KaynaklarEnocta Blog

Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme stillerimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

"Herkes öğrenebilir, sadece aynı günde veya aynı şekilde değil."  sözünü duymuş olabilirsiniz. Her bireyin öğrenme şeklinin, hızının ve kapasitesinin farklı olduğunu, uygun öğrenme ortamı sağlandığında öğrenemeyecek birey olmadığını unutmamalıyız. Eğitimciler olarak yapmamız gereken öğrenenlerin en iyi öğrendiği yolu belirlemek ve öğrenmesini kolaylaştırmaktır.  O halde öğrenme ortamını, öğrenenin öğrenme şekline göre düzenlenmeliyiz ancak bu şekilde bireyselleştirilmiş deneyimleri yaratabiliriz.

Her bireyin en iyi öğrendiği yol onun öğrenme stilidir. Eğitimciler, her öğrenme stiline uygun öğretim malzemesi ve öğretim stratejileri hazırlayarak öğrenenlere bu yönde çok faydalı olabilirler.

Öğrenme stili nedir?

Öğrenme stili kısaca, öğrenmede kişisel olarak tercih edilen metottur. Her bireyin kendine özgü bir öğrenme stili vardır. Öğrenme stilleri, kişinin öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendisine özgü yollar kullanmasıdır

Farklı öğrenme stilleri nelerdir?

VARK (V:visual-görsel; A:auditory-işitsel; R:read,write-okuyarak, yazarak; K:kinesthetic-bedensel) öğrenme biçimleri bireylerin bilgi alışverişlerini nasıl yaptıklarını, bilgiyi işleme tercihlerinin neler olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. VARK, öğrenenlerin ilgisini çekmek için çeşitli öğrenim içerikleri oluşturmaya çalışırken eğitimcilerin akılda tutması gereken değerli bir modeldir.

  • V: Visual-görsel öğrenenler: Yeni bilgileri kavramların görsel temsilleri (yani grafikler, resimler, fotoğraflar ve diyagramlar) aracılığıyla muhafaza ederler.
  • A: Auditory-işitsel öğrenenler: Bilgileri sesler, hikayeler, tartışmalar, ders tarzı sunumlar, podcastler ve benzerleri yoluyla alırlar.
  • R: Read,write-okuyarak,yazarak öğrenenler: Bilgileri öğrenmek için listeleri, yazılı tanımları, not almayı ve makaleleri kullanırlar.
  • K: Kinesthetic-bedensel öğrenenler: Bilgileri öğrenmek için uygulamaya geçmeyi, el-göz koordinasyonunu, laboratuvarları, deneme-yanılma yapmayı kullanırlar.

Bir öğrenme stili bir diğerinden iyi veya kötü değildir. Herkes yaşamı boyunca tüm stilleri kullanmakta ancak bir tanesini daha fazla tercih etmektedir.

Buradaki anket ile öğrenme stilinizi hemen keşfedebilirsiniz!

Farklı Öğrenme Stillerine Hitap Eden Deneyimleri Nasıl Yaratabilirsiniz?

Araştırmalar, eğitimcilerin aynı anda farklı öğrenme tarzlarına hitap ettiklerinde, öğrenenlerin en iyi şekilde öğrendiklerini göstermiştir ki bu,“multimodal” (çok modlu) öğrenme yoluyla mümkündür. Multimodal öğrenme, farklı formatları/ortamları kullanarak beyni aynı anda birden fazla öğrenme stiline dahil eder.

Örneğin, altyazılı bir video dersi ve indirilebilir bir bilgi sayfası görsel, işitsel ve yazılı öğrenme stillerini kullanır. Öğrenenlerin farklı öğrenme stillerini birleştirerek, eğitimciler aynı anda birçok öğrenen için ideal bir öğrenme ortamı yaratabilir.

Yazar ve çoklu zeka uzmanı olan David Lazear, multimodal öğrenme stratejisinin önemini ve değerini şöyle özetliyor;

"Multimodal öğrenme ne anlama geliyor? Özetle, bir şeyi ne kadar farklı şekilde öğrenirseniz, onu o kadar iyi öğreneceğiniz anlamına gelir! Bir şeyi ne kadar farklı şekilde öğrenirseniz, onu o kadar iyi hatırlayacaksınız! Bir şeyi ne kadar farklı şekilde öğrenirseniz, onu o kadar iyi anlayacaksınız! "

David Lazear

Uzaktan eğitim yazılımı sunan firma olarak, öğrenenlerin kendi hızında ve çeşitli formatlar aracılığıyla öğrenmesinin etkili öğrenmenin temeli olduğunu anlıyoruz. Deneyim tasarım süreçlerimizde, bilgilerin anlaşılmasını ve hatırlanmasını artırmak için multimodal öğrenme stratejisini kullanıyoruz. Tek boyutlu deneyimlerden ziyade, görsel, işitsel, yazılı ve kinestetik yollarla öğrenme fırsatı sunmaya özen gösteriyoruz.

  • Enocta Eğitim Platformu ile video tabanlı eğitimlerimize ek olarak, Word, PowerPoint, PDF, ses dosyası dahil çok çeşitli içerik formatlarını destekleyen bir LMS altyapısı sunuyoruz. LMS altyapımız sayesinde, siz de kendi öğrenme yolculuklarınızı oluşturabilir ya da konu uzmanlarımızla birlikte sizin için tasarladığımız 25 hazır Enocta Gelişim Yolculuğu’muzdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca, öğrenenlerin gelişimini ölçebilir ve raporlayabilirsiniz.
  • Enocta Gelişim Kataloğumuz ile öğrenenlerinize farklı formatta binlerce içerikten oluşan zengin bir içerik kütüphanesi sağlayabilirsiniz. Bu içerikleri dilerseniz Enocta Eğitim Platformu’ndan, dilerseniz kendi LMS’inize yükleyerek sunabilirsiniz. İçerik kütüphanemizde, etkileşimli eğitim, motion graphic eğitim, dramalı videolar, konu uzmanı videoları, oyunlar, simülasyonlar, kitap özetleri, makaleler ve podcastler mevcuttur.
  • Enocta Çevrimiçi Eğitim Kataloğu ile öğrenenleriniz, sanal sınıf ve webinarlar aracılığı ile, sektörün tanınmış uzmanlarına canlı olarak soru sorabilir, onların tecrübelerinden ve yönlendirmelerinden faydalanabilir.

Siz, öğrenme tasarımı süreçlerinize kaç farklı öğrenme stilini dahil ediyorsunuz? Bize info@enocta.com adresinden ulaşın, multimodal öğrenme stratejinizi birlikte nasıl hayata geçirebileceğimizi konuşalım :)

Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.