KaynaklarEnocta Blog

Yetişkin Eğitiminde İşinizi Kolaylaştıracak 10 İpucu

Değişime ayak uydurmak, hayatı daha pratik hale getirmek ve daha rahat yaşamak için eğitim olmazsa olmaz! Yetişkin eğitimi, bilinçli bireylerin kendilerini geliştirmelerine ve profesyonel hayatta başarılı olmalarına yardım eden planlı eğitim programıdır. Yetişkin eğitimi ile ilgilenen bilim ve sanat dalının adı ise Androgoji'dir.

Günlük yaşamımız koşuşturmaca ile rutin yapılması gerekenler, yoğun iş hayatı, evde tamamlanacak görevler ve birlikte vakit geçirmemiz gereken ailemizin beklentileri ile geçiyor. Kendimize bile zaman ayıramazken arkadaşlarımız ile görüşebilmek için fırsat yaratmaya çalışıyoruz. Bu yoğunluğun üzerine e-öğrenme derslerinin de eklendiğini düşünebiliyor musunuz? Belki de yetişkin eğitiminde en zorlanılan kısım burası... Akademik hayattan, ders çalışmaktan uzak kalmış bireylerin tekrar kendi başına çalışarak öğrenmesini sağlamak, üstelik onların yoğun programlarında ilgilerini e-öğrenme içeriğine çekmek bir hayli zor. Peki, yetişkinleri e-öğrenme için motive etmek, aldıkları eğitimi bir zaman kaybı olmadığını aktarmak için neler yapmalıyız? Bunun için en iyi yardımcınız Enocta Katalog!

1. Yetişkinlere, onların yaşına ve ilgi alanlarına uygun, faydalanabilecekleri, anlamlı öğrenme deneyimleri yaratmaya çalışın.

Bunu sağlamak için teorik bilgiler sunmak yerine uygulayabilecekleri pratik bilgiler sunun. Eğitimlerdeki bilgileri kendi deneyimleri ile iş hayatına ya da özel hayatlarına kolayca uygulayabilirlerse, eğitim içeriği daha çok ilgi çekici olacaktır.

2. Olabildiğince az öğrenme hedefi belirleyin.

Verilen bilgileri küçük bölümlere ayırıp, daha az öğrenme hedefi oluşturduğunuzda kullanıcıların bu bilgileri kavraması ve hayatına yansıtabilmesi kolaylaşır.

3. Mizah kullanın.

Yetişkin eğitiminde mizah ile daha çabuk dikkat çekmeyi başarabilirsiniz. Eğer nükteli bir dil kullanır, daha eğlenceli bir anlatım şekli tercih ederseniz geniş kitlelerin ilgisini çekebilirsiniz. Bireyin sıkılmadan keyifli zaman geçirebilmesi verimli öğrenme için önemli bir etkendir.

4. Günlük iş yaşamlarından örnekler kullanın.

İş yaşamında yaşadıkları durumlardan örnekler kullanmak ve karşılaştıkları sorunlara çözüm öneren fikirler vermek daha verimli bir öğrenme ortamı oluşturacaktır.

5. Kendilerini zorlamalarına imkân sunun.

Oyunlar, ekip çalışmaları ya da değişik problem çözme egzersizleri ile kullanıcıları zorlayarak ilgilerini çekmeye çalışın. En etkili öğrenme şekillerinden birisi denemek, hata yapmak ve bu hatalardan ders çıkarmaktır.

6. Görsel olarak ilgi uyandıran bir şeyler hazırlayın.

Öğrenmenin %83’ü görsel öğeler ile gerçekleştirilir. Sınıf ortamında ya da e-öğrenme ortamında bilginin estetik bir şekilde sunulması akılda kalıcılığını artırır.

7. Düşündürücü sorular sorun.

Çözüm üretmelerine imkan verecek sorular sorarak ilgiyi hep canlı tutabilirsiniz. Önemli olan bu sorulara doğru cevaplar verilmesi değil kullanıcıları konu üzerinde düşünmeye teşvik etmektir.

8. Keşfetmelerine izin verin.

İnsanlar meraklarını giderecek bir öğrenme ortamına ihtiyaç duyarlar. Bunun için geniş bir içerik yelpazesi sunmak: videolar, okuma materyalleri, ses dokümanları, e-öğrenme dersleri, konferanslar, ders notları, referanslar gibi bilgiye her koşulda farklı yöntemlerle ulaşılabilir kılmak etkili olacaktır.

9. Seçenekler sunun.

Kendi kararlarını vermeleri için tercih yapmalarına olanak sağlamalısınız. Yetişkinlere tavsiyelerde bulunabilirsiniz ama bu tavsiyeleri uygulama kısmında kendi fikirleri doğrultusunda hareket etmek isteyeceklerdir. Öğrenme ortamlarını da seçenek sunacak şekilde tasarlamalısınız. Yetişkin eğitimi kendilerini rahat hissedecekleri daha özgün bir ortam sağlıyor olmalıdır.

10. Sosyal medyadan faydalanın.

Sosyal medya tavsiyede bulunmaya ve tartışmaya olanak sağlayacak, sosyal medya kullanırken eğlenen yetişkinler zamanla bilgi paylaşımında da bulunacaklardır.

Yetişkin biri ne ister?

Bilmek ister ama ihtiyacı doğrultusunda... Yetişkin bir kişi, "Öğreneceklerim bana ne fayda sağlayacak?", "Ne işime yarayacak?", "Neden öğrenmeliyim?” gibi sorular ile eğitim öncesi karar verme aşamasında bu konuları araştırır. Eğitimcinin vereceği yanıt olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmalı ve net bir fikir edinilmesine yardımcı olmalıdır.

Kontrol elinde olsun ister... Yetişkin, içeriğin akışının kendi kontrolünde olmasını ister. Yetişkinlerin, kendi öğrenme biçimini oluşturmasına olanak sağlanmalıdır. Esnek bir öğrenme ortamı ile zaman planlamasını daha rahat yapabilirler.

Tecrübeleri ile ilişki kurmak ister... Yetişkinler eğitim sırasında sahip oldukları eski bilgi ve deneyimleri eski tecrübeleri ile bağdaştırmak isterler. Bu nedenle eski ve yeni tecrübeler arasında ilişki kurmaya olanak sağlayacak öğretim ortamları tasarlanmalıdır.

Yetişkin eğitim programlarını tasarlarken de Enocta’nın bilgi arşivinden faydalanıp deneyimli ekibinden bu konuda destek alabilirsiniz.

Öğrenme yönetim sistemi sunan Enocta, e-öğrenme hizmetleri ile alanında öncü olarak, yetişkin eğitim programı tasarımları için çözümler üretmekte ve danışmanlık vermektedir.

Yetişkin Eğitiminde İşinizi Kolaylaştıracak 10 İpucu

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.