişimi girişimlerini tekrar gözden geçirmeye yönlendiriyor.

Liderlik gelişiminde teknoloji tabanlı öğrenmenin rolü nedir?

Liderlik gelişimi, birçok farklı etkinliğin harmanlanmasından oluşur. Sınıf içi eğitimler yerine bir süredir teknoloji tabanlı öğrenmeden daha çok fayda sağlandığı fark edilmiştir. Kurumlarda çoğunlukla e-öğrenme, elektronik performans desteği sistemleri ve diğer çevrimiçi bilgi kaynakları; liderlik gelişimini desteklemek amacıyla kullanılmaktadır.

Her düzeyde teknoloji tabanlı eğitim

Şirketler, eğitim yatırımlarını en çok yeni çalışanlar ve ilk kademe yöneticiler için yapmaktadır. Novations Group’un 3.000’den fazla şirket ile yaptığı bir araştırmaya göre çalışanlarına sunduğu liderlik gelişimi eğitimi oranları şöyle:

  • İşe yeni giren çalışanlar: %86,9
  • İlk kademe yöneticiler: %90,5
  • Orta kademe yöneticiler: %81,0
  • Üst düzey yöneticiler: %70,8

Öğrenme uzmanlarına göre e-öğrenme; sınıf içi ya da sanal sınıf eğitimi olsun, kişiye özel tasarlanmış bir eğitim biçimiyle çalışanlara sunulduğunda çok daha etkili olmaktadır.

E-Öğrenme ile çalışan eğitimi nasıl desteklenebilir?

Çalışan odaklı içerik küratörlüğü hizmeti

E-öğrenme, yöneticilik eğitiminin daha çok çalışana ulaşmasını sağlamaktadır. İçerik küratörlüğü hizmetleri ile çalışanlara özel çevrimiçi kitaplar, simülasyonlar, özetler, makaleler ve videolar eğitim içeriklerinde kullanılır ve kurumlar bu içerik yönetimi ve teknoloji sayesinde daha çok çalışana, kolay erişilebilen, zamandan tasarruf ettiren ve daha verimli olan eğitimleri sunar.

Liderliği sistem çapında uygulamak

Yetkinlik yönetimi, kurumlara liderlik konusundaki güçlü ve zayıf noktalarını daha iyi görme şansı tanıyan bir sistem olarak kullanılması gereklidir. Her seviyedeki iş tanımı için gerekli olan liderlik yetkinlikleri belirlendiğinde, tüm çalışanları bu yetkinlik modeline göre eğitebilen ve bu disiplinleri sağlayan bir eğitim oluşturulmalıdır. Böylece çalışanın rolü ve düzeyine göre daha verimli çalışmasını sağlayacak programlar üretilebilir.

Çalışanlar arası ilişkilerin teknoloji kullanarak desteklenmesi

Sanal sınıf gibi teknolojiler ile farklı alanlardaki çalışanların birlikte çalışması desteklenebilir ve sosyal ilişkileri pekiştirilip çalışanlar arasında bağ kurulmasına yardımcı olabilir. Çalışanlar birbirleriyle eğitimde öğrendiklerini, iş tecrübelerini ve fikirlerini paylaşabilirler.

Liderlik gelişimi enformal koçluktan, üniversite düzeyinde üst düzey yöneticilik eğitimine kadar birçok içeriği barındırmaktadır.

Liderlik eğitimleri, çevrimiçi kitaplar, simülasyonlar ve videolardan oluşan teknoloji tabanlı öğrenme çoğu durumda liderlik becerilerini geliştirmek için etkili bir biçimde kullanıldığında oldukça değerli katkıları vardır.

Bu yazı, SkillSoft Strateji, Kurumsal Gelişim ve Yeni İşletmelerden Sorumlu Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı John Ambrose’nin “Liderlik Gelişiminin Kapsamını ve Etkisini Arttırmak: Teknoloji Tabanlı Öğrenmenin Rolü” başlıklı makalesinden derlenmiştir.

Liderlik Gelişiminde Teknoloji Tabanlı Öğrenmenin Rolü

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.