KaynaklarEnocta Blog

Sunum Yapma Becerisini Geliştirmenin 10 Yolu

Topluluk önünde konuşma fobisi, dünyada en yaygın 10 fobi içerisinde yer alır. Eğer bu fobiye sahipseniz topluluk önünde bir sunum yapmak terlemenize, konuşurken kekelemenize ve etkili bir sunum yapamamanıza neden olabilir. Bunu yenmek için sunumdan önce bazı hazırlıklar yapmalı ve sunum becerinizi geliştirmelisiniz. Sunum yapma becerisini geliştirmek için çeşitli yöntemleri öğrenerek ve Enocta Katalog’da yer alan Keyif Veren Sunum eğitiminden yararlanarak daha faydalı sunumlar yapabilir ve öz güveninizi artırabilirsiniz. Üstelik bu yetkinliği geliştirmek sadece sunumlarda ve topluluk önü konuşmalarında değil, sosyal yaşantınızda da size birçok fayda sağlar.

1. Pratik Yapın

Etkili bir sunum yapmanın ilk adımı, yapacağınız sunuma hâkim olmaktır. Hangi konuda sunum hazırlıyorsanız öncelikli olarak o konu ile ilgili derin bir araştırma yapmalısınız. Konu hakkında katılımcıların size sorabileceği tüm sorulara cevap verebilecek bilgi birikimine sahip olmak, topluluk önünde kendinizi daha öz güvenli hissetmenizi de sağlar. Konuya hâkim olduktan sonra aktarmanız gereken bilgileri doğru yönetmeli ve anlaşılır şekilde aktarmalısınız. Bunun için bol bol pratik yapmalısınız. Sunumu tıpkı topluluğa anlatıyor gibi sunarak kendinizi topluluk önünde imgeleyebilirsiniz. Dilerseniz önce yakın çevrenize sunum yapabilir, böylece gerçek bir topluluk önünde sunumu prova edebilirsiniz. Bol bol pratik yapmak, topluluk önüne idmanlı çıkmanızı sağlayacağı için sunum günü daha rahat hissedebilirsiniz.

Sunumunuzu hazırlarken her sayfayı özelleştirmek ve sunum yapacağınız topluluk için konuyu kurgulamak da size fayda sağlar. Konu ile ilgili ilginç detaylara yer vermek ve topluluğun anlayabileceği terminolojileri kullanmak, sunumunuzu daha güçlü kılar. Ayrıca slaytınıza mutlaka görsel ögeler, grafikler ve videolar eklemelisiniz. Böylece dinleyicilerin de dikkatini çekmiş olursunuz. Bunlarla birlikte sunum yapacağınız gün, sunum mekânına yaklaşık 30 dakika erken gitmeye çalışın. Bu süre size ekipmanlarınızı ayarlamanız ve sunumunuzun üzerinden son kez geçmeniz için zaman kazandırır.

2. Stresi Coşkuya Dönüştürün

Gerginlik ve beraberinde gelen stres, heyecan ile benzer şekilde hissedilir. Stresi yönetmek için hissettiğiniz gerginliği, kendinizi rahatlatmak adına kullanabilirsiniz. Sunum için heyecanlandığınız zaman bu heyecanı yöneterek aslında hissettiğiniz duygunun, insanlarla bilgi paylaşmaya duyduğunuz arzu olduğunu düşünebilir; bunu kendinize tekrar tekrar söyleyebilirsiniz. Stresinizi pozitif enerjiye dönüştürüp hazırladığınız bilgileri toplulukla paylaşarak hissettiğiniz gerginliği pozitif bir coşkuya dönüştürebilirsiniz.

3. Farklı Sunumlara Katılın

Sunum yapma becerisini geliştirmek için sunum yapan diğer insanları izlemek, size oldukça fayda sağlar. Farklı sunumlara katılarak sunucunun jest ve mimiklerini, beden hareketlerini, diksiyonunu, konuya ve topluluğa olan hâkimiyetini izlemek; yön haritanızı şekillendirebilir. Bir arkadaşınızın sunumunu izlemek ise hem ona olan saygınızı gösterir hem dinleyicileri dışarıdan gözlemleme imkânı verir. Böylece kendi sunumunuzda yapmamanız gereken hataları fark edebilir, konuşmacıların neleri iyi neleri kötü yaptığını gözlemleyebilir ve bu bilgiler doğrultusunda sunumunuza hazırlanabilirsiniz.

4. Gülümseyin

Gülümsemek sadece sunum yapma becerinizi geliştirmenize katkı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda stresli anlarınızla başa çıkmanıza da yardımcı olur. Gergin olduğunuz zamanlarda veya endişelendiğinizde gülümsemek, endorfin hormonu salgılamanızı sağlar. Böylece kendinize olan güveniniz de artar. Eğer çok stresliyseniz derin bir nefes alabilir ve sizi gülümsetecek anılarınızı sunumdan önce aklınıza getirebilirsiniz. Sunum yapmadan önce kendinize güzel bir moral konuşması yapmayı da ihmal etmeyin. Kaliteli bir sunum için emek ve zaman harcadığınızı, muhteşem bir iş çıkaracağınızı kendinize hatırlatın. Sunum esnasında da gülümsemeyi unutmayın. Gülümseyerek tatlı bir heyecan içinde olmak, bu güzel mesajı dinleyicilere aktarır ve sunumunuz daha keyifli geçer.

5. Dinleyiciler İle İletişime Geçin

Sunum yapma becerinizi geliştirmek için sunumu bir konuyu öğretmeye çalışır gibi değil, daha çok sohbet ediyor gibi bir ortam oluşturmaya çalışabilirsiniz. Tıpkı bir akşam yemeğinde arkadaşlarınıza bilgi aktarıyormuş gibi rahat olmalı fakat ortamın ciddiyetini bozmadan resmî bir üslup takınmalısınız. Sizi dinleyen insanlara doğru değil, onlarla konuşarak sunumu ilerletebilirsiniz. Sunumun bazı noktalarında durup dinleyicilere soru sorabilir veya onların aklına takılan noktalar varsa o noktaları aydınlatarak sunuma devam edebilirsiniz.

6. Güçlü Bir Duruş Sergileyin

Sunum yaparken duruşunuz, ses tonunuz, kıyafetleriniz dinleyicilerin gözüne çarpan ilk unsurlar olur. Konuşma esnasında kendinden emin ve omuzlar dik bir postür sergilemek, topluluğun sizi dinlemesini teşvik ederken sizin de kendinize olan güveninizi katlar. Hızlı konuşmak yerine kelimeleri yutmadan sakince ve tane tane konuşmak, karşınızdaki kişilerin de sizi daha iyi anlamasını sağlar. Güçlü, kendinizden emin, dik duruşunuzla konuya ve sunuma hâkim olduğunuzu topluluğa hissettirerek başarılı bir sunuma imza atabilirsiniz.

7. Beden Dilinizi Kullanın

Beden diliniz dinleyicilerin sizi yorumlayacağı noktalardan birisidir. Sunumunuzu sadece sözcüklerle tekdüze yapmanız dinleyicilerin bir süre sonra sıkılmasına ve sunumun yetersiz kalmasına neden olabilir. Bu durumun yaşanmaması için beden dilinizden destek almalısınız. Abartıya kaçmayacak şekilde el kol hareketleri, jest ve mimikler, imkân varsa yürüyerek konuyu anlatmak dinleyicilerin odağını size toplar.

8. Göz Temasını Kaçırmayın

Sunum yaparken elinizdeki notlara veya sunuma bakmak, kendinizi gergin hissettiğinizin bir göstergesi. Eğer kendinizden emin değilseniz farkında olmadan dinleyicilere değil, notlarınıza bakarsınız ve bu durum dinleyiciler açısından hoş karşılanmayabilir. Sunum yaparken bu hataya düşmemek için dinleyicilerle göz teması kurabilirsiniz. Konuşurken boşluğa değil de dinleyicilerinizin gözlerinin içine bakmak onların da ilgisini çekeceği için daha verimli bir sunum yapabilirsiniz.

9. Dikkat Dağıtıcı Etkenlerden Kaçının

Sunum yapma becerinizi geliştirmek için sunum esnasında dinleyicinin dikkatini dağıtabilecek etkenlerden kaçınmalısınız. Sunumda fazla veya gereksiz görsel kullanımı ve konudan sapma gibi detaylar, dinleyicilerin dikkatini dağıtabilir. Bunların yanında konuyu gereksiz yere uzatmak da bir süre sonra topluluğun sizi dinlememesine neden olabilir. Zamanın farkında olarak kısa ve öz, kendinizden emin gerçekleştireceğiniz bir sunum ile başarıya ulaşabilirsiniz.

10. Etkili Bir Kapanış Yapın

Sunumunuzun nasıl hatırlanacağı son anlarda gizlidir. Bu yüzden kapanışlara özen göstermelisiniz. Anlattığınız konunun kısa bir özetini yaparak etkili bir kapanış yapabilirsiniz. Eğer sunumunuzda dinleyicilerden soru almanız gerekiyorsa bunu sona bırakabilir ve katılımcıların soruları eşliğinde konuyu özetleyebilirsiniz. Kapanış yaparken de sunum esnasındaki güler yüzlü tavrınızı ve kendinizden emin duruşunuzu es geçmemelisiniz.

Yöneticiler İçin Sunum Yapma Becerilerinin Önemi

Üst düzey yöneticilerde değer verilen özelliklerden birisi, iletişim ve sunum kabiliyetidir. Dünyanın önde gelen beş yönetici araştırma şirketinin uzman danışanları, ideal bir yöneticide mükemmel sunum yapma becerisinin ve ikna kabiliyetinin olması gerektiği konusunda hemfikir. Sunumlar, farklı kitlelere ikna edici konuşmalar yaparken onlarla etkileşim içinde olmayı ve bunu yaparken entelektüel kabiliyeti kullanmayı gerektirir. Zihinsel bir ustalıkla bilgilendirici, ikna edici konuşmalar yaparken beden dilinizle arkadaş canlısı davranmalı ve geniş bir kitleyi ikna edebilmelisiniz. Bir organizasyon ortaklığı kurmak veya farklı bir yönetici portföyünü etkilemek isteyen yöneticiler, zor kitle karşısında da etkili sunum yapabilmelidir.

Son yıllarda profesyonel iş yaşamında ya da eğitim hayatında başarılı olmanın anahtarı, etkili sunum yapma becerisi olarak görülüyor. Siz de bu yöntemleri deneyerek sunum yapma becerilerinizi geliştirebilir, profesyonel yaşamınızda başarıya ulaşabilirsiniz.

Sunum Yapma Becerisini Geliştirmenin 10 Yolu

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.