Kaynaklar

Enocta Blog

Koçvari Liderlik: Tanımı, Tarzları ve Örnekleri

Koçvari liderlik, günümüz iş dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu yaklaşım, çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimlerine odaklanarak onları daha etkin ve motive birer birey haline getiriyor.

Ürün Geliştirmeleri
Sektörden
Eğitim Teknolojileri
Eğitim Araçları
Akademik
Eğitim ve Gelişim
Araştırma
İş Hayatı
Kurumsal Hafıza
Dijital Dönüşüm
Enocta'dan
Liderlik
Ürünler
Kurumsal
Trendler
Eğitim İçerikleri
Genel
Filtreyi Temizle
11/03/2024
Koçvari Liderlik: Tanımı, Tarzları ve Örnekleri

Koçvari liderlik, günümüz iş dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu yaklaşım, çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimlerine odaklanarak onları daha etkin ve motive birer birey haline getiriyor.

06/03/2024
İş Yerinde Çatışma Yönetimi: Stratejiler ve Türler

İş dünyasında başarının anahtarlarından biri, etkili liderlik ve çatışma yönetimidir. Özellikle günümüzde çeşitliliğin ve hızlı değişimin hakim olduğu iş ortamında liderlerin bu iki beceriye sahip olması büyük önem taşır.

29/02/2024
Müzakere Teknikleri Nelerdir, Nasıl Uygulanabilir?

Müzakere, iş ve günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Etkili bir müzakere süreci, iyi geliştirilmiş müzakere becerileri gerektirir. Bu beceriler; karşılıklı anlayış, etkili iletişim ve stratejik düşünme yeteneği gibi unsurları içerir.

23/02/2024
Transaksiyonel Analiz Kuramı: Tanım, Tarihi ve Örnekler

Transaksiyonel analiz kuramı, insan davranışları ve iletişimini analiz eden psikolojik bir modeldir. 1950'lerde Eric Berne tarafından geliştirilen bu kuram; bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarını anlamak için üç farklı ego durumunu kullanır.

19/02/2024
Duygusal Dayanıklılığı Güçlendirmenin 7 Yolu

Duygusal dayanıklılığı güçlendirmenin 7 etkili yolu ile iş dünyasında daha sağlam bir duygusal temele sahip olabilirsiniz. Bu stratejiler, çalışanların duygusal dayanıklılıklarını artırarak daha başarılı ve memnun bir iş gücü oluşturmaya yardımcı olur.

15/02/2024
Zihin Haritalama Kavramına Dair Bilinmesi Gerekenler

Zihin haritalaması, öğrenme ve düşünme süreçlerinde kritik bir rol oynar. Bu yöntem, bilgiyi görsel ve etkileşimli bir formatla sunarak, öğrenmeyi daha anlaşılır ve erişilebilir hale getirir.

13/02/2024
Eleştirel Düşünme Becerileri Nasıl Geliştirebilir?

Eleştirel düşünme becerileri, bireylerin karşılaştıkları bilgileri değerlendirmelerini, doğru sonuçlar çıkarmalarını ve mantıklı kararlar almalarını sağlayan temel yeteneklerdendir.

08/02/2024
Eğitimde Bireysel Yaklaşım: Kişiselleştirilmiş Öğrenme

Kişiselleştirilmiş öğrenme, öğrencilerin benzersiz ihtiyaçlarına ve yeteneklerine uygun özel öğrenme yöntemlerini içeren bir öğretim yaklaşımıdır. Bu, öğretmenlere, her öğrencinin farklı geçmişine, yeteneklerine ve öğrenme tercihlerine göre materyaller sunma esnekliği tanır.

05/02/2024
Eğitimde Sanal Gerçeklik: Katılımını Artırma Yolları

Sanal gerçeklik veya kısacası VR, kullanıcının gerçeklik algısını değiştiren ve üç boyutlu bir ortamla etkileşim kurmasına izin veren, bilgisayar tarafından oluşturulan bir simülasyondur. VR’ı kullanırken çevreniz fiziksel olarak mevcut olmasa da deneyim o kadar etkileyicidir ki, çevrenizi gerçekmiş gibi algılarsınız.

01/02/2024
Dijital Göçebe Olmak: Yeni Nesil Çalışma Tarzlarına Yolculuk

Dijital göçebe bireyler, genellikle farklı coğrafyalarda çalışan mobil işçilerdir. Sıklıkla kafelerde, paylaşımlı çalışma alanlarında veya kamusal kütüphanelerde faaliyet gösterirler. Çalışmalarını gerçekleştirmek için akıllı telefonlar ve kablosuz internet özelliklerine sahip mobil cihazlara güvenirler.

29/01/2024
Etkili Personel Eğitimi: İş Yerinde Beceri Geliştirmenin Yolları

Personel eğitimi, çalışanların yeni beceriler edinmelerine veya mevcut bilgilerini güçlendirmelerine yönelik çeşitli faaliyetleri içerir. Eğitim, uzmanlar tarafından yürütülen resmi bir süreç olup bireylerin iş performansını artırmalarına katkı sağlar. Gelişim ise insanları yeni görevlere veya sorumluluklara hazırlayan bilgi, beceri veya tutumun kazanılmasını içerir.

26/01/2024
İnteraktif Videoların Gücünü Keşfedin

İnteraktif videolar, öğrencilere pasif izleyici olma rolünden çıkarak içeriğin bir parçası haline gelme şansı tanır. Bu sayede, öğrenme süreci sadece bilgiyi almakla kalmaz, aynı zamanda bu bilgiyi anlama, uygulama ve değerlendirme becerilerini geliştirme fırsatı sunar.

Genel
25/12/2023
Yaratıcı Liderlik: İnovasyon ve Takım İş Birliği

Yaratıcı liderlik, geleneksel sınırları aşan, inovasyonu teşvik eden ve takımını ilham verici bir vizyonla yönlendiren bir yaklaşımı ifade eder.

Genel
22/12/2023
Tasarım Odaklı Düşünme: Yaratıcı Problemleri Çözmenin Anahtarı

Tasarım odaklı düşünme, sorunları yaratıcı bir şekilde çözmek ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılan bir stratejidir.

Genel
20/12/2023
Pareto İlkesi: Etkili Zaman Yönetimi ve Başarı

Pareto İlkesi'ni anlamak ve verimliliğinizi artırmak için ilk adımınız olabilir! İçeriğimizle, ekonomist Vilfredo Pareto'nun öne sürdüğü bu kritik prensibi keşfedin.

Genel
18/12/2023
Kurumsal İtibarın İnşası: Şirketinizin Değerini Artırmak için Adımlar

Kurumsal itibar daima güvenilir ve değer odaklı hizmetler sunan bir kuruluşun temelidir. İş dünyasında itibarı nasıl koruyabileceğinizi ve güçlendirebileceğinizi keşfedin.

Genel
14/12/2023
Erteleme Hastalığı: Üretkenlik Engelinin Üstesinden Nasıl Gelinir?

Ertelenmiş görevlerle başa çıkma stratejilerini keşfedin, üretkenlik ipuçları öğrenin ve erteleme hastalığına meydan okuyun.

Genel
12/12/2023
Cornell Not Tutma Tekniği: Etkili Öğrenme ve Not Alma Sanatı

Cornell Not Tutma Tekniği ile etkili öğrenmeye adım atın. Öğrenciler ve profesyoneller için başarılı bir not alma stratejisi için detaylara göz atın!

Genel
07/12/2023
Bilişsel Esneklik: Zihinsel Adaptasyonun Gücü

İleriye yönelik düşünme becerilerini güçlendirin ve günlük zorluklara daha etkili bir şekilde yanıt vermenin yollarını öğrenin. Bilişsel esnekliğin kapılarını aralamaya hazır mısınız?

Eğitim ve Gelişim
05/12/2023
70-20-10 Öğrenme Modeli: Etkili Eğitim için İlkeler

70-20-10 öğrenme modeli, etkili eğitim stratejilerini şekillendiren bir yaklaşımdır. Öğrenme deneyimini optimize etmek ve sürdürülebilir gelişimi sağlamak için içeriğimizi keşfedin!

Genel
10/11/2023
Olumlu İletişim: İş Yaşamında Başarının Anahtarı

Olumlu iletişim, etkili iletişim becerilerini içerir ve pozitif bir iletişim ortamının oluşturulmasına katkıda bulunur. İş, ilişkiler ve günlük yaşamda olumlu iletişim, anlayış, destek ve iş birliğini teşvik eder.

Genel
08/11/2023
Kuşak Çatışması: İş Yerinde Farklı Kuşakların Uyumunu Sağlama

Farklı nesillerden olan çalışanlar, işyerine çeşitli beklentiler ve yaşam deneyimleri sunarlar. Her nesil özelinde birbirinden farklı nesillerle nasıl etkili bir şekilde başa çıkılacağı konusunda çeşitli yönergeleri sitemizde bulabilirsiniz.

Liderlik
06/11/2023
Kriz Liderliği: Zor Zamanlarda İleriye Yol Almanın Anahtarı

Bir kriz anında, insanlar genellikle ilk olarak sorunu nasıl çözeceğini bilen ve gereken adımları atmaya hazır bir lider ararlar. Kriz liderliği, kriz durumlarıyla baş etmek için hayati bir rol oynar.

Liderlik
03/11/2023
İyi Bir Yöneticinin Özellikleri: Ekip Liderliğinde Başarının Anahtarı

İyi bir yöneticinin özellikleri hakkında önceden belirlenmiş kesin bir formül de yoktur ve herhangi bir yaklaşımın tek başına kesinlikle doğru olduğu garantisi yoktur. İyi bir yöneticinin özellikleri konusuna değinmeden önce her işyeri ve çalışanların farklı olduğu unutulmamalıdır.

İş Hayatı
02/11/2023
İş Yerinde Mobbing: Etkileri ve Başa Çıkma Yolları

İş yerlerinde mobbing davranışlarının önlenmesinde kurumsal eğitim önemli bir rol oynar. Ayrıca iş yerindeki etkili iletişim, iş birliği ve takım çalışması becerilerini geliştirmek için bazı özel fırsatlar da sunar.

Genel
01/11/2023
Empatik Dinleme Sanatı: İnsan İlişkilerini Güçlendirmenin Anahtarı

Etkili iletişim, işbirliği, ve ilişkiler, başarılı bir kurumsal yapının temel taşlardır. Bu bağlamda, empatik dinleme becerileri her geçen gün daha da popülerleşerek kurumsal eğitim programlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelir.

İş Hayatı
30/10/2023
Çalışan Değer Önermesi: İşverenlerin ve Çalışanların Kazandığı Yaklaşım

Kurumsal eğitim, çalışan değer önermesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. İşverenler, çalışanlarına eğitim ve yetenek geliştirme fırsatları sunarak EVP' lerini güçlendirebilirler.

Genel
27/10/2023
Etkili Takım Çalışması İçin Belbin Takım Rollerini Uygulamak

Liderlik eğitimleri iş dünyasında ve organizasyonlarda önemli bir rol oynar çünkü iyi bir liderlik, başarıyı ve etkin yönetimi destekler. İyi bir lider, takım üyelerini motive edebilir, doğru yönlendirebilir.

Genel
26/10/2023
Başarıya Giden Yolda 10 Bin Saat Kuralı

10 Bin Saat Kuralı, kurumsal eğitim kapsamında oldukça önemli bir role sahiptir. İş dünyasında uzmanlık seviyelerini artırmak ve çalışanların kariyerlerini ilerletmeleri için değerli fırsatlar sunar. Sürekli beceri geliştirmeyi ve kişisel büyümeyi teşvik eder.

Genel
24/10/2023
Ön Yargıları Yeniden Değerlendirmek: Bilinçsiz Ön Yargının Farkında Olmak

Kurumsal eğitim, iş dünyasında çalışanların becerilerini geliştirmek, bilgiyi artırmak ve işyeri verimliliğini artırmak adına değerli bir role sahiptir. Empati geliştirmek, farklı bakış açılarına duyarlılık kazandırmak ve çeşitliliği teşvik etmek için tasarlanmış bu eğitimler, işyerlerinde daha adil, kapsayıcı ve iş birlikçi bir ortamın oluşturulmasına katkı sağlar

Genel
16/10/2023
Pomodoro Tekniği ile Zamanınızı Etkili Yönetin

Ekip arkadaşlarınız ya da işverenlerden gelen sürekli görevler ve beklentiler dönem dönem zaman yönetimi konusunda endişe yaşamanıza neden olabilir. Yapılacaklar listeniz her zaman yeni bir maddeyle büyümeye devam ediyor gibi görünür ve bu liste büyüdükçe sanki tüm bu işleri zamanında tamamlamak için asla yeterli zamanınız olmayacakmış gibi bir hisse kapılmanızı sağlayabilir.

Genel
12/10/2023
Zaman Yönetiminde Başarının Anahtarı: Eisenhower Matrisi

Eisenhower Matrisi, zaman yönetimi konusunda oldukça etkili bir araçtır. Görevlerinizi önem sırasına göre düzenleyip önceliklendirmek ya da verimliliğinizi artırmak için kullanabileceğiniz bir araç olan bu matris, yapılacaklar listesi oluşturmanın ilk ve kritik adımıdır

Genel
10/10/2023
Nabız Anketlerinden Elde Edilen Verileri Analiz Etme

Çalışan Deneyimi işyerindeki çalışanların memnuniyeti ve performansı için kritik bir faktördür. Çalışanlarınız bu günlerde kendilerini nasıl hissediyor? Sadece basit bir yıllık katılım anketine güveniyorsanız, topladığınız geri bildirimlerin neredeyse geçerliliğini yitirdiğini söylememiz yanlış olmaz.

Liderlik
05/10/2023
Yetenek Kazanımı ve Liderlik: Ekip Üyelerinin Yeteneklerini Geliştirmek

Yetenek Kazanma, yüksek kalitede profesyonelleri tespit etme, çekme, seçme ve onları şirkette tutma süreçlerini içerir. Bu süreç, çalışanların şirketteki gelişim yolculuğunun önemli bir aşamasını oluşturur ve kurumsal başarının en kritik etkenlerinden biri olarak kabul edilir.

Genel
03/10/2023
Empati Becerisi Geliştirme: Günlük İletişimde ve İlişkilerde Önemi

Duygusal zeka ve empati hem günlük iletişimde hem de ilişkilerde giderek daha fazla önem kazanan iki kritik yetenektir. Çoğu insan empati geliştirme yeteneğiyle büyür ve gelişir, ancak bunu ne kadar çok uygulanırsa o kadar empatik olunur.

İş Hayatı
28/09/2023
Ekip İçi İletişimin Önemi: Başarılı Bir Ekip Çalışmasının Temel Taşı

İş dünyası liderleri güçlü ekip iletişimi kültürünü teşvik etmeye yönelik yatırım yapmalıdır. Çalışma arkadaşlarınızla net, yalın, açık ya da düzenli bir iletişim kurduğunuz zaman herkesin hedeflerini ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağını net bir şekilde anlamasını sağlayabilirsiniz.

Genel
26/09/2023
Zeigarnik Etkisi ve Üretkenlik: İşleri Tamamlamanın Motivasyona Etkisi

Zamanı verimli bir şekilde yönetmek, bireylerin kişisel ve iş yaşamında başarılı olmalarının temel taşlarıdır. Hem iş dünyasında hem de günlük yaşamımızda, bu iki beceriyi geliştirmek, daha dengeli ve verimli bir yaşam sürdürmemizi sağlar.

İş Hayatı
21/09/2023
Topluluk Önünde Konuşma Korkusu ve İş Dünyası

Günlük yaşamın getirdiği zorluklar, baskılar ve değişimlerle başa çıkmak için stratejiler geliştirmeyi ifade eden stres yönetimi, bireyin sorun yaşadığı durumlarla daha sağlıklı ve etkili bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olarak yaşam kalitesini artırmayı hedefler.

Genel
19/09/2023
Parkinson Yasası: İşlerin Sürekliliği ve Zamanın Etkin Kullanımı

Zaman Yönetimi, işleri etkili ve verimli bir şekilde yönetmek açısından kritik öneme sahiptir. Ancak işleri sürekli ertelemek, zamanı etkili kullanmanın önündeki en büyük engellerden biridir.

Genel
14/09/2023
İletişim Engelleri: Karşılaşılan Zorlukların Üstesinden Nasıl Gelinebilir?

İletişim engelleri, bir kişinin başka bir kişiyle etkili bir şekilde iletişim kurmaya çalışırken karşılaşabileceği engeller veya zorluklar olarak tanımlanabilir. Bu engeller, iletişim sürecinde birisini yanlış tanıtabilecek ya da başkalarından uzaklaştırabilecek herhangi bir şey olabilir.

Genel
11/09/2023
Çerçeveleme Etkisi: İletişimde Bilinçli ve Eleştirel Düşünme için Stratejiler

Çerçeveleme etkisi, insanlar bir şeyin olumlu ya da olumsuz olarak sunulmasına bağlı olarak farklı tepkiler verdiğinde ortaya çıkar. Çerçeveleme etkisinden yola çıkılarak söylenenden çok bilginin nasıl sunulduğunun önemli olduğu çıkarımı yapılabilir.

İş Hayatı
06/09/2023
Yapıcı Geri Bildirim: İletişimi Güçlendirme ve Gelişimi Destekleme

Çalışanlara performansları hakkında yapıcı geri bildirim sağlamak, becerilerini geliştirmelerine ve iyi davranışlar sergilemelerine yardımcı olmak anlamına gelir. Yapıcı eleştirinin eşsiz yanı, olumsuz geri bildirim verdiğinizde bile rencide edici görünmemesidir.

Genel
04/09/2023
Motivasyon Türleri: İnsanların Yönlendirici Güçleri

Motivasyon, insanları harekete geçiren, hedefler belirleyen ve onlara ulaşan değerli bir güçtür. İnsan davranışını kontrol ederken aynı zamanda onun yönünü, eylemlerini ve sürekliliğini belirleyen psikofizyolojik bir süreçtir.

Genel
31/08/2023
Karar Verme Becerisi: Bilinçli Seçimler Yapma ve Sonuçları Yönlendirme

İş yerinde sürekli olarak karar verme ve problem çözme konusunda sorunlarla boğuşuyorsanız, kesinlikle yalnız değilsiniz. Yapılan araştırmalara göre, yöneticiler zamanlarının önemli bir bölümünü -ortalama yaklaşık yüzde 40'ını- karar vermek için harcıyor.

Eğitim ve Gelişim
28/08/2023
Başarısızlık Korkusu ile Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Başarısızlık korkusu, yeteneklere olan inancı ve hedefleri takip etme motivasyonunu olumsuz etkileyebilen önemli bir durumdur.

Eğitim ve Gelişim
25/08/2023
6 Şapkalı Düşünme Tekniği: Yaratıcı ve Bütünsel Düşünme için Bir Yaklaşım

6 şapkalı düşünme tekniği, daha dengeli bir bakış açısı sunarak potansiyel bir değişikliği bambaşka yönleriyle değerlendirmenize yardımcı olur. Bu sayede hem siz hem de ekibiniz en iyi ve en uygulanabilir fikirleri daha ileriye taşıyabilirsiniz.

Eğitim ve Gelişim
23/08/2023
Online Sınavlar ile Değişen Eğitim Yaklaşımları

Pandemi dönemiyle birlikte son birkaç ayda eğitim sistemimizde köklü değişiklikler meydana geldi. İnternetin yanı sıra kullanılan yeni teknolojiler, öğrencilerin farklı çevrimiçi öğrenme seçeneklerine kolaylıkla erişmelerini sağladı.

Genel
21/08/2023
Etkili Bir Webinar Oluşturma ve Yönetmenin Yolları

Webinar oluşturmak ve yürütmek, potansiyel müşterilerle etkileşim kurmanın en iyi yollarından biridir. İlk olarak bir uzaktan öğrenme aracı olarak ortaya çıkmış olsalar da günümüzde web seminerleri güçlü pazarlama araçları olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır

Eğitim ve Gelişim
18/08/2023
Etkili Bir Müşteri Eğitim Programı ve Sağladığı Avantajlar

Müşterileri çekmek ve elde tutmak söz konusu olduğunda, müşteri eğitimi en iyi çözümü sunar. Etkili eğitim pazarlaması uygulamasıyla, bir işletme kolayca rekabette öne çıkabilir ve her geçen gün büyümeye devam eden sadık bir müşteri tabanı oluşturabilir.

Dijital Dönüşüm
16/08/2023
Bulut Bilişim Sisteminin İşletmeniz İçin Sağladığı Hizmetler

Yaklaşık yirmi yıldır varlığını sürdüren bulut bilişim, sahip olduğu iş verimlilikleri ve rekabet avantajlarıyla her sektörden işletmede öne çıkıyor

Genel
14/08/2023
İş Yeri Verimliliğini Artırmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar

Çoğumuz için üretkenlik mutlak bir değerdir. Hem kendimiz hem de çalıştığımız kuruluşlar için bariz bir hedeftir.

Eğitim ve Gelişim
11/08/2023
Eğitimde İnovasyon ile Öğrenme Alışkanlıklarını Değiştirmek

İnovasyon günümüz dünyasında hiç bu kadar önemli olmamıştı. Önceleri en çok iş ve endüstri dünyasında kullanılırken bu kavram artık eğitimde de dikkat çekmeye başladı.

Genel
09/08/2023
Doğru Kişiyi Bulmak İçin Etkin Bir İşe Alım Sürecine Sahip Olmak

İşe alım süreci, uygun adayları belirlemek, büyümeyi ve üretkenliği kolaylaştırmak isteyen tüm şirketler için önemli bir konudur

Genel
07/08/2023
Yönetici Etkinliğini Artırmak İçin Çalışan Performansı Sorununu Ele Alma

Yönetimden öngörülen ve beklenenler bazen çalışanlar tarafından anlaşılamayabilir. Yöneticiler, çoğu durumda çalışanların onlardan ne beklediklerini bildiklerini varsayarlar.

İş Hayatı
04/08/2023
Çalışan Bağlılığını Güçlendirerek Mutlu Bir İş Ortamı Yaratın

Çalışan bağlılığı, kârlılık, gelir, müşteri deneyimi ve daha fazlası dahil olmak üzere kuruluşunuzun hemen hemen her yönünü önemli ölçüde etkiler.

Genel
03/07/2023
İnsan Kaynakları Yönetimi ile Firmanın Değerlerini Korumak

İnsan kaynakları yönetimi, bir kuruluşun misyonunu ya da hedeflerini gerçekleştirmek yolunda bir kuruluşa bağlı olan çalışanları organize etmek, koordine etmek ve yönetmek demektir

Eğitim ve Gelişim
23/06/2023
Hibrit Eğitim Modeli Nedir, Faydaları Nelerdir?

Hibrit eğitim, yüz yüze sınıfları ve çevrim içi öğrenmeyi birleştiren bir eğitim yaklaşımıdır. Hibrit öğrenme yoluyla bazı öğrenciler sınıfa bizzat katılırken diğerleri sanal olarak uzaktan dahil olabilirler.

Eğitim ve Gelişim
19/06/2023
Flipped Learning Nedir, Hangi Durumlar İçin Etkilidir?

Bu yazımızda özellikle Flipped Learning olarak bilinen bir tür olan harmanlanmış öğrenme konusunun faydalarına odaklanacağız..

Eğitim ve Gelişim
12/06/2023
Çevik Öğrenme ile Ekibinizi Hızlı ve Etkili Eğitin

Çevik öğrenme ile ekibinizin çalışma ortamında yaşanabilecek değişikliklere daha hızlı uyum sağlamasını sağlayabilir, sürekli ve artımlı bir eğitim deneyimi yaşamalarına imkân verebilirsiniz.

Enocta'dan
06/06/2023
Bulut Tabanlı Eğitim ile Öğrenmenin Geleceği

Teknoloji hızla değişiyor. Bulut tabanlı öğrenme ile eğitimin geleceği de gelişmeye devam ediyor.

Kurumsal
31/05/2023
Eğitim İhtiyaç Analizi Nasıl Yapılır?

Eğitim ihtiyaç analizi sayesinde çalışanların tam olarak neye ihtiyaç duyduklarını öğrenebilir ve onlara en uygun eğitimi sunabilir; böylelikle daha başarılı, motive olmuş ve verimli bir ekip oluşturabilirsiniz.

Kurumsal
24/05/2023
Çevre Bilinci Yüksek Bir Kurum Oluşturmak

Gezegenimizin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek için herkesin çevrecilik bilincini kavraması ve çevreye daha duyarlı olmaya çalışması son derece önemlidir.

İş Hayatı
18/05/2023
Çalışan Deneyimini İyileştirmek için 10 İpucu

Bundan on yıl önce işverenlere kurumları için neyin en önemli olduğunu sorsaydınız çalışan deneyimi (EX) kavramı listenin başında gelmezdi.

İş Hayatı
11/05/2023
Başarılı Onboarding Süreci Nasıl Sağlanır?

Yeni bir işe alım sürecinin başlaması ne kadar karmaşık bir süreç olsa da oldukça heyecan vericidir. Özellikle İK profesyonellerinin önem verdiği İK fonksiyonlarından biri işe alım süreçleridir.

Eğitim ve Gelişim
28/04/2023
Kurumsal Gelişim: Tanımı, Yapısı ve Stratejileri

Bir organizasyondaki herkesin ortak paydada buluşması ve aynı hedefler doğrultusunda çalışmasını sağlamanın en kolay yolu, kurumsal gelişime katkı sağlamaktan geçer.

Eğitim ve Gelişim
24/04/2023
Kişisel Gelişim: Kendinizi Neden ve Nasıl Geliştirirsiniz?

Doğamız gereği yaşadığımız süreç içerisinde kendimizi anlamlandırma ve yeteneklerimizin farkına varma çabasındayız. Bizi biz yapan değerlerimizi bilmek, kendimizi büyük ölçüde tanımaktan geçer.

Kurumsal
14/04/2023
5N1K: Kurumsal Akademiler Dosyası

Günümüzde sürdürülebilir büyümeyi önemseyen kurumların birçoğu tamamen online veya hibrit akademi projelerini hayata geçirerek büyük gelişim ve değişim yolculuğuna dâhil olmaya başladı. Bir işletmeyi başarıya götüren temel unsurlardan biri olan çalışanlara, kurum kültürünün öğretilmesi titizlik ve süreklilik gerektiren bir aksiyondur. Bu eğitimler, gerekli bilgilerin çalışanlara hızlı ve verimli bir şekilde aktarılmasına ve çalışanların öğrendiklerini uygulamalarına olanak tanıyarak onları orta/uzun vadede başarıya hazırlar. Çalışanlara gelişim konusunda fırsat eşitliği sağlanması, kendilerini daha değerli hissettirdiği için şirkete olan bağlılıklarını da artırır.

Eğitim ve Gelişim
07/04/2023
Dijital Eğitim Nedir, Yararları Nelerdir?

Dijital öğrenme kavramı uzun yıllar boyu farklı şekillerde var olsa da artık günümüzde, kurumsal ya da akademik fark etmeksizin, eğitimin birçok açıdan yeniden tasarlandığı yepyeni bir döneme girdik. Online eğitim platformları ise dijitalleşen dünyayla birlikte birçok kurum ve kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılır hâle geldi.

İş Hayatı
30/01/2023
Multitasking Verimliliği Nasıl Etkiler?

Birçok şirket; çeşitli görevleri, sorumlulukları ve rolleri üstlenebilecek multitasking (çoklu görev) becerisine sahip kişileri tercih etmektedir. Ancak birden fazla işi aynı anda verimli bir şekilde yapmak kolay değildir. Bu yazımızda çoklu görevin verimliliği nasıl etkilediğini anlatacak ve bu yeteneği nasıl daha verimli bir şekilde kullanabileceğinize dair ipuçları paylaşacağız.

Kurumsal
27/01/2023
Kurumsal Wellbeing Nedir, Nasıl Sağlanır?

Kurumsal wellbeing, sağlıklı bir çalışma ortamının kritik bir bileşenidir. Refahı teşvik eden şirketler, çalışanların stres düzeylerini yönetmesini kolaylaştırırken aynı zamanda olumlu ve üretken bir ortam sağlar. Wellbeing, zihinsel ve fiziksel sağlığın yanı sıra çalışan deneyimi ve memnuniyeti gibi faktörleri de içinde barındırır. Bu makalede, kurumsal wellbeing kavramının ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve nasıl sağlanabileceğini açıklayacağız.

İş Hayatı
25/01/2023
Cam Tavan Sendromu ile Başa Çıkma Stratejileri

David J. Schwartz tarafından yapılan bir deney sonucunda ortaya çıkan cam tavan sendromu kavramı, potansiyelinizin önündeki görünmez bir sınırı ifade eder. Kavram daha çok kadın çalışanların kariyerlerindeki engeller için kullanılsa da her cinsiyetten ve yaştan insanda gözlemlenebilir.

İş Hayatı
23/01/2023
İmposter Sendromu: Şans Değil Başarı

Hiç başarılı değil de şanslı olduğunuzu hissettiğiniz oldu mu? Arkadaşlarınız veya meslektaşlarınız başarılarınızı hak etmediğinizi düşünecek diye endişeleniyor musunuz? Bu duygular, imposter sendromu olarak bilinir. International Journal of Behavioral Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre insanların yaklaşık %70'i bu duyguları hayatlarının bir noktasında yaşamaktadır.

Kurumsal
20/01/2023
Kaizen Felsefesi ve Verimlilik Artırma İpuçları

Kuruluşunuzda iş süreçlerini nasıl iyileştiriyorsunuz? Muhtemelen, tüm iş süreci engelleri için tek bir çözümünüz yok. Aylarca süren projeler uygulandıktan ve büyük bütçeler harcandıktan sonra bile sistemi yeniden değiştirmeniz gerekecektir. Ancak iş süreci iyileştirmelerini karmaşık hale getirmeniz gerekmez. Kaizen felsefesini kullanmak, sürecin yavaş ve istikrarlı bir şekilde iyileştirilmesini teşvik eder.

İş Hayatı
17/01/2023
Girişimcilik Motivasyonuna Dair Bilmeniz Gerekenler

Girişimcilik motivasyonu, sağlanması gereken bir faktördür. İşletmelerin finansal olarak desteklenmeleri hem ülke ekonomisine hem işletmenin geleceğine yatırım olarak geri döner. Dolayısıyla işletme kurmak isteyen girişimcilerin mali olarak kalkınmalarına yardımcı olmak önemlidir. Ancak bir işletmeyi ayakta tutan tek şey ekonomik güçle sınırlı kalmaz. Girişimcilik, yatırım kadar bir motivasyon da gerekir.

Kurumsal
09/01/2023
Sözleşme Yönetimi Süreçleri

Sözleşme yönetimi; iş hayatında günden güne önem kazanan bir kavram. Amaca yönelik farklı alt süreçleri kapsayan bu yönetim sistemi, başarılı bir işletme olmanın ve verimliliğin altın anahtarlarından biri. İşletmenizi daha ileriye taşımak, kaynak tasarrufu sağlamak ve projelerinizi sözleşmelere en uygun şekillerde gerçekleştirmek için etkili bir yönetim süreci inşa edebilirsiniz. Gelin, bu kavrama beraber bakalım.

Kurumsal
06/01/2023
Şirketlerde İş Sürekliliği Nasıl Sağlanır?

Kritik süreçlerde iş sürekliliğini aksatmadan yürütebilmek, riskleri kontrollü biçimde yönetebilmek ve tüm olasılıklara rağmen şirketi doğru yöntemlerle ayakta tutmak önemlidir. Bu yazımızda sizlere şirketlerde iş sürekliliğiyle ilgili bilmeniz gerekenleri aktaracağız.

İş Hayatı
03/01/2023
Yöneticiler İş Stresini Nasıl Azaltabilir?

Dönem dönem herkes iş hayatında stresli durumlarla karşılaşabilir. Severek yaptığınız işlerde bile sizden veya dış faktörlerden kaynaklı stres unsurları oluşabilir. Kısa vadede yaşanan stres ya da baskı durumları çoğu zaman yararlı görünse de iş stresi kronik hâle gelmeye başladığında bu durum hem yöneticiler hem de çalışanlar için çeşitli problemlere yol açar.

Genel
30/12/2022
Daha Yaratıcı ve Yenilikçi Düşünebilmek için Bilmeniz Gerekenler

Varsayımları etkili sorgulayabilmek, daha yenilikçi çözümler üretebilmek için ne yapılmalıdır? Yaygın kanının aksine yaratıcılık yeteneği geliştirilebilir. Beyin, daha kısa zamanda, daha az enerji ile algılayabilmek; verimli olabilmek ve yaşamın risklerine karşı koruyabilmek için rutin kalıplar üzerinden algılamaya, düşünmeye ve karar vermeye yönlendirir. Konfor alanı ve ön yargılar (paradigma) bu şekilde oluşur. Yaratıcı düşünme ve etkili sorgulamanın temeli, mevcut rutin kalıpların dışına çıkabilmek için beyni kalıpların dışına yönlendirmektir.

Kurumsal
29/12/2022
Şirketler için İş Planı Hazırlama Rehberi

İş planı, hem yeni kurulan hem de gelişmeye devam eden işletmelerin ihtiyaç duyduğu araçlar arasında yer alıyor. Çünkü profesyonel anlayışa sahip tüm işletmeler, faaliyetlerini sürdürmek ve büyümek için gereken tüm adımları iş planlarıyla belirliyor. Bir iş planının ne olduğunu ve nasıl oluşturulması gerektiğini anlamak, şirketler açısından oldukça önem taşıyor.

Liderlik
26/12/2022
Yöneticiler için Duygu Yönetimi Neden Önemlidir?

Herhangi bir şirkette yöneticilik pozisyonunda görev alan ya da çalışmak isteyen birinin duygu yönetimi becerilerinin gelişmiş olması çok önemlidir. Çünkü yöneticiler, birçok görevin yanı sıra zamanın ve kaynakların doğru kullanılmasından da sorumludur.

İş Hayatı
23/12/2022
Hibrit Çalışma Sistemi Nasıl Doğru Uygulanır?

COVID-19 pandemisi ile birçok yeni kavram hayatımıza girdi. Pandemi süresince pek çok şirket, üniversite ve kuruluş, ofis çalışmalarını ve eğitimleri hibrit çalışma sistemi ile ev ortamına taşıdı. Gelin, birçok kuruluşun verim aldığı hibrit çalışma sistemini detaylı bir şekilde inceleyelim.

Genel
21/12/2022
Sunum Yapma Becerisini Geliştirmenin 10 Yolu

Topluluk önünde konuşma fobisi, dünyada en yaygın 10 fobi içerisinde yer alır. Eğer bu fobiye sahipseniz topluluk önünde bir sunum yapmak terlemenize, konuşurken kekelemenize ve etkili bir sunum yapamamanıza neden olabilir. Bunu yenmek için sunumdan önce bazı hazırlıklar yapmalı ve sunum becerinizi geliştirmelisiniz.

Genel
01/12/2022
Tatil Dönüşü Sendromunu Yenmek

Yoğun iş temposunda biraz olsun dinlenebilmek ve yeniden enerji depolamak için tatil en önemli ihtiyaçlarımızdan. Tatilleri hepimiz çok sevsek de, son günü herkes için zorlu geçer. Bu durum iş başı yaptığımızda tatil dönüşü sendromu yaşamamıza sebep olur. Çünkü işe başlamadan önceki gün aklımızda biriken onlarca iş olur; biriken e-postalar, artarak büyüyen işler ve kaçırılan toplantılar ve toplantı notları, tabii bir de tatilin bitmesinin getirdiği hüzün ile çalışmaya geri dönmek, bizi psikolojik olarak zorlar.

Genel
01/12/2022
E-Öğrenme'de IoT ve Big Data (Büyük Veri) Kullanımı

Hızla gelişen dijital dünya, hayatımıza teknolojik ürünlerle birlikte yeni kavramlar da hediye etti. Bunlardan ikisi, loT ve Büyük Veri (Big Data). İnternetin neredeyse olmadığı bir alan kalmadığı gibi kullanım alanı da genişledi. Öyle ki etrafımızdaki nesneler bile internet sayesinde yeni beceriler kazanarak daha donanımlı hale geldi. IoT denilen ve beraberinde getirdiği yenilikler de bu teknolojinin bir parçası.

Genel
01/12/2022
Eğitimde Video Kullanımı ile Bilgi Paylaşımını Kolaylaştırın

Gelişen teknoloji ile büyüyen sosyal medyanın etkisiyle üretimi, paylaşımı ve erişimi daha kolay hale getiren videolar hayatımızda hızla yer almaya başladı. Video paylaşım sitelerinde, haber ve bilgi kanallarında milyarlarca video izleniyor. Videolar öğrenmeyi kolaylaştırmak ve bilgiyi daha kalıcı hale getirmek amacıyla e-öğrenme alanında da kullanılmaya başlandı. Bu sebeple eğitimde video kullanımı hayli yaygın hale geldi.

Genel
28/11/2022
İş Hayatında Y Kuşağı

Teknolojideki yeniliklerle birlikte son 15-20 yıl içinde yeni bir neslin doğuşuna tanık olduk. Her geçen zaman, daha genç bir kuşak yepyeni alışkanlıklar ve beklentilerle iş dünyasında yerini alıyor. Günümüz iş dünyasındaki bu yeni nesil “Y nesli, internet nesli, Y kuşağı, dijital nesil” olarak da adlandırılıyor.

Genel
28/11/2022
Eğitim İçeriği Hazırlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Online öğrenme uygulaması hazırlarken en önem verilmesi gereken konulardan birisi içeriktir. Şirketler için içeriklerin gerçekçi ve konunun odak noktasında olması, hazırlık aşamasının bütçe - zaman etkileri de düşünülmelidir. Eğitim içeriği hazırlama aşamasında sormanız gereken sorular ve kritik noktaları öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Kurumsal
18/11/2022
Kurumsal Aidiyet Nasıl Sağlanabilir?

Çalışanlarının kurumsal aidiyetlerinin yüksek olduğu bir şirkette verimlilik ve şirket içi mutluluk artış göstereceğinden her şirket, çalışanlarının yüksek kurumsal aidiyet duygusuna sahip olmasını ister. Ancak bu nasıl mümkün olabilir? Kurumsal aidiyet duygusunu şirket içerisinde sağlayabilmenin yollarını anlamadan önce, aidiyetin ne olduğunu ve nasıl kazanılabileceğini incelememiz gerekiyor.

Liderlik
10/11/2022
Yöneticilerde Bulunması Gereken Liderlik Özellikleri

Lider olarak, şirketin ya da kurumun hikâyesini yazmak için Deepak, önce kendi hikâyenizi yazmanızı tavsiye ediyor. Kendi hikâyenizi yazmak ise bir dizi karar alma süreçlerine bağlı. Örneğin işle ilgili bir karar alırken bunu liderlik özellikleri ile mi yoksa kendinizi geliştirmek için mi veriyorsunuz? Bu ayrımı yapabiliyor olmalısınız.

Genel
09/11/2022
Eğitim Sektörünün Yükselen Yıldızı: E-Öğrenme

İnternet ve teknolojik araçların kullanımı ile gerçekleştirilen web tabanlı eğitim, öğrenim ve bilgi yönetimi faaliyetleri e-öğrenme olarak adlandırılıyor. Bireysel eğitim çalışmaları çok eskilere dayansa da bu kelimenin ilk defa kullanımı 90’lı yılları buluyor.

Genel
17/10/2022
Mobil Öğrenmeye Dair Bilmeniz Gereken Her Şey

Teknoloji insan hayatında büyük değişikliklere yol açtı. Özellikle mobil teknolojiler günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Artık her konuda akıllı telefonlar ve internet aracılığı ile elimizin altındaki cihazlardan yardım alabiliyoruz. Bunun son dönemlerde en gelişmiş ve kullanım alanı çoğalmış bir dalı da mobil eğitim için önemli olan mobil öğrenme.

Genel
30/09/2022
Yüz Yüze ve Uzaktan Eğitimde Yeni Trendler

2022’ye hızla girdik ve yılı neredeyse tamamlamak üzereyiz… COVİD 19 ve global ekonomide yatırım sepetlerine eklenen tahmin edilemez araçların, her alanda toplumu dönüştüren etkisi eğitimde de yeni trendlerin oluşmasına neden oldu. Bir süredir kullanımda olan dijital eğitim ve öğrenme teknikleri, hızla gelişen ve birbirine entegre olabilen yeni teknolojilerle değişip dönüştü.

Genel
30/09/2022
Kurumsal Dünyanın Yıldızı: İnformal Öğrenme

İnformal öğrenme, bilinçli bir öğrenme sürecine girmeksizin, ihtiyaçlar sonucunda, içgüdüsel ve doğal olarak gerçekleştirilen öğrenme süreci demektir. Yazımızda bu metodun tanımı, kullanımı ve araştırmalar sonucu ortaya çıkan önemli bulguları sizlerle paylaşacağız.

Eğitim ve Gelişim
15/09/2022
Geleceğin Yetkinliklerine Hazır Mıyız?

Dünya değişiyor, işler değişiyor, yetkinlikler değişiyor. 2025 yılında hala değerli işler yapabiliyor olmak için sahip olmamız gereken beceriler de değişti. Artık meslekler değil beceriler çağındayız. Bireysel çabanın dışında kurumlar da iş gücünü yeni çağın gerekliliklerine uyumlandırmaya çalışırken harcanacak eforu ve elde edilecek faydayı daha fazla hesaplamaya başladı. Enocta olarak gerek teknolojilerimiz, gerekse içeriklerimiz açısından tam da bugünler için hazırlandık.

Eğitim Teknolojileri
15/06/2022
Eğitimde Metaverse ve E-Öğrenme Dünyası

Hepimiz artık yepyeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Tam yeni bir konuya kulak kesilirken hemen ardından hızlıca yepyeni bir şeyler hayatımıza girmeye başlıyor. Şimdilerde ise “metaverse” kelimesi öylesine popüler oldu ki kripto para ve NFT’den sonra bu aralar en çok söylenen kelimelerden biri haline gelmeye başladı. Durum böyle olunca eğitimde metaverse kavramı da dillerde dolanmaya başladı.

Akademik
Dijital Dönüşüm
Eğitim Teknolojileri
23/03/2021
Veri Analizleri ve Öğrenme Analitiği ile Kişiselleştirilmiş Deneyim

Dijital bir öğrenme ortamında etkileşim içerisinde bulunduğumuz her durumda bir ayak izi bırakırız. Platforma giriş, çıkış zamanlarımız, eğitim izleme, tamamlama durumlarımız, hangi başlıklara daha çok ilgi gösterdiğimiz, sosyal etkileşim oranlarımız gibi çok sayıda veri oluştururuz. Öğrenenler, öğrenme deneyimleri, eğitim programları ile ilgili toplanan bu verilerin, öğrenmeyi ve öğrenmenin kuruma etkisini anlamak ve optimize etmek amacıyla ölçülmesi, analizi ve raporlanmasını öğrenme analitiği olarak tanımlayabiliriz.

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Genel
28/07/2020
Eğitimde Yapay Zekâ ve Eğitimcilere Sunacağı Fırsatlar

Dijitalleşme sürecinde, hepimizin karşısına çıkan “makine öğrenmesi” ve “eğitimde yapay zekâ” terimleri, günümüz dünyasında algoritmalar yoluyla karar alma mekanizmasında, insan müdahalesini azaltıp daha iyi sonuçlar elde etmemize yardımcı oluyor.

İletişimde Kalın, Blog
Yazılarımızı Kaçırmayın.
En yeni blog yazılarımızı anında okumak için iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşın.
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.