KaynaklarEnocta Blog

Kişisel Gelişim: Kendinizi Neden ve Nasıl Geliştirirsiniz?

Doğamız gereği yaşadığımız süreç içerisinde kendimizi anlamlandırma ve yeteneklerimizin farkına varma çabasındayız. Bizi biz yapan değerlerimizi bilmek, kendimizi büyük ölçüde tanımaktan geçer. Kendimizi tanıyıp bildikten sonra hangi özelliklerimizin iyileşmesi gerektiğini öğrenir, eksik ya da zayıf yönlerimizi nasıl geliştirebileceğimize yönelik farkındalıklar kazanmaya başlarız.  

Kişisel gelişim ise yaşam kalitenizi her yönden artırması açısından benzersiz bir serüvendir. Yaşama amacınızı göz önünde bulundururken içinizdeki potansiyeli keşfetmek, ideallerinizi gerçekleştirme yolunda hedeflerinize yönelmenin bir yoludur. Yeni şeyler öğrenirken alışkanlıkları kökten değiştirmek ya da daha üretken olurken ilişkilerdeki duygusal dengeyi kurabilmek yorucu olsa da insanı heyecanlandıran bir süreçtir. Bir sürü duyguyu bir arada yaşatan bu kişisel gelişim serüveninde kendisine başarılı bir yol haritası çizenler her zaman daha öndedir.

Kendinizi geliştirmek, zamanınızı daha verimli kullanmak ve kişisel farkındalık için liderlik eğitimleri  almak keyifli bir yolculuktur. Kişisel gelişimle elde ettiğiniz kazanımlarda hayallerinizi ve isteklerinizi gerçekleştirirken liderlik gibi önemli becerilere de sahip olabilirsiniz. Kendinizi motive etmenize, zaman yönetiminin önemini anlamanıza ve gelecekteki görevleriniz için önceden planlama yapmanıza yardımcı olur. Başarılı bir lider olma yolunda değerli bilgiler edinmenizi ve kişisel olarak gelişmenizi sağlayan yeniliklere hayatınızda yer açmak için hazır mısınız? Hemen şimdi etrafınızdaki fırsatları keşfedin ve kendinizi dünden daha iyi hissetmek için çalışmaya başlayın.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel gelişim, rutinlerin dışında benliğin herhangi bir yönünü ya da kişisel nitelikleri, becerileri ve hatta ait olduğumuz rolleri (eş, evlat, kardeş vs.) geliştirmeyi içeren çabalardır. Kısacası hayatın her alanında kendimizi geliştirme isteğidir. Bu gayretlerle bilgi, kariyer veya kişiliğimizi geliştirme sürecini ifade etmesi yönüyle de çok önemlidir.

Kişisel Gelişimin Faydaları Nelerdir?

- Yeni kapılar açar.

Gelişime odaklanmak ve bu alanda değişimlere açık olmak kendinizi uzun vadeye hazırlamanıza olanak tanır, hazır olduğunuzda yeni fırsatları size getirir.

- Özgüveninizi artırır.

Yüksek benlik saygısı hayallerinize kavuşma yolunda ilk adımdır. Özgüven, geliştirilebilen bir olgudur. Her yeni anda gelişime daha çok açık olma ve hayatın her alanında kendinizin daha iyi bir modeline ulaşmaya gayret etme duygusu, sizi özgüveni yüksek biri yapacaktır. İster kendi gözünüzden isterseniz de başkasının gözünden her hâlinizin özel olduğunu unutmayın. Kendinize ve hırslarınıza inanmaya başladığınızda, benlik saygınızın yükselmeye başladığını göreceksiniz. Başarılı insanların hayat hikayelerini okumak ve onlardan ilham almak sizi motive edebilir.

- En iyi versiyonunuza ulaşmanız yönünde destek verir.

Kişisel gelişimin temel amacı evde, işte ve ilişkilerde kendinizin en iyi versiyonu olmaktır. Hayatınızın hangi yönüne odaklanırsanız odaklanın, hepsi kişisel gelişiminizin bir parçasıdır. Kendinizi nasıl geliştireceğinizi daima düşünmeli ve bunun için gerekli adımların farkında olmalısınız. Neyin sizin için iyi olduğunun veya kendinizi nerelerde geliştirebileceğinizin listesini hazırlamak, nasıl bir yol çizebileceğinizi belirlemek adına etkili bir yöntemdir. Dostlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden geri bildirim almayı deneyebilirsiniz. İyileştirme alanlarının listesine sahip olduğunuzda, bunlar üzerinde birer birer çalışma fırsatı yakalamış olursunuz.

Kişisel Gelişim Stratejileri

Sizler için derlediğimiz kişisel gelişimde 10 stratejik yaklaşıma göz atabilir, kendinize yeni fırsatlar yaratabilirsiniz.

1. Hedeflerinizi ve arzuladıklarınızı listeleyin - Hedef Odaklı

Hedef odaklı olmak, yaşamda ilerlemek ve isteklerinizi gerçekleştirmek adına önemli bir stratejidir.  Zorlayıcı olduğu kadar ulaşılabilir hedefler belirlemek idealdir. Hedeflerinizi ve arzuladıklarınızı listeleyin. Kendinize meydan okumaktan çekinmeyin.

Zorlu hedefleriniz sizi konfor alanınızın dışına da çıkarsa bu şekilde muazzam bir gelişim göstereceğinize şahit olabilirsiniz. Örneğin; beş yıl içinde nerede olmak istediğinizi hayal ederek işe başlayın. Bu süreçte kim olmak istediğinizi bilmek, hayattaki hedeflerinizi bulmanıza yardımcı olacaktır.

2. Hedefinize giden yolculukta küçük hedefler belirleyin - Kademeli Hız

Kişisel gelişimde hızlı ve kolay yöntemler yoktur. Başarı şansınızı artırmak için kademeli ayarlamayı teşvik eden kişisel gelişim tekniklerine odaklanmayı denemelisiniz. Öncelikli olarak bir adımda uzmanlaşmak size iyi gelecektir. Rahat olduğunuzda bir diğer adıma geçebilirsiniz. Büyük hedefleri bir bütün olarak ele almak çok daha zorlu olacaktır.

Bu yolculukta büyük hedefleri küçük hedeflere bölerek adım adım ilerlemeyi denemelisiniz. Bu daha küçük bireysel hedeflerin üstesinden gelmeye başladığınızda kendinize daha fazla güvenecek ve motivasyonunuzda artış hissedeceksiniz. Öğrenmeyi asla bırakmamalı, kendinizi geliştirmek için hangi aracı kullanırsanız kullanın öğrenmeyi ilerletmek için sonsuz fırsatlar olduğunu hep hatırlamalısınız. Kademeli ve tutarlı çabalarınız sizi bir gün mutlaka başarılı bir birey yapacaktır.

3. Bir ortak edinin - Sorumluluk

Benzer ya da ortak hedefler peşinde koşan biriyle takım olmak iyi bir fikir olabilir. Ortak bir hedefe doğru yol alırken tüm yolculuk boyunca tavsiyelerinizi, motivasyonunuzu paylaşabilir, birbirinizi teşvik edebilir ve finale ulaşmanın mutluluğunu birlikte yaşayabilirsiniz. Bir ortağa sahip olduğunuzda  hedeflere ulaşmak için birbirinizi sorumlu tutabilme imkânına da sahip olursunuz. Belirlediğiniz hedeflere bağlılığınızı göstermenin diğer bir yolu da yapıcı geri bildirim istemektir. Farklı insanlardan geri bildirim almak, kendiniz hakkında fark etmediğiniz şeyleri görmenize olanak sağlayabilir. Bu verileri kendinizi geliştirmek ve iyileştirmek için kullanabilirsiniz.

4. Karşınıza çıkabilecek engellere karşı strateji belirleyin - Planlı Engeller

Her yolculuk gibi kişisel gelişim yolculuğu da engellerle doludur. Kendinizi engellere hazırlamalı, karşılaşabileceğiniz olası problemleri belirleyerek bunların üstesinden gelebilmek için farklı stratejiler geliştirmelisiniz. İşlerin her zaman planlandığı gibi gitmeyeceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Her an değişmeye ve uyum sağlamaya hazır olmalısınız. Başarılı insanların da başarısızlıklarla dolu yaşamları olmuştur. Onları diğerlerinden ayıran temel şey, kendilerini iyileşmeye zorlamalarıdır. Başarısızlıklarına bakıp çıkarılması gereken dersler olup olmadığını derinlemesine düşünerek kendilerini geliştirebilecekleri fırsatları yakalamayı amaçlarlar.

Zorlukları ve başarısızlıkları kucaklamayı öğrenmek büyük bir erdemdir. Yaşadığımız zorlukların kişisel gelişim yolculuğumuza yardımcı olduğunu unutmamalıyız. Bir konuda başarısız olduğunuzda  bir dahakine en iyisi olmanıza yardımcı olacak pek çok değerli dersler edinirsiniz.

5. Başarılarınızı kabullenin, kutlayın ve takdir edin - Ödüller

Kişisel gelişim teknikleri kendinizi geliştirme faydasının beraberinde bazı ödül unsurlarını da içerir. Büyük ya da küçük fark etmeksizin başarılarınızı kabullenmek, kutlamak ve takdir etmek için kendinize zaman ayırmalısınız. Başarıyı kutlamak, özgüveninizi artırmanın ve daha anlamlı hedeflere ulaşmak için kendinize ilham vermenin harika bir yoludur.

6. Çalıştığı denenmiş ve kanıtlanmış yollardan gidin - Kanıta Dayalı

Kişisel gelişim uygulamaları nesnel araştırma ve kanıta dayalı çalışmaları kapsar. Hızlı ve anında sonuç veren eğitimlerle yol almak iyi bir fikirdir. Bilindiği gibi kanıta dayalı tekniklerin sonuç verme olasılığı hep yüksektir. Ayrıca hedeflediğiniz şeye ulaşma sürecinde daha önce benzer yollardan geçmiş ve ideallerine ulaşmış liderlerle bir araya gelmek sizi motive edebilir. Kişinin alandaki deneyimi ve bilgisi size rehberlik edeceği için daha iyi kararlar alabilir, hedeflerinize daha hızlı ulaşabilirsiniz.

7. Kendinize özgü bir çalışma yöntemi belirleyin - Kişiselleştirilmiş

Her insanın kendine özgü zihin kodları vardır ve herkesin hayattan beklentisi farklıdır. Başka biri için etkili olan şey, sizin için etkili olmayabilir. Bu yüzden kişisel gelişimde tek tip çalışma herkesi aynı sonuca ulaştırmaz. Kişiliğinizi ve tercihlerinizi kişisel gelişim hedeflerinizle eşleştirmek için deneme yanılma yöntemini kullanabilir, öz değerlendirme yapabilirsiniz.

8. Kendinize dair geliştirme ya da iyileştirmeye yönelik farkındalık edinin - Kişisel Farkındalık

Bir yaşam koçuyla çalışmıyorsanız  gelişim yolculuğunuz için strateji geliştirmenizin gerekliliği kaçınılmazdır. Kendinize dair geliştirme ya da iyileştirmeye yönelik herhangi bir farkındalığınız yoksa bu sizin için zor olacaktır. Öz farkındalığa sahip olmak, affetmenize ve geçmişte yaşadığınız başarısızlıkları unutmanıza izin verir.

Amacımız, hatalarımızdan ders çıkardığımızdan emin olmak ve bu hataları tekrarlamamak için elimizden gelenin en iyisini yapmaktır. Hatalar da hayatın bir parçasıdır. Hatalarınızın farkında olmak hedeflerinize ulaşmanızda ve kendinizi geliştirmenizde size fayda sağlayacaktır.

9. Belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için planlamalar yapın - Eylem Planlı

Kendinizi geliştirme yönünde yaptığınız tüm çalışmalar ideallerinize ulaşmada size somut eylem planları sunar. Yalnızca hedef belirlemek yeterli değildir; amaçlarınıza ulaşmak için herhangi bir planınız yoksa yerinizde sayarsınız. Yaşam koçları, eylem planı geliştirmenize yardımcı olmak için ideal bir çözümdür.

10. Pozitif psikolojiye dayalı bir gelişim stratejisi belirleyin - İyimser Bir Zihniyet

Kendinizi geliştirmek için izlenebilecek en sağlıklı yöntem, olumlu bir yaklaşım benimsemektir. İyimser bir zihniyete kavuşmak istiyorsanız  pozitif psikolojiye dayalı bir gelişim stratejisi tercih etmelisiniz. Aklınızdan geçen düşüncelere dikkat ederek olumlama yapmak, yaşamınızda iyimser bir bakış açısı kazanmanın etkili bir yoludur. Unutmayın; yaşamınız boyunca benimsediğiniz zihniyet, elde ettiğiniz şeyler üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Mesela bir “minnet günlüğü”  tutmaya ne dersiniz? Her gün minnettar olduğunuz şeyleri yazmak, hayatın iyi yanlarını kaleme almak tüm dikkatinizin iyi şeylere kanalize olmasını sağlar.

Hayattaki yoğunluklar sizi yorduğunda iş, ev ve sosyal yaşamınızda denge kurmakta zorlandığınızı fark edersiniz. Her alanda üretkenlik seviyeniz düşer, zaman kontrolünü kaybedersiniz. Etkili bir iş-yaşam dengesi sağlamak, sağlıklı ve kaliteli yaşamak için belki de ihtiyacınız olan şey kendinize yatırım yapmaktır. Hayatınızı kolaylaştıracak ipuçlarını öğrenmek, zaman yönetimi için ihtiyaç duyabileceğiniz önerileri deneyimlemek ve yaşamınızdaki dengeyi kurmanıza destek olabilecek eylemleri belirlemek adına Enocta’nın  Kişisel yaşamınızda üretken olun eğitimine katılarak planlı yaşamanın rahatlığını hayatınıza adapte edebilirsiniz.

Kişisel Gelişim: Kendinizi Neden ve Nasıl Geliştirirsiniz?

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.