Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
"Herkes öğrenebilir, sadece aynı günde veya aynı şekilde değil." sözünü duymuş olabilirsiniz. Her bireyin öğrenme şeklinin, hızının ve kapasitesinin farklı olduğunu, uygun öğrenme ortamı sağlandığında öğrenemeyecek birey olmadığını unutmamalıyız. Eğitimciler olarak yapmamız gereken öğrenenlerin en iyi öğrendiği yolu belirlemek ve öğrenmesini kolaylaştırmaktır. O halde öğrenme ortamını, öğrenenin öğrenme şekline göre düzenlenmeliyiz ancak bu şekilde bireyselleştirilmiş öğrenme deneyimleri yaratabiliriz.
Her bireyin en iyi öğrendiği yol onun öğrenme stilidir. Eğitimciler, her öğrenme stiline uygun öğretim malzemesi ve öğretim stratejileri hazırlayarak öğrenenlere bu yönde çok faydalı olabilirler.
Öğrenme stili nedir?
Öğrenme stili kısaca, öğrenmede kişisel olarak tercih edilen metottur. Her bireyin kendine özgü bir öğrenme stili vardır. Öğrenme stilleri, kişinin öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendisine özgü yollar kullanmasıdır
Farklı öğrenme stilleri nelerdir?
VARK (V:visual-görsel; A:auditory-işitsel; R:read,write-okuyarak, yazarak; K:kinesthetic-bedensel) öğrenme biçimleri bireylerin bilgi alışverişlerini nasıl yaptıklarını, bilgiyi işleme tercihlerinin neler olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. VARK, öğrenenlerin ilgisini çekmek için çeşitli öğrenim içerikleri oluşturmaya çalışırken eğitimcilerin akılda tutması gereken değerli bir modeldir.
Bir öğrenme stili bir diğerinden iyi veya kötü değildir. Herkes yaşamı boyunca tüm stilleri kullanmakta ancak bir tanesini daha fazla tercih etmektedir.
Buradaki anket ile öğrenme stilinizi hemen keşfedebilirsiniz!
Farklı Öğrenme Stillerine Hitap Eden Öğrenme Deneyimleri Nasıl Yaratabilirsiniz?
Araştırmalar, eğitimcilerin aynı anda farklı öğrenme tarzlarına hitap ettiklerinde, öğrenenlerin en iyi şekilde öğrendiklerini göstermiştir ki bu,“multimodal” (çok modlu) öğrenme yoluyla mümkündür. Multimodal öğrenme, farklı formatları/ortamları kullanarak beyni aynı anda birden fazla öğrenme stiline dahil eder.
Örneğin, altyazılı bir video dersi ve indirilebilir bir bilgi sayfası görsel, işitsel ve yazılı öğrenme stillerini kullanır. Öğrenenlerin farklı öğrenme stillerini birleştirerek, eğitimciler aynı anda birçok öğrenen için ideal bir öğrenme ortamı yaratabilir.
Yazar ve çoklu zeka uzmanı olan David Lazear, multimodal öğrenme stratejisinin önemini ve değerini şöyle özetliyor;
"Multimodal öğrenme ne anlama geliyor? Özetle, bir şeyi ne kadar farklı şekilde öğrenirseniz, onu o kadar iyi öğreneceğiniz anlamına gelir! Bir şeyi ne kadar farklı şekilde öğrenirseniz, onu o kadar iyi hatırlayacaksınız! Bir şeyi ne kadar farklı şekilde öğrenirseniz, onu o kadar iyi anlayacaksınız! "
David Lazear
Enocta olarak, öğrenenlerin kendi hızında ve çeşitli formatlar aracılığıyla öğrenmesinin etkili öğrenmenin temeli olduğunu anlıyoruz. Öğrenme deneyimi tasarım süreçlerimizde, bilgilerin anlaşılmasını ve hatırlanmasını artırmak için multimodal öğrenme stratejisini kullanıyoruz. Tek boyutlu öğrenme deneyimlerinden ziyade, görsel, işitsel, yazılı ve kinestetik yollarla öğrenme fırsatı sunmaya özen gösteriyoruz.
Siz, öğrenme deneyimi tasarımı süreçlerinize kaç farklı öğrenme stilini dahil ediyorsunuz? Bize info@enocta.com adresinden ulaşın, multimodal öğrenme stratejinizi birlikte nasıl hayata geçirebileceğimizi konuşalım :)
CNBC tarafından Ekim 2021'de gerçekleştirilen bir ankette teknoloji sektöründeki yöneticilerin %57'si kalifiye çalışan bulmanın bir numaralı endişeleri olduğunu bildirmiş – bu endişe, tedarik zinciri sorunlarından ve siber güvenlik tehditlerinden daha üst sırada yer alıyor.
Çağ değişti. “Eskiden…” ile başlayan cümleleri dikkatli dinlediğimizde ne kadar yol aldığımızı görmemek neredeyse imkânsız. Çağ ile birlikte birçok sektör de değişti. Teknoloji, sanayi, otomotiv, telekomünikasyon ve daha nicesi… Tüm bu değişim ve dönüşümler, eğitim sisteminin değişmesine ve gelişmesine öncülük etti. Bir düşünün, 15 yıl öncesine kadar “mobil eğitim” kavramından bahsedebilir miydik? Elbette edemezdik fakat eğitim platformları hakkında konuşabilirdik. Çünkü mazisi çok daha eskiye dayanıyor. İşte tam da bu noktada, Türkiye’deki ilk e-öğrenme girişimi olan Enocta Platformu hayatına devam ediyor. Günümüzde sadece hayatta kalmak önem arz etmiyor, günün koşullarına uyum sağlamak en önemli konuların başında geliyor. Bu sebeple platform her gün gelişiyor ve çağa uygun olarak şekilleniyor. Kuşkusuz bu değişimleri tetikleyen en önemli unsurların başında ise gelişen teknoloji ve internet yer alıyor.
“Off yine mi eğitim atanmış hem de zorunlu mu?” Eğitim ve gelişim ile ilgilenen kişiler olarak kurumlarınızda bu cümleyi çalışma arkadaşlarınızdan ne kadar sıklıkla duyduğunuzu durup bir düşünün. Sonrasında şunu bir soralım; her eğitim atamasında mı yoksa sadece zorunlu eğitimlerde mi duyuyoruz? Cevabınız hepsi mi? O zaman süreçlerinizi gözden geçirmenizin ve birtakım şeyleri değiştirmenizin zamanı sizce de gelmedi mi?