KaynaklarEnocta Blog

Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Amerikalı iş ortağımız Skillsoft, PMI’ın yetkili eğitim ortaklarındandır ve yenilenen PMP sınav içeriğine uygun eğitimlerle ve kaynaklarla, proje yönetiminde kendini ispat etmek isteyen binlerce profesyonele, en güncel bilgilerle sınava hazırlanmaları için rehberlik etmektedir.

Yeni PMP sertifika sınavında neler var?

  • Yeni sınavın içeriği, %50 tahmine dayalı proje yönetimi yaklaşımlarından ve %50 araştırmadan elde edilen bulgulara dayalı çevik veya hibrit yaklaşımlardan oluşacaktır.
  • Bu sınav, önceki süreç temelli sınavın aksine ilkelere dayalı olacaktır. Bu proje yönetimi yaklaşımı, daha az kuralcıdır ve değer yaratmaya daha çok odaklıdır.

Yeni PMP sınavındaki içerik değişiklikleri neler?

  1. Sınav üç alanı (domain) kapsayacaktır; People, Process ve Business Environment.
  2. Bu alanlara ayrılan sınav sorularının yüzdesi sırasıyla; People %42, Process %50 ve Business Environment %8 olacaktır.
  3. Her alanı, proje yöneticilerinde ortak olan görevleri (task) içerir.
  4. Her görev, bir proje yöneticisinin görevi yerine getirmek için yapacağı eylemlerin örnekleri olarak hizmet eden bir veya daha fazla etkinleştiriciyi (enabler) içerir.

2021 Ocak ayında PMI tarafından yayınlanan PMP sınav içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.

Örnek: “Process” domaini için, bir task ve enabler.

PMP sertifikasına sahip Skillsoft eğitmeni Barbara Waters, sınavla ilgili değişikliklerin detaylarını aşağıdaki videoda aktarıyor.

                                                                          Sınavdaki değişiklikleri, PMP sertifikasına sahip Skillsoft eğitmeninden dinleyebilirsiniz.

Skillsoft'un kendi öğrenme deneyimi platformu Percipio'dan sunduğu PMP sınavına hazırlık müfredatı, eğitmenler tarafından yönetilen canlı veya kaydedilmiş çevrimiçi sanal sınıflar (Bootcampler), kendi hızınızda öğrenme için online eğitimler, kitaplar (EBook) ve deneme sınavları (TestPrep) içerir. Bu müfredat ile hazırlanmaya, sınavdan en az 60-90 gün önce başlamanızı tavsiye ederiz. Sınava başvuru koşullarından biri olan 35 saatlik formal eğitimi, Skillsoft PMP Bootcamp'lerine canlı katılarak sağlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için bize info@enocta.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Bonus: PMP sertifikamı nasıl yenilerim?

PMP sertifikasının 3 yıl geçerliliği bulunuyor. 3 yılı doldurduğunuzda ise PMP sertifikanızı yenilemeniz gerekiyor. Bu üç yıl içinde çeşitli aktivitelerde bulunarak Professional Development Unit (PDU) kazanıyor, yeterli PDU miktarına ulaştıktan sonra PMP sertifika yenileme ücretini ödeyerek sertifikanızın süresini 3 yıl daha uzatabiliyorsunuz.

Continuing Certification Requirements System (CCRS) erişerek ve aşağıdaki faaliyetler için harcadığınız zamanı kaydederek PDU'larınızı takip edebilirsiniz:

  • Eğitimler almak (özellikle işletme, yönetim ve strateji, liderlik ve proje yönetimi ile ilgili teknik beceriler alanlarında yeni kavramları ve uygulamaları öğrenmek)
  • Mesleğe katkıda bulunmak (aktif olarak projeleri yönetmek, başkalarına öğretmek ve gönüllülük yapmak)

Bir PMP sertifikasını yenilemek için, 60 PDU'ya ihtiyacınız var; en az 35'ini eğitimler alarak ve en fazla 25'ini mesleğe katkıda bulunarak alabilirsiniz.

PMI, bildirdiğiniz PDU'larınızı denetleyecek ve bunların geçerli olup olmadığına karar verecektir. Geçerli bulduğu durumda, PMI, sertifika yenileme için uygunluğunuzu onaylayan bir bildirim gönderecektir. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey yenileme ücretini ödemektir. (PMI üyeleri için 60 USD, üye olmayanlar için 150 USD).

Skillsoft’un öğrenme deneyimi platformu Percipio’daki PDU’lu online eğitimlerini, dilediğiniz yerde ve zamanda tamamlayarak sertifikanızı kolayca yenileyebilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.skillsoft.com/blog/2020/11/4-must-know-changes-to-the-new-pmp-exam

https://www.pmi.org/certifications/project-management-pmp/earn-the-pmp/pmp-exam-preparation/pmp-exam-updates

https://www.goskills.com/Project-Management/Resources/PMP-renewal#:~:text=Once%20you've%20earned%20enough,%24150%20for%20non%2Dmembers

Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.