KaynaklarEnocta Blog

Hibrit Çalışma Sistemi Nasıl Doğru Uygulanır?

COVID-19 pandemisi ile birçok yeni kavram hayatımıza girdi. Pandemi süresince pek çok şirket, üniversite ve kuruluş, ofis çalışmalarını ve eğitimleri hibrit çalışma sistemi ile ev ortamına taşıdı. Pandemi önlemlerinin hafiflemeye başlamasıyla kuruluşlar, çalışanları için yeni çalışma modellerini devreye soktu. Geçtiğimiz iki yıl içinde çok sayıda işyeri, kuruluş ve üniversite; çalışma ortamları, kampüsleri için uzaktan ve yüz yüze çalışma seçeneklerini bir arada kullanmak üzere hibrit çalışma modeline geçme planlarını açıkladı. Bu çalışma modeli çok geçmeden kuruluşlar tarafından sıkça kullanılmaya başlandı. Gelin, birçok kuruluşun verim aldığı hibrit çalışma sistemini detaylı bir şekilde inceleyelim.

Hibrit Çalışma Sistemi Nedir?

Hibrit çalışma düzeni, remote ya da home office çalışmadan farklı olarak uzaktan ve ofiste çalışmanın karışımını içerir. Hibrit çalışma; aylık iş döneminin belirli günlerinde ofiste, belirli günlerinde ise uzaktan çalışma düzenini ifade eder. Bu model ile işyeri artık yalnızca fiziksel ofisin dört duvarı arasında değil; evde, ortak çalışma alanlarında ve ofiste çalışanlardan oluşan bir ekosistem hâline gelir. Ekip üyeleri yapmaları gereken işe bağlı olarak çeşitli konumlar arasında geçiş yapabilirler.

Hibrit Çalışma Türleri ve Özellikleri

Hibrit çalışma sistemine geçen birçok şirket, bu çalışma düzeninden verim aldı. Her şirket farklı bir hibrit çalışma yöntemi kullansa da sık tercih edilen ve verim alınan birkaç tema bulunuyor. Bu temalar çalışanlara evden veya üretken olabilecekleri herhangi bir yerden çalışma imkânı tanır. Hibrit çalışma sisteminde en popüler modeller olan uzaktan çalışma öncelikli, esnek, ofisten çalışma öncelikli ve sabit hibrit çalışma modellerini inceleyelim.

Uzaktan Çalışma Öncelikli Model: Bu model, profesyonellerin geleneksel ofis ortamı dışında çalışmasına olanak tanır ve çalışma daha çok uzaktan gerçekleştirilir. Model, işin başarılı bir şekilde yürütülmesi için çalışmanın belirli bir yerde yapılmasına gerek olmadığı kavramına dayanır. Bu model ile çalışanlara uzaktan çalışmanın ağırlıkta olduğu, ofis içi çalışma seçeneğini de içeren bir paket sunulur.

Esnek Model: İş birliği ve ekip çalışması gerektiren sektörlerde sıkça tercih edilen esnek modelde, çalışanların haftada birkaç kere ofiste çalışması gerekir. Modeli tercih eden bazı firmalar ofiste çalışma günlerinin seçimini çalışana bırakırken bazı firmalar bu günleri kendileri belirler.

Ofisten Çalışma Öncelikli Model: Bu modelde çalışmanın büyük kısmı ofiste gerçekleştirilir. Ofis, çalışma ortamı için ilk seçenek olsa da uzaktan çalışma hâlâ bir seçenektir ve belirli günlerde ofis dışında çalışılabilir.

Sabit Hibrit Çalışma Modeli: Sabit hibrit çalışma modelinde ise hangi grupların ne zaman ofiste ne zaman evde çalışacağı, şirket tarafından belirlenir ve bu düzen sürekli uygulanır. Böylece hem çalışan hem firma iş planını bu doğrultuda gerçekleştirir.

Hibrit Çalışmanın Faydaları

Hibrit çalışma, etkili bir şekilde uygulandığında beraberinde birçok avantaj getirebilir. Bu faydalara kısaca değinecek olursak:

  • Hibrit çalışma modelinde ortam değişikliği sunulduğu için model, çalışanın işe odaklanma seviyesini artırabilir.
  • Çalışanlar nerede çalışacakları konusunda daha fazla esnekliğe sahip olduklarında iş yüklerini dengeleme, işi sahiplenme ve işlerine daha fazla konsantre olma olasılıkları artar.
  • Ofiste daha az çalışan olduğu zaman şirketler de daha az fiziksel alana ihtiyaç duyar. Hibrit çalışma sistemi daha küçük ofislerde çalışılmasına imkân tanıdığı için kira ve genel ofis giderlerini azaltır. Ayrıca işe gidip gelme masraflarını ve zaman kaybını azaltarak çalışanlar için de tasarruf sağlar.

Şirketler Hibrit Çalışma Kültürünü Nasıl Oluşturabilir?

Eğer çalışanlar arasında örgütsel bağlılık ve ortak amaç duygusu azalırsa bu durum hem çalışanlarda üretkenliğin düşmesine hem şirket gelirlerinin azalmasına neden olur. Bu nedenle hibrit çalışmada mutlaka çalışan ile iletişimin güçlü olması gerekir. Çalışanlar yaşadıkları sorunları hızlıca çözebilmeli ve sorularına cevap bulabilmelidir. Ayrıca çalışanların birbirleriyle iletişimlerinin de aksamaması ve iş birliğinin bozulmaması gerekir. Bunların yanı sıra yüz yüze veya sanal bir ekip oluşturmak, çalışanları mutlu eden etkinlikler düzenlemek ya da kendilerini önemli hissetmelerini sağlayan konulara yatırım yapmak da işyeri kültürünü oluşturmaya yardım edebilir.

Hibrit Çalışma Sistemi Nasıl Doğru Uygulanır?

Hibrit çalışma sisteminin doğru bir şekilde hayata geçirilebilmesi için şirketlerin dikkat etmesi gereken çeşitli adımlar bulunur. Bunlara kısaca değinelim.

Çalışanlarınızın fikirlerini alın

İyi bir hibrit çalışma sistemi kurmak için çalışanlarınızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız. Bunun için yapmanız gereken yeni bir sisteme geçmeden önce onların fikirlerini dinlemektir. Çalışanlardan edinilen fikirler ile işletmenize en uygun altyapıyı seçebilirsiniz.

Esnekliği destekleyen altyapıyı oluşturun

Hibrit çalışma sisteminin en önemli unsurlarından biri; tüm çalışanların; iletişim kurmak ve işlerini etkili bir şekilde yürütmek için ihtiyaç duydukları teknolojik araçlara kolay ve eşit bir şekilde erişebilmelerini sağlamaktır. Bu noktada mevcut ekipmanların yeterliliğini iyi değerlendirmeli ve gerekli durumda yeni teknolojik araçlara yatırım yapmalısınız.

Çalışanların çeşitli dosya ve eğitimlere de hızlıca ulaşması için bulut tabanlı sistemleri tercih edebilirsiniz. Bulut tabanlı sistemler, iletişimden dosya paylaşımına ve görev yönetimine kadar her şeyin tek çatı altında yapılmasını sağlar. Böylece çalışanlar istedikleri zaman gerekli bilgiye kolayca ulaşabilir.

Bunların yanı sıra çalışanların ne zaman işyerine geleceklerini takip edebilmek için ofis programlarını kullanabilirsiniz. Böylece hangi çalışanın ne zaman ofiste olacağını bildiğiniz için işyeri trafiğini de kontrol edebilirsiniz.

Harika bir işyeri ortamı yaratın

İşyerinde hibrit çalışma sistemini uygularken ofis alanı tasarımınızın üretkenliği ve çalışanların elde tutulmasını nasıl etkileyeceğini düşünmeniz gerekir. Ofiste daha az personel olması ve daha fazla çevrim içi toplantı yapılması, ofis içindeki alanların daha etkin kullanılmak üzere yeniden tasarlanabileceği anlamına gelir. Ofisi, çalışanları motive edecek şekilde yeniden tasarlayarak çalışan verimini artırabilir ve alan tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Sürekli geri bildirim toplayın

Hibrit çalışma sisteminin uygulanmasında çalışan geri bildirimlerinin toplanması büyük önem taşır. Çalışanlara hem işyerinde hem uzaktan çalışırken karşılaştıkları zorluklar, hangi noktalarda iyileştirme yapılabileceği ve karşılaştıkları belirli günlük engeller hakkında sık sık danışılmalısınız. Böylece sistem çok daha sağlıklı ilerler.

Son yıllarda sıkça tercih edilen hibrit çalışma modeli, birçok sektörde yüksek verim elde edilmesini sağlıyor. Siz de işyerinizde hibrit çalışma modelini tercih ederek yeni çalışma düzenine uyum sağlayabilir, çalışan verimini ve şirket gelirlerinizi artırabilirsiniz. Bunun için çalışanlarınızın beklentilerini iyi analiz edebilir, geri bildirimlere özen gösterebilir ve çalışma ortamınızı iyileştirebilirsiniz. Bu süreçte çalışanlarınızın duygu durumlarını kontrol edebilmelerine yardımcı olabilmek için Hibrit Yaşamda Duyguyu Düzenleme eğitiminden yararlanabilirsiniz.

Hibrit Çalışma Sistemi Nasıl Doğru Uygulanır?

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.