KaynaklarEnocta Blog

Etkili Bir Webinar Oluşturma ve Yönetmenin Yolları

Webinar oluşturmak ve yürütmek, potansiyel müşterilerle etkileşim kurmanın en iyi yollarından biridir. İlk olarak bir uzaktan öğrenme aracı olarak ortaya çıkmış olsalar da günümüzde web seminerleri güçlü pazarlama araçları olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Modern işletmelerin pazarlama, satış ve müşteriyi elde tutma çabalarının önemli bir yönüdür. Başarılı bir çevrimiçi web semineri, marka bilinirliğini artırır, yeni satış fırsatları yaratır ve mevcut müşterilerinizi sadık hayranlara dönüştürür.

Müşterilerine fark yaratan bir öğrenme deneyimi sunan Enocta’nın sunmuş olduğu "Kurum içi eğitim" kursları ile öğrenme ve gelişim sürecini en iyi seviyeye getirmeniz mümkündür. İhtiyaç duyduğunuz dijital öğrenme ve sanal sınıf gibi çeşitli öğrenme süreçlerini tek bir noktadan yönetmek artık çok daha kolay!

Webinar Nedir?

Webinar, şirketlerin dünyanın her yerindeki katılımcılarını eğitmek amacıyla düzenlediği 30-60 dakika süren canlı ve online bir yayındır. Bu web seminerine web yayını adı da verilir. Şirketlerin sunucularının, yoğunlaştırılmış, etkileşimli bir yayında izleyicileriyle video, sunum, web sayfası veya diğer platformlarını paylaşmalarına olanak tanır. Bir markanın erişim alanını genişletmenin, şirket kurmanın ve erişilebilir bir platform aracılığıyla potansiyel müşterilerle bağlantı kurmanın etkili bir yolu olarak kullanılır. Şirketlerin hedef kitlelerini büyütmelerine, markalarını tanıtmalarına ve onlara reklam vermelerine yardımcı olur. Bu online etkinlikler, izleyicilerle gerçek zamanlı etkileşim kurarken gelişmek isteyen şirketlere de değerli geri bildirimler sağlar. Aynı zamanda müşterilerinizle veya çalışanlarınızla bağlantı kurmanıza yardımcı olup olmayacağını belirlemeniz açısından da fayda sunar.

Amaçlarına Göre Webinar Türleri Nelerdir?

Webinar’lar birçok amaç için kullanılır. Katılımcıların ilgisini çekmek için kısa bir pencere ile seminerin net bir amacı belirtilmelidir. Aşağıdakiler size bu konuda yardımcı olabilir;

- Basit kavramları yıkan nasıl yapılır içeriği

- Eğitim web seminerleri

- Bir ürüne giriş

- Kendinizi bir düşünce lideri olarak pekiştirin

- Çalışanlar ve liderlik için şirket içi eğitim

- Sektördekiler için mesleki gelişim

- Bir ürüne ilgi uyandırmak için müşteri adayı oluşturma aracı

- Sektördeki liderlere erişim sağlayın

- Müşterilerin ve potansiyel müşterilerin bir konu hakkında soru sormasına izin verin

- Yeni müşteriler edinmek için isteğe bağlı web seminerleri

Webinar Sistemi Nasıl Çalışır?

Toplantıyı düzenleyenler, bir şirketin web sitesi, telefon hattı ya da farklı platformlar aracılığıyla bir web semineri başlatabilirler. Bir web seminerinin önemli bileşeni, herhangi bir şirketle hedef kitlesi arasındaki etkileşimdir. Web semineri, izleyicilerin ve şirketin gerçek zamanlı olarak etkileşime girmesine olanak tanır. Katılımcılar bir mesajlaşma sistemi, e-posta veya canlı telefon görüşmesi yoluyla konuşmacıya sorular sorabilirler. Bir web seminerinin diğer bazı temel özellikleri şunlardır:

Canlı katılım

Bir etkinliğin web semineri olarak değerlendirilmesi için canlı katılım gerekir. Bir web seminerinde önceden belirlenmiş katılım gereksinimleri yoktur, yalnızca canlı akışı sırasında katılımcıları vardır. Ayrıca genel bir katılımcı sınırı da yoktur. Maksimum katılım, toplantı sahiplerinin web semineri için kullanmaya karar verdiği platformun özelliklerine bağlıdır. Şirketler, maksimum katılımı teşvik etmek için genellikle web seminerlerinin reklamını önceden yapar.

Kitle etkileşimi

Bir web semineri etkinliğinin önemli bir unsuru, konuşmacı ve dinleyiciler arasındaki canlı etkileşimdir. Şirketler bu süreçte canlı yayın adı verilen, kitle etkileşimi içermeyen online etkinlikler de sunabilir. Çoğu web seminerinde, soru-cevap bölümleri için belli zaman ayrılır ve konuşmacılar sunum boyunca soruları yanıtlayabilir. Ayrıca izleyicilerle aşağıdakiler dahil birçok şekilde etkileşim kurabilir:

● İzleyicilerden telefonlar almak ve soruları gerçek zamanlı olarak yanıtlamak

● Ekranın bir bölümündeki metin aracılığıyla sorulara cevap verme

● Canlı metin sohbeti gerçekleştirme ve sesli yanıt verme

● Web semineri sırasında anketler yapmak ve sonuçları paylaşmak

Bu tip etkinliklerinde canlı sohbetler herkese açık veya özel olabilir. Özel sohbetler, müşterilerin web semineriyle ilgili sorularını, diğer görüntüleyenler sorduklarını görmeden göndermelerine olanak tanır. Genel sohbetler, diğer katılımcılar da dahil olmak üzere web seminerinin tüm üyelerinin görmesi için mevcuttur. Web semineri sohbetleri, tüm katılımcılar için olumlu bir deneyim sağlamak ve onların yararına olmak üzere genellikle bu sohbetlerde ayarlanmış güvenilir bir moderasyon sistemine sahiptir.

Görsel öğeler

Web seminerlerinin akışlarında video sunumları, slaytlar veya diğer araçlar dahil olmak üzere çeşitli görsel öğeler kullanılır. Bu öğelerin desteğiyle şirketler, önemli bilgileri müşterilerine ya da çalışanlarına kısa zamanda modern bir tarzda sunabilirler. Video sunumları, izleyiciler için daha etkileşimlidir. Önemli bilgilerin verimli bir şekilde iletilmesini sağlar.

Ayrıştırıcı özellikler

Bu organizasyonu düzenleyenler genellikle bu seminerlerini özel bir yazılım kullanarak çalıştırırlar. Bu yazılım, konuşmacının anketler oluşturmasına, bir izleyici kitlesine ev sahipliği yapmasına, sohbet odasını yönetmesine, çeşitli işitsel ya da görsel özellikleri tek bir yazılımda kullanmasına olanak tanır. Web semineri uygulamaları şu diğer özel özellikleri de içerebilir:

● Üyeler için takvim hatırlatıcıları

● Sunum iş birliği desteği

● Kayıtlı katılımcılar için takvim hatırlatıcıları

● Entegre akış yazılımı

● Kayıt ve ses ekleme yazılımı

● Soru-Cevap araçları

● Ekran paylaşımı

● Canlı sohbet desteği

● Sosyal medya ile davetiye entegrasyonu

Faydaları Nelerdir?

Artık webinar kavramının ne olduğunu biliyorsunuz. Peki neden buna ihtiyacınız var? Bu etkinliğe ev sahipliği yapmanızın başlıca nedenleri şunlardır:

- İlk olarak bir liste oluşturmanıza katkıda bulunurlar. Kayıtlı her kişi, veritabanınızdaki yeni bir kişidir.

- Online seminerler sizi sektörünüzde hem bir uzman hem de güvenilir bir bilgi kaynağı yapar. Uzmanlığınızı hedef pazarınızla paylaşmanıza olanak tanır. Sorunlarına bizzat çözüm sunabilir, ürününüzle ilgili şüpheleri gidermenizi sağlar.

- Web seminerlerinizi kaydederseniz, bunlar size daha sonra izleyicilerinizle paylaşabileceğiniz değerli içerikler olarak hizmet eder.

- İnsanlar sunduğunuz ürün veya hizmetlere ilgi gösterirler. Nitelikli potansiyel müşteriler haline gelirler, bu da onları geliştirmeyi ve dönüştürmeyi kolaylaştırır.

- Firmanıza ya da ekibinize katılan yeni çalışanları işe almanıza ve eğlenceli bir şekilde eğitmenize yardımcı olabilirler. Önemli konuları uzun metinler yazmak yerine konuşarak açıklamak her zaman daha iyidir.

- Bu seminerler marka bilinci oluşturma fırsatı sunar. Webinar’lar ile marka bilinirliği oluşturur ve marka sesini belirlersiniz.

Bir Webinar'ın Amacı

Web seminerlerinde öğrencileri, mevcut müşterileri veya potansiyel müşterileri ilgilendiren bilgileri sunma, detayları gösterme, talimat verme amacı vardır. Hem işletmeden tüketiciye hem de işletmeden işletmeye şirketler, pazarlama ve müşteri hizmetleri faaliyetlerinde bu benzersiz güçten yararlanabilir.

Etkili Bir Seminer Nasıl Oluşturulur?

Kitlenizin ilgisini çekecek etkili bir web semineri oluşturmak istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz:

1. Planlamayı Kolaylaştırın

Toplantı sahipleri genellikle izleyicileri için uygun tarihlerde web seminerleri planlamaya çalışır. Örneğin, müşterilerinizin çoğu standart vardiya düzeninde çalışıyorsa, standart çalışma saatleri içinde bir pazartesi günü için webinar planlamak beklenen katılımı sağlamayabilir. Web seminerinizi cuma akşamı ya da hafta sonu planlayarak zamanlama çakışmasını önleyebilirsiniz. Eğer bu, hedef kitleniz için daha uygun bir tarih veya saatse daha yüksek bir katılıma neden olabilir. Web semineri sahipleri, hatırlatıcılar aracılığıyla planlama sürecini kolaylaştırarak yüksek katılımı da teşvik ederler. Örneğin, müşterilerin webinar tarih ve saatini takvimlerine kolayca eklemelerine olanak tanıyan açılış sayfaları bulunur.

2. Etkinliği Tanıtın

Ev sahiplerinin hem webinar reklamını yapması hem de müşteriler için planlamayı kolaylaştırmasının bir yolu, sosyal medya üzerinden bağlantılar veya reklamlar yayınlamaktır. Sosyal medya, bir şirket ve müşteriler arasında erişim noktası görevi görür. Bu nedenle sosyal medya aracılığıyla web semineri duyurmak katılımı artırabilir. Profesyonellerin bazen bir web semineri reklamını yapmalarının bir başka yolu da müşterilere bir davet e-postası göndermektir. E-posta aynı zamanda entegre bir takvim işlevine sahipse veya uygun bir takvim işlevine yönlendiriyorsa müşteriler web seminerine katılmak için daha kolay bir şekilde kayıt yaptırabilir.

3. İlgi Çekici İçerik Oluşturun

Bir web semineri hem canlı hem de çevrimiçi bir etkinlik olduğundan katılımın sürdürülmesi daima önceliktir. Kitlenizin devam eden sunuma odaklanmasını sağlamak için sunum içeriğinizi göz önünde bulundurun. Sunum türünde değişiklikler yaparak belirli bilgileri daha etkili bir şekilde iletebilirsiniz. Örneğin, şirketinizin sunduğu yeni bir abonelik hizmetiyle ilgili özellikleri listelediğinizi varsayalım. Bu bilgiyi, yorumların eşlik ettiği bir slayt gösterisi yerine bir video sunumunda iletmek hedef kitleniz için daha faydalı olabilir. Video sunumları, bir slayt gösterisinden daha fazla etkileşim sağlar. Zaman ve eğlence değeri açısından daha etkili olabilir. Web seminerlerinin amacı kesinlikle eğlendirmek olmasa da eğlence değerine sahip olmak izleyicilerinizi etkinliğe katılmaya teşvik eder.

4. Etkili Anketler Oluşturun

Anketler müşterilerinizden şirketiniz hakkında özel bilgiler topladıkları için webinar özelinde yararlı olabilir. Anket sorularının etkili olmasını sağlamak için bunları açık uçlu yerine kapalı uçlu olarak oluşturmayı deneyin. Bu, çoğu sorunun yazılı veya öznel olmak yerine daha kesin sonuçlar edinmenizi sağlar. Bir dinleyici, sorunun anlaşılması kolaysa ve çoklu görev içermiyorsa soruyu yanıtlamaya daha yatkın hissedebilir.

5. Müşteri Kolaylığı Sunun

Müşterilere webinar etkinliklerinin kendilerine uygun olduğu hissettirildiğinde daha memnun olurlar. İyi bir web semineri sunucularının sağladığı kolaylıklardan biri, katılım için tüm teknik veya yazılım gereksinimlerini listeleyen kayıt sonrası e-postadır. Bu, web seminerinizle ilgili herhangi bir yazılımın nasıl indirileceğine, çalıştırılacağına ve test edileceğine ilişkin basit talimatları içerir. Teknik veriler hakkında bilgi vererek teknoloji jargonunu kolay anlaşılır bir düzeye indirgeyebilirsiniz. Webinar deneyimlerinin olabildiğince sorunsuz geçmesi için müşterilere etkinlikten önce yazılımlarını veya bilgisayarlarını test etmelerini önerebilirsiniz.

Etkili Bir Webinar Oluşturma ve Yönetmenin Yolları

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.