KaynaklarEnocta Blog

Online Sınavlar ile Değişen Eğitim Yaklaşımları

Pandemi dönemiyle birlikte son birkaç ayda eğitim sistemimizde köklü değişiklikler meydana geldi. İnternetin yanı sıra kullanılan yeni teknolojiler, öğrencilerin farklı çevrimiçi öğrenme seçeneklerine kolaylıkla erişmelerini sağladı. Bu sayede evde internet üzerinden deneme sınavları da yapılmaya başlandı. Yeniliklerle dolu bu çevrimiçi eğitim çağında, sınavları yöneten eğitim kurumları ya da kurumsal şirketler, sınav sürecinin her aşamasında güvenliği ve işleyişi sağlamak için özel çevrimiçi sınav yazılımlarını kullanmaya başladılar.

Kısacası artık akıllı sınıflar ya da öğrenme yönetim sistemleriyle eğitmenlerin etkileşimli öğrenme oturumları yürütmesi, öğrencilerin bilgilerini haritalandırması ve ilerleme raporları oluşturması artık çok daha kolaylaştı.

Eğitimde teknolojik gelişmenin en popüler örneklerinden biri, geleneksel sınıf ve kâğıt tabanlı sınavlardan çevrimiçi sınav modlarına geçiştir. Enocta’nın sunmuş olduğu uzaktan eğitim yazılımı; çevrimiçi derslerin zaman, konum ve öğrenme süresi esnekliği gibi birçok avantajı sizlerle buluşturur.

Online Sınav Nedir?

E-sınav olarak da bilinen online sınav, ilgililerin uzaktan adaylar için kurum kapsamında bir intranet sistemi kullanarak testleri ve diğer önemli sınavları internet yardımıyla gerçekleştirmenin harika bir yoludur. Okullar, üniversiteler ve diğer kurumlar sınav merkezlerine, gözetmenlere ve güvenliğe yatırım yapmak zorunda olmadığından sınav yapmanın en iyi yoludur. Bu işlem için basit bir mikrofon ve web kamerası yeterlidir. Adayların soruları önceden kararlaştırılan bir zaman çerçevesi içinde yanıtlamasını gerektirir. Sınav bittiğinde test penceresi kapanır ve enstitüler gerçek zamanlı raporlar alır. İlgililer daha sonra cevapları değerlendirir ve buna göre not verir. Tam otomatik sistem objektif değerlendirmeyi destekler ve sonuçların geleneksel bir sınav biçiminden daha hızlı oluşturulmasına yardımcı olur.

Pek çok e-sınav, adaylar testi tamamladıktan hemen sonra değerlendiricilerin sonuçları yayınlamasına imkân veren yanıt işleme modülleri içerir. Ancak değerlendiriciler, sonuçların otomatikleştirilmediği uzun yanıtlı soruları kendileri değerlendirir. E-sınavın sonuçları daha sonra e-posta yoluyla adaylara iletilir veya enstitünün web sitesinde yayınlanabilir.

Online Sınavların Özellikleri Nelerdir?

Online sınav sistemleri güvenilir bir yönetim çözümleri sağlayıcısıdır ve birçok eğitim kurumunun sürecini kolaylaştırmaya destek olur. Bu tip sınavların temel özelliklerinden bazıları şu şekildedir;

- Online/OMR tabanlı başvuru formları, çevrimiçi test rezervasyon sistemi, SMS/e-posta uyarıları, e-salon biletleri, ödeme ağ geçidi desteği ve daha fazlası aracılığıyla başvuru sürecini basitleştirir.

- Zaman veya mekân fark etmeksizin başvuru yapmayı, göndermeyi ve işlemeyi kolaylaştırır.

- Merkez tanımlama ve belgelendirme gibi ön inceleme kolaylıkları sağlar.

- Sonuç işleme özellikleri, otomatik derecelendirmeye ve anında puan oluşturmaya olanak tanır. Puanları eşitlemek, bir sıralama listesi oluşturmak ve e-puan kartlarını yüklemek için harcanan zamanı ve çabayı önemli ölçüde azaltmış olur.

- Kâğıt tabanlı cevap metinlerinin şifreli dijital kopyalarını farklı konumlardaki sınav görevlilerine dağıtma imkânı verir. Görevliler bu sayede bir ekran işaretleme çözümü kullanarak dijital kopyaları değerlendirebilir.

Online Sınav Sistemi Nasıl Çalışır?

Kâğıt üzerinden yapılan bir sınavda yer alan tüm süreçler, online sınav sistemleri aracılığıyla dijitalleştirilir. Tüm değerlendirmeler çevrimiçi olarak yapılabilir.

- Online sınav yazılımının çalışma süreci

Atmanız gereken ilk adım, online bir sınav sistemine sahip olmaktır. İnternette araştırma yaparak farklı türde çevrimiçi sınav sistemlerini ve platformları inceleyebilirsiniz.

- Sınav hazırlama

Bu sınav sistemini kullanmaya başlamak kolaydır. Öncelikle kısa bir giriş yazabilirsiniz. Bu giriş bölümünde, katılımcıların sınavınızdan neler bekleyebileceklerini konu alabilirsiniz. Bundan sonra çoktan seçmeli, çoklu yanıtlı, öznel, objektif vb. sorular hazırlayabilirsiniz.

- Sınav yapmak

Katılımcılarınızın sınava erişebilmeleri için başlangıç tarihini ve bitiş tarihini saatleriyle birlikte belirleyebilirsiniz. Sonrasında URL'yi paylaşarak katılımcıları sınava yönlendirecek bağlantıya tıklamalarını sağlayabilirsiniz.

- İlerlemeyi değerlendirme ve gözlemleme

Katılımcılar sınavı yaptıktan sonra içerik oluşturucu, katılımcıların ilerleme durumunu gözlemleyebilir. Kullanıcı başına istatistikleri görüntüleyebilir veya grubun performansının genel bir görünümü elde edilebilir.

Avantajları Nelerdir?

E-sınav sistemleri hem eğitimcilere hem de öğrencilere birçok anlamda fayda sağlar. Bunlar:

1. Çevre Dostudur

E-sınavların en büyük avantajlarından biri çevre üzerindeki etkisidir. Kalem-kâğıt sınavlarında, soru ve cevap kâğıtlarını yazdırmak için çok fazla kâğıda ihtiyaç duyulur. Ayrıca baskı hatalarından veya öğrenci sayılarının fazla tahmin edilmesinden kaynaklanan fazlaca israf olur. Online sınavlar, bu açıdan bakıldığında çevre dostu bir çözümdür.

2. Maliyeti Düşüktür

E-sınav birçok anlamda maliyetten tasarruf edilmesini sağlar. Her şey çevrimiçi olduğu için baskı veya lojistik gibi maliyetler yoktur. Sınavları denetlemek için gözetmenlere ödeme yapılmasına gerek kalmaz. Bu sınavlar her ne kadar yönetici, e-posta dağıtım sistemleri, çevrimiçi gözetmenlik ve BT desteği gibi bazı harcamalar gerektirse de bu, kalem ve kâğıt sınavlarıyla kıyaslandığında daha azdır.

3. Zaman Kazandırır

E-sınav zamandan tasarruf sağlar. Kâğıdın düzenlenmesinden ve sınav yerlerine gidip gelmek için harcanan süre gibi uğraşları ortadan kaldırır. Kağıtların dağıtılma ve toplama sürecindeki zaman kaybını önler. Çoğu çevrimiçi sınavda otomatik not verme kullanıldığı için öğretmenlerin sınav kâğıtlarını işaretlemek için çok fazla zaman harcamasına gerek kalmaz ve öğrenciler sonuçlarını neredeyse anlık olarak alırlar.

4. Teknolojiye Uyum Sağlamanıza Yardımcı Olur

Bir sınava ne kadar çok insan girerse, zorluklar da aynı oranda artar. E-sınav ölçeklendirmeyi çok kolaylaştırır. 1.000 kişilik bir sınav hazırlamak, 10 kişilik bir sınav hazırlamakla hemen hemen aynı çabayı gerektirir. Ayrıca teknoloji merkezli doğasının bir başka avantajı da insanların ne kadar çok çevrimiçi sınava girerse kavrama o kadar alışır ve onunla daha rahat eder.

5. Daha Güvenli

Güvenlik konusu, kolej ya da üniversite final sınavları fark etmeksizin birçok kurumun yüksek profilli sınavlarında her zaman bir zorluk olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sınavlarda, baskı ve lojistik sürecinde kaybolabilecek nitelikte fiziksel materyaller olmadığı için problem gelişme olasılığı daha düşüktür. Diğer bir güvenlik avantajı, sınav görevlilerinin soruları rastgele seçen soru bankalarından hazırlamalarıdır. Böylelikle tüm sınavlar birbirinden farklı olur ve kopya çekme olasılığı daha da azalır.

Dezavantajları Nelerdir?

Bu sınavın avantajları olduğu kadar birçok dezavantajı da vardır. Bunlardan bazıları:

1. Teknolojinin Zorlukları

Bu sınavların teknolojik yönü büyük bir avantaj olsa da bazı zorlukları da beraberinde getirebilir. Geleneksel sınavdan çevrimiçi sınav sistemine geçiş, bazıları için özellikle bilgisayar kullanımında zorluk yaşayan ileri yaştaki öğrenciler için zor olabilir. Sınav görevlilerinin sisteme alışması ve sistemi en verimli şekilde kullanmanın yollarını bulması gerektiğinden geçiş için biraz zamana ihtiyaç vardır.

2. Altyapı Sorunu

Çevrimiçi yapılan sınavların en büyük engellerinden bir diğeri de öğrencilerin bilgisayar, tablet veya sabit bir internet bağlantısı da dahil olmak üzere teknolojiye erişimidir. Sınavların bu yönü özellikle kırsal alanlarda yaşayan öğrenciler için problemli olabilir. Altyapı zorlukları, çevrimiçi platformların birçok avantajını ortadan kaldırabilir.

3. Kopya Çekmeye Uygun

Sınav ister çevrimiçi ister geleneksel kalem ve kâğıt metoduyla olsun, her zaman kopya çekme durumları olacaktır. Online sınav anında diğer sınava giren kişilerle ekran paylaşımı, sınav esnasında arama yapma gibi birçok anlamda kopya çekme durumları yaşanabilir. Farklı sınav süreleri, sınava girmiş olan öğrencilerin henüz sınava girmemiş olanlarla cevaplarını paylaşma şansını artırabilir. Kopya çekmeyi engellemenin iki yolu çevrimiçi gözetmenlik yapmak ve hiçbir sınavın aynı olmaması için soruları rastgele dağıtmak üzere bir soru bankası kullanmaktır.

Online Sınavlar ile Değişen Eğitim Yaklaşımları

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.