KaynaklarEnocta Blog

Multitasking Verimliliği Nasıl Etkiler?

Birçok şirket; çeşitli görevleri, sorumlulukları ve rolleri üstlenebilecek multitasking (çoklu görev) becerisine sahip kişileri tercih etmektedir. Ancak birden fazla işi aynı anda verimli bir şekilde yapmak kolay değildir. Bu yazımızda çoklu görevin verimliliği nasıl etkilediğini anlatacak ve bu yeteneği nasıl daha verimli bir şekilde kullanabileceğinize dair ipuçları paylaşacağız. Bu ipuçlarının yanı sıra Enocta Katalog’da bulunan Planlama ve Organize Etme eğitiminden de yararlanarak çoklu görev becerinizi geliştirebilirsiniz.

Multitasking Nedir?

Multitasking, birden çok görevi aynı anda yapma becerisidir. Bu beceri yalnızca bir dereceye kadar iyi bir şey olarak görülebilir. Gerçek hayatta, çoklu görev yapmanın ideal olup olmadığı tartışması yaptığınız işin doğasına bağlıdır.

Örneğin; bazı işler, iyi multitasking becerileri gerektirir. Örnek olarak müşteri hizmetleri temsilcilerini, hemşireleri, banka veznedarlarını veya resepsiyon görevlilerini ele alabiliriz. Bu kişilerin müşterilere daha iyi hizmet verebilmek için aynı anda birden fazla görevi yapmaları gerekir.

Öte yandan muhasebeciler, metin yazarları, sanatçılar, veri girişi uzmanları, kütüphaneciler ve spor salonu eğitmenleri gibi işte yüksek düzeyde konsantrasyona ihtiyaç duyan kişiler için çoklu görev uygun değildir. Her seferinde bir göreve odaklanmak, bu rollerin kaliteli ve doğru çıktılar üretmesi için önemlidir.

Multitasking'in Olumsuz Yönleri

Birkaç çalışma ve araştırmaya göre multitasking:

  • Verimliliği %40'a kadar azaltır.
  • IQ'yu 15 puan düşürür.
  • İş performansında önemli bir unsur olan düşük duygusal zekaya yol açar.
  • Birden fazla görev arasında geçiş yaparken önemli miktarda zaman harcar.
  • İlgili bilgiler ile ilgisiz ayrıntılar arasında ayrım yapma yeteneğini etkiler.
  • Yüksek stres seviyelerine ve zayıf karar verme becerisine neden olur.
  • İş kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Nasıl Verimli Hale Getirilir?

Multitasking herkes için bir artı olabilir ancak size fayda sağladığından emin olmak için dikkatli bir şekilde yaklaşmanız gerekir. Tamamlamanız gereken tüm görevleri yazmanız, bu görevlere öncelik vermeniz ve aynı anda hangi görevlerin üzerinde çalışılabileceğini belirlemeniz, başarılı çoklu görevlerin temel unsurlarıdır. Odak noktanızda disiplinli olmak ve dikkatinizin dağılmaması başarılı bir sonuç için gereklidir. Bu sayede iş sürekliliği iyileştirilebilir.

1. Bir İş Listesi Yapın

Tamamlamanız gereken tüm işlerin bir listesini yapmak, yapmanız gereken her işi daha net görmenize yardımcı olur.

İş listenizi tamamladıktan sonra bunları önem sırasına göre önceliklendirebilirsiniz. Listenizin başında acil ve önemli görevler yer almalıdır. Daha sonra önemli olan ancak acil olmayanları ve acil olan ancak önemli olmayanları sıralayabilirsiniz.

Yapmanız gereken her şeyi planlamak için önceden zaman ayırmak, hangi görevleri ne zaman tamamlamanız gerektiğini görmenizi sağlar. Ayrıca hangi görevlerin karmaşık olduğunu ve odaklanmanız gerektiğini belirleyebilir ve çoklu görevler aracılığıyla aynı anda hangileri üzerinde çalışabileceğinize karar verebilirsiniz.

2. Benzer Görevleri Birlikte Yapın

Başarılı bir şekilde çoklu görev yaptığımızda bunun nedeni genellikle benzer işler yapıyor olmamızdır. Bu, konsantrasyonumuzu kaybetmeden odağımızı bir görevden diğerine kaydırmamızı sağlar. Benzer görevleri bir arada gruplamak, çıktı kalitesinden ödün vermeden verimliliğimizi artırabileceğimiz anlamına gelir.

3. Yardım İsteyin

Multitasking, bir kişinin birkaç görevi aynı anda tamamlamasını içerirken aynı zamanda devredilebilecek görevleri tespit edebilmeye de dayanır.

Hangi görevleri devredebileceğinizi belirlemek, dikkatinizi tamamlamanız gereken görevlere odaklayarak daha akıcı ve ulaşılabilir bir yapılacaklar listesi sağlar.

4. Yapılacaklar Listenizi Tekrar Gözden Geçirin

Yapılacaklar listenizi gözden geçirmek, size aynı anda hangi görevler üzerinde çalışabileceğinizi belirleme alışkanlığı kazandırır ve size tahsis edilen daha karmaşık görevleri görmenizi sağlar. Diğer bir deyişle tüm çalışmalarınızı verilen son tarihler içinde tamamlayabilirsiniz.

Üstelik yapılacaklar listenizi günlük olarak kontrol etmek, planlama ve önceliklendirme becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olur.

5. Sonuçlarınızı İnceleyin ve Ölçün

Çalışmalarınızın sonuçlarını incelemek, çoklu görev becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur. Bunu yapmak için ise neyin işe yarayıp neyin yaramadığını anlamanız gerekir. Bunu ölçmenin bir yolu, bir grup görevi tamamlamanın ne kadar sürdüğünü ölçmektir.

Çoklu göreve yaklaşımınızı sürekli olarak değerlendirmek, becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur ve üretkenliğinizin artmasına yol açar.

6. Dikkat Dağıtıcı Öğeleri Kaldırın

Başarılı bir şekilde multitasking yapabilmek, tam odaklanmayı gerektirir. Yapılacaklar listenizi oluştururken dikkatinizin dağılmadığına emin olmalısınız. Bunun için telefonunuzu sessize alın, ofisinizin veya odanızın kapısını kapatın ya da açık plan bir ofisteyseniz kendinize tamamen konsantre olabileceğiniz sessiz bir oda bulun.

7. İşinizi Kontrol Edin

Multitasking, özellikle bir grup görevin sonunda hatalara yol açabilir. Bu yüzden çalışmanızı kontrol etmek için zamanında plan yapmalısınız. Böylece hataları tespit edebilir ve bir sonraki göreve geçmeden önce bunları düzeltebilirsiniz.

Bu yaklaşımı benimsemek, işinizin kalitesinin yüksek olmasına yardımcı olacak ve tüm görevleri doğru bir şekilde ve elinizden gelen en iyi şekilde tamamladığınız konusunda içinizin rahat etmesini sağlayacaktır.

8. En Etkili Çalıştığınız Zamanı Düşünün

Çalışırken gün içinde en etkili ve üretken olduğunuz zamanın farkında olmak, multitasking becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Bu anlayışı kendi avantajınıza kullanın ve en iyi şekilde odaklanabileceğiniz zamanı bularak birden fazla görev üzerinde çalışın.

9. Her Şeyi Yapamayacağınızı Kabul Edin

Multitasking, zamanımıza ve bütçemize dikkat etmemizi ve ihtiyacımız olursa yardım istememizi de gerektirir. Çünkü sürekli olarak bu şekilde çalışmak tükenmişliğe yol açabilir. Bu yeteneğe sahip olmak çok aranan bir beceri olsa da tükenmişlik aşamasına gelmemek için tamamlamanız gereken çok fazla göreviniz olduğunda her şeyi yapamayacağınızı kabul etmeli ve yardım istemelisiniz.

Multitasking Verimliliği Nasıl Etkiler?

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.