KaynaklarEnocta Blog

VUCA Dünyasında Değişimi ve Öğrenme Anlarını Yakalamak

Güne aklınızda yapılacak onlarca iş varken mi başlıyorsunuz? Tüm işleri tamamlama umudu ile iş yerine yetişme telaşı, işe başlama telaşı, yöneticinin günlük planı değiştirecek öncelikli istekleri...

Bunlara ek olarak, yaklaşan doğum günü hazırlıkları ya da yapmak isteyip ertelediğiniz işler… Çoğu çalışanın aynı durumda olduğunu düşünürsek yoğun mesai saatlerimizi yüksek farkındalık gerektirecek şekilde atlatmaya çalışıyoruz. Bu koşuşturma birçoğumuz için aynı. Eğitmenler artık, hem yaşam temposu ile uyumlu öğrenme anları yaratmak istiyorlar hem de bilginin hızla değiştiği VUCA dünyasında anlık farkındalık oluşturma hedefindeler.

VUCA dünyası nedir?

Değişkenlik, bilinmezlik, karmaşıklık ve belirsizliğin yoğunlukta olduğu ortam anlamına gelir. VUCA dünyası aslında içinde yaşamakta olduğumuz dünyanın kendisidir. VUCA ; “Volatility”, “Uncertainty”, “Complexity”, “Ambiguity” kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Çok hızlı değişen (Volatile), kesinlikten uzak bir bilinmezlik (Uncertain), karar verirken her şeyi göz önünde bulundurmanız gerekebilen karmaşıklık (Complex) ve her seçeneğin farklı sonuçları beraberinde getirdiği sürprizler (Ambiguous) anlamlarının bir araya gelip oluşturduğu bir dünyadan bahsediyoruz VUCA dünyası dediğimizde.

VUCA Dünyasında işe nasıl başlamalıyız?

Öncelikle dünyadaki bu değişimi kabul ederek işe başlamalıyız.

Böyle bir ortamda ihtiyaçlara yönelik eğitimlerin zamanında sunulması çok önemli... İnsanların yoğun çalışma temposuyla uyumlu bir yaklaşım olan “Agile” de giderek yaygınlaşıyor. Kullanıcı deneyimi ve hızla değişen ihtiyaçlara cevap verebilmek adına yazılım sektöründen esinlenen “Agile” (çevik geliştirme) yaklaşımına göre ihtiyaçlara küçük parçalar şeklinde çözüm bulmak daha hızlı ve daha verimli oluyor.

Bunu hayatın her alanında olduğu gibi eğitim için de uygulayabiliriz. Örneğin çalışanlarınıza yeni bir ürünle ilgili bilgi vermeniz gerekiyor. Ürünü tasarlarken, ürün özelliklerini çalışanlarınızla paylaşarak ihtiyaç duydukları eğitimi anında onlara ulaştırabilirsiniz. Geri bildirimlerle hazırladığınız bu kısa eğitimi güncelleyebilir ve sonraki özellikler için bu geri bildirimlerden faydalanabilirsiniz. Bu yaklaşımı ortaya çıkaran kişilerden birisi olan Agile Manifesto yazarlarından Jim Highsmith’e göre “Geleneksel proje yöneticileri, en az değişiklikle plana bağlı kalmaya odaklanırlar, çevik liderlerse kaçınılmaz değişimlere başarılı bir şekilde uyum sağlamaya odaklanırlar.”

İşte tam da bu noktada size önereceğimiz bir platform mevcut: Rootie.

Rootie Mikro Öğrenme Platformu

Enocta, çözüm ortağı Rootie Mikro-Öğrenme Platformu ile bu yaklaşımda eğitimlerinizi planlama imkânı sunuyor. Rootie; video, metin, görsel, pdf doküman içeren zengin içerikleri sayesinde çalışanlarınıza istediğiniz zaman bilgi aktarımı yapmanızı sağlıyor. Yoğun iş temposunda çalışanlar bile özel bir vakit ayırmadan onlara ulaştırmak istediğiniz 1-2 dakikalık etkileşimleri mobil odaklı kullanıcı deneyimi sayesinde kendi telefonlarından alabiliyorlar. Ayrıca, anlık alınan veri sayesinde ekipler arası kıyaslamalardan detaylı analizlere kadar inceleyebiliyorsunuz.

Rootie ile çalışanlarınızın değişen ihtiyaçlarını giderebiliyor, çalışma temposuna uygun bir şekilde cevap vermeniz kolaylaşıyor.

Peki, VUCA – Sizin için neden önemli?

VUCA dünyasının bir parçası olarak hayatın akışında yaşadığımız tecrübeleri neden – sonuç ilişkisi kurarak sebeplerini anlamaya çalışıyoruz. Bu bazen zorlu olsa da yenilenen dünyanın içinde kalabilmek için oldukça da gerekli. Nobel ödüllü fizikçi Max Planck “nesnelere ve olaylara bakış açımızı değiştirdiğimizde onların bizim için ifade ettiği anlam da değişmeye başlar,” demiştir. Onun bu sözü üzerinden düşünerek VUCA dünyasında kendimizi bulmak ve yoğun tempoda kaybolmamak için değişimi olduğu gibi kabullenip olaylara bakış açımızı yenilemeliyiz.  Yeni düzende var olabilmek, her soruna, belirsizliğe ve karmaşaya karşı ayakta durabilmek için yeni yetiler ve programlar geliştirmek zorundayız. Bunu yaparken günlük rutinlerimizi, iş planlarımızı, eğitimlerimizi hatta özel zamanlarımızı bile zaman tasarrufu yaparak dengede tutmaya çalışmalıyız.

Bu konuda, güçlü çözüm ortakları ile e-öğrenme alanında öncü olan Enocta, kurumsal anlamda çalışanlarınızın eğitimi ile ilgili tüm ihtiyaçlara VUCA dünyasında değişimi göz önüne alarak cevap veriyor; kişisel gelişim ya da kariyeriniz için gerekli olan eğitimleri, yoğun yaşantınızdaki planlarınızı aksatmadan, istediğiniz zaman aralığında almanızı sağlıyor.

Eğitmenlerin VUCA dünyasında oluşturmak istediği farkındalığa, kurum içi eğitim platformu olan Enocta sayesinde ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

VUCA Dünyasında Değişimi ve Öğrenme Anlarını Yakalamak

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.