KaynaklarEnocta Blog

Eğitimde Video Kullanımı ile Bilgi Paylaşımını Kolaylaştırın

Gelişen teknoloji ile büyüyen sosyal medyanın etkisiyle üretimi, paylaşımı ve erişimi daha kolay hale getiren videolar hayatımızda hızla yer almaya başladı. Video paylaşım sitelerinde, haber ve bilgi kanallarında milyarlarca video izleniyor. Videolar öğrenmeyi kolaylaştırmak ve bilgiyi daha kalıcı hale getirmek amacıyla e-öğrenme alanında da kullanılmaya başlandı. Bu sebeple eğitimde video kullanımı hayli yaygın hale geldi.

Günümüzde kurumlar, değişen pazar ihtiyaçları ve rakipleri ile olan başarı yarışında daha çok gelişip yenilikçi olmak zorundalar. Bu noktada kurum içi eğitimler daha çok önem kazandı. Öğrenme teknikleri aşamasında yaşanan zorluklar da eğitimde video kullanımı sayesinde aşıldı ve öğrenme daha kolay bir hal aldı. Video ile kayıt altında tutulan uzman bilgileri, her zaman ulaşılabilecek kısa ve etkili bilgi içeren, kolay öğrenilen bir yöntem olarak kurum içi eğitimlerinin vazgeçilmezi oldu. Bu eğitimlere ulaşmak için ise çözüm ortağınız olan Enocta Katalog'un eğitimlerini inceleyebilirsiniz.

Kurumsal bilgi paylaşımını video kullanımı ile nasıl kolaylaştırabiliriz?

Video kullanımı, sosyal medyada bilgi üretimi ve paylaşımı konusunda hayli tercih edilen bir yöntem artık... İnternet hızının iyileşmesi video izlemeyi de kolaylaştırdı. Ayrıca kişisel bilgisayar kullanımı ve video düzenleme araçlarının kullanım kolaylığı sayesinde video üretimi daha basit bir hal alıp yaygınlaşıyor. Youtube gibi video paylaşım siteleri ya da haber portallarında videolu haberlerin milyonlarca izlenme sayısına ulaşması, videonun ne kadar çok sevildiğini gösteriyor. Bu gidişle internet üzerinden veri alışverişinin %60’lık kısmını, video paylaşımının oluşturacağı tahmin ediliyor.

Aynı şekilde eğitimde video kullanımı da gün geçtikçe yaygınlaşıyor ve daha etkili sonuçlar almak için kurumlar tarafından uygulanmaya başlanıyor.

Kurumsal video, aslında çok kolay!

Video kullanımı ve paylaşımı günümüzde her geçen gün daha fazla kullanıldıkça, kurumlar bilgi paylaşımı ve eğitim çalışmaları için video kullanımını etkili bir şekilde kullanabilmeyi hedefliyorlar. Elbette bunun için gerekli teknik altyapının da sağlanması gerekiyor. Eğitimde video kullanımı ile ilgili temel hazırlıklar yapıldığında video üretim süreci ve paylaşımı, kurumlar için daha basit bir hal alıyor.

Video içeriklerinin kapsamı ne olmalı?

Şirketler için özel olarak tasarlanmış video içerikleri, kurum içerisinde üretilen videolar, video konferansı gibi çeşitli video içerikleri kurumların ihtiyacına göre şekillendirilmelidir. Kurum, video içeriklerine, fayda sunabilen bir çözüm yöntemi olarak bakmalıdır. İçeriklerin internet üzerinden yayınlanması, bu yolla etkileşim sağlaması, tekrar üretilebilmesi, saklanması ve arama özellikleri, öğrenme stratejisindeki kritik hususlar olarak görülmelidir.

İşe yarayan, etkili videoları nasıl hazırlayabiliriz?

Hızlı ve etkili bir bilgi paylaşımı için video kullanımı oldukça kullanışlı bir seçimdir. Uzun yazılar ve görseller ile anlatmaya çalışacaklarınızı 20 saniyelik bir video ile çok daha kolay ve etkili bir biçimde aktarabilirsiniz.

En sık rastlanan video kullanımları şunlardır:

  • Uzmanların belli bir konuda bilgilerini paylaştıkları uzman videoları
  • Motor becerileri ile alakalı, bir işlemin nasıl yapılması gerektiğini gösteren videolar
  • Belli bir konunun skeçlerle anlatıldığı durum videoları
  • Ürün ya da hizmetin tanıtıldığı kısa videolar

Bu videolar göz önüne alındığında, kurum ihtiyacına göre belirlenecek video konuları da kısa ve öz olmalı, belli bir konuya odaklanmalıdırlar. Ayrıca etkili bir videonun yaratıcı ve keyifli olmasına özen göstermelisiniz.

Videonun Öğrenmedeki Avantajları

Latince “görüyorum” anlamına gelen video terimi, insanların bilgiye ulaşmada “görmeyi” daha güvenilir bulması ile yakından ilintilidir. Günümüzde hem videonun kolay ulaşılabilir olması hem de interneti gündelik yaşantımızın her alanında kullanıyor olmamız, videonun bu kadar ilgi görmesine yol açıyor.

Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi Youtube’da günlük video izlenme sayısı 3 milyarı aşıyor. Bu ilgiden dolayı haber portalları her içerik için video kullanmayı uygun görüyorlar. Yapılan bir araştırma sonuçları, ülkemizde internet kullanıcılarının yüzde 93’ünün video izlediğini ve her kullanıcının ayda ortalama 18 saat video izlediğini ortaya koyuyor.

Eğitimde video kullanımı karmaşık bilgilerin kavranmasında da büyük kolaylık sağlıyor. Daha önce altını çizdiğimiz gibi, görsel ya da düz yazı ile 5 dakikada aktarılan bir konuyu, 20 saniyelik bir video ile anlatmak çok daha kolay ve etkili... Videolarda görsel ve işitsel öğelerin bir arada olması, eğlenceli bir hikâye ile konu anlatımının yapılması, istenilen mesajın daha kolay aktarılmasını sağlıyor. Birkaç teknolojik araç ve kaliteli bir düzenleme ile başarılı videolar veya eğitim filmleri hazırlamak da mümkün...

E-Öğrenmede Video Kullanımı

E-öğrenme platformunda video kullanımı sayesinde etkili ve yararlı sonuçlar almak istiyorsak hem konu seçimini hem de içerik düzenlemelerini doğru bir şekilde yapmak gerekiyor. Örneğin bir makinenin nasıl çalışacağını basit ve kısa bir video ile aktarabilirsiniz ya da bir bankanın müşteri şikâyetleri için nasıl çözüm ürettiğini anlatmak istiyorsanız gerçek hikâyeye dayanan bir kurgu (replik, rol vb.) ile daha iyi anlaşılması sağlanabilir. Ayrıca eğitimde video kullanımı, empati kurmayı da kolaylaştırır. Bu yolla görsel hafıza sayesinde bilginin kalıcı olması sağlanıyor.

Özetle, e-öğrenme programlarınızı video içerikleri sayesinde daha öğretici, ilginç ve heyecanlı hâle getirmek elinizde... Bugün e-öğrenme konusunda lider olan Enocta’nın hazırladığı öğretici ve eğlenceli eğitim filmleri, birçok kurumun eğitim programlarında kullanılıyor. Altyapısı ve tasarımı Enocta tarafından hazırlanan “Enocta Katalog”, barındırdığı zengin video içerikleri (çalışanların kendi iş deneyimlerini veya uzmanı oldukları konuları anlattıkları videolar, oryantasyon filmleri, ürün tanıtım filmleri vb.) ile kurumlara, ihtiyaç duydukları e-öğrenme programları konusunda destek olmaya devam ediyor. Bu tür video içeriklerinin kurum içerisinde kullanılması, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılmasını da beraberinde getiriyor.

Daha fazla bilgi için video eğitim portalı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Araştırmalar

Human Capital Management Trends 2013: It’s a Brave New World; January 2013

Learning and Performance: Developing for Business Results; October 2012

Hit Play: The Value of Video in Recruitment; March 2012

Learning on the Move; January 2012

Eğitimde Video Kullanımı ile Bilgi Paylaşımını Kolaylaştırın

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.