Günümüzde, işletmelerde değişen koşullar ve hızlanan süreçlere uyum sağlamak adına eğitim uzmanları, eğitimlerin tasarım ve aktarımında yeni yaklaşımların arayışına girmek zorunda kaldılar. Başarılı karma eğitim çözümleri tasarlayabilmek; teknolojik yatırımlardan verim almak, maliyetleri düşürmek, eğitimlere değer katmak konularında bize avantaj sağlıyor.
“Karma” olarak adlandırdığımız eğitim yaklaşımının tanımları, bu yaklaşımın hedeflediklerini tam olarak ifade etmekte eksik kalabiliyor. Katılımcıları sınıf içi eğitime almak, onlara okuma ödevleri vermek ve web tabanlı eğitim videoları izletmek, her zaman “karma eğitim” verildiği anlamına gelmeyebilir. Çünkü karma eğitimde amaç aynı başlık altındaki içerikleri belli bir sırayla bir araya getirmekten daha fazladır; aynı konuyu farklı içerik veya farklı yollarla aktarmayı karma eğitim olarak adlandırmak doğru olmaz. Karma eğitim, belirli bir amaç doğrultusunda, farklı öğrenme araçlarının doğru, bütünleşik kompozisyonu oluşturulduğunda anlam ifade eder.
Karma eğitim araçları dediğimizde, sınıf içi ve web tabanlı eğitimler, performans desteği, ev ödevleri, formal ve informal işbaşı çözümlerini sayabiliriz. Karma eğitim ile çalışanlarımıza, “nihai hedefe” (performans çıktısı) ulaştıracak, farklı araçların bütünleşik bir şekilde kullanıldığı etkin eğitim deneyimleri sunabiliriz. Bunun yanı sıra, sosyal öğrenme de bu araçları destekleyen önemli bir araç olarak ön plana çıkmaktadır.
Karma eğitim tasarımında, içeriği sistematik bir şekilde değerlendirerek bunun için en uygun aktarım yönteminin belirlenmesi yerine, genellikle eldeki teknolojilere uygun içerikler tercih edilmektedir. Halbuki, sınıf içi veya web tabanlı eğitimlerin yanı sıra, e-kitaplar, ses dosyaları, mobil ortamlardan erişilebilen destek materyalleri, makaleler gibi çok sayıda eğitim aracı kullanılabilir.
Bugüne kadar doğru uygulanmış olanların sonuçlarından yola çıkarak karma eğitimin yararlarını şöyle sıralayabiliriz:
Karma eğitim planlamada en doğru yöntem öğrenen merkezli yaklaşımdır. Oluşturulma aşamasında öğrenen hep ön planda düşünülür ve karma eğitimin bileşenleri onun kişisel yapısına göre seçilir. Öğrenen merkezli bir program hazırlarken aşağıdaki hususları dikkate almakta yarar vardır:
Enocta olarak, değişen iş ihtiyaçları ve çalışan beklentilerini karşılayacak karma eğitim modelleri konusunda hem danışmanlık hem de altyapı ve içerik desteği sağlıyoruz.
Bu yazı Jennifer Hofmann’ın “Blended Learning” başlıklı ASTD Infoline makalesinden derlenmiştir.
CNBC tarafından Ekim 2021'de gerçekleştirilen bir ankette teknoloji sektöründeki yöneticilerin %57'si kalifiye çalışan bulmanın bir numaralı endişeleri olduğunu bildirmiş – bu endişe, tedarik zinciri sorunlarından ve siber güvenlik tehditlerinden daha üst sırada yer alıyor.
Çağ değişti. “Eskiden…” ile başlayan cümleleri dikkatli dinlediğimizde ne kadar yol aldığımızı görmemek neredeyse imkânsız. Çağ ile birlikte birçok sektör de değişti. Teknoloji, sanayi, otomotiv, telekomünikasyon ve daha nicesi… Tüm bu değişim ve dönüşümler, eğitim sisteminin değişmesine ve gelişmesine öncülük etti. Bir düşünün, 15 yıl öncesine kadar “mobil eğitim” kavramından bahsedebilir miydik? Elbette edemezdik fakat eğitim platformları hakkında konuşabilirdik. Çünkü mazisi çok daha eskiye dayanıyor. İşte tam da bu noktada, Türkiye’deki ilk e-öğrenme girişimi olan Enocta Platformu hayatına devam ediyor. Günümüzde sadece hayatta kalmak önem arz etmiyor, günün koşullarına uyum sağlamak en önemli konuların başında geliyor. Bu sebeple platform her gün gelişiyor ve çağa uygun olarak şekilleniyor. Kuşkusuz bu değişimleri tetikleyen en önemli unsurların başında ise gelişen teknoloji ve internet yer alıyor.
“Off yine mi eğitim atanmış hem de zorunlu mu?” Eğitim ve gelişim ile ilgilenen kişiler olarak kurumlarınızda bu cümleyi çalışma arkadaşlarınızdan ne kadar sıklıkla duyduğunuzu durup bir düşünün. Sonrasında şunu bir soralım; her eğitim atamasında mı yoksa sadece zorunlu eğitimlerde mi duyuyoruz? Cevabınız hepsi mi? O zaman süreçlerinizi gözden geçirmenizin ve birtakım şeyleri değiştirmenizin zamanı sizce de gelmedi mi?