KaynaklarEnocta Blog

Geleceğin Yetkinliklerine Hazır Mıyız?

Dünya değişiyor, işler değişiyor, yetkinlikler değişiyor. 2025 yılında hala değerli işler yapabiliyor olmak için sahip olmamız gereken beceriler de değişti. Artık meslekler değil beceriler çağındayız. Bireysel çabanın dışında kurumlar da iş gücünü yeni çağın gerekliliklerine uyumlandırmaya çalışırken harcanacak eforu ve elde edilecek faydayı daha fazla hesaplamaya başladı. Enocta olarak gerek teknolojilerimiz, gerekse içeriklerimiz açısından tam da bugünler için hazırlandık. Buna ek olarak size Enocta Katalog'da bulunan Yaratıcı Düşüne ve İnovasyon Teknikleri eğitimini de sunuyoruz.

Dünya Ekonomi Forumu, 2025 yılı itibariyle şu yetkinliklerin öne çıkacağını açıkladı;

  1. Analitik Düşünme Yenilikçilik
  2. Aktif Öğrenme
  3. Karmaşık Problem Çözme
  4. Eleştirel & Analitik Düşünme
  5. Yaratıcılık, Özgünlük ve Girişimcilik
  6. Liderlik ve Sosyal Etki
  7. Teknolojiyi Kullanma, İzleme ve Kontrol Edebilme
  8. Teknoloji Tasarımı ve Programlama
  9. Dayanıklılık, Esneklik ve Stres Toleransı
  10. Muhakeme, Problem Çözme ve Fikir Yürütme

Tekrarlı, görece daha az değer üreten, makinalara devredebileceğimiz işleri hala yapıyor olmamız bizi hem yetkinlik hem de verimlilik açısından geride bırakacak. Yuval Noah Harari, 21. Yüzyıl için 21 Ders kitabında çarpıcı bir öngörüde bulunuyor:

“Çoğu insan, 19. yüzyılda at arabası sürücüsüyken taksi şoförlüğü yapmaya başlayanların değil, 19. yüzyılda büyük bir hızla iş sahasının bütünüyle dışına atılan atların kaderini paylaşabilir.” Harari şöyle devam ediyor; “2050’ye gelindiğinde ömür boyu tek meslek kavramının yanı sıra, ömür boyu tek uzmanlık kavramı da fi tarihinden kalma bir olgu muamelesi görebilir.”

Bu tuzağa düşmemek için, hala vakit varken neler yapabiliriz?

Geleceğin Yetkinliklerine Uyumlanmak için Bugün Nereden Başlayalım?

Yeni işlerin iyi maaşlı devlet memurluklarından ibaret olmayacağını varsayarsak, bu işler büyük ihtimalle yüksek düzeyde uzmanlık gerektirecek ve yapay zeka gelişimini sürdürdüğü sürece, çalışan insanların mütemadiyen yeni beceriler kazanması ve mesleklerini değiştirmesi gerekecek.

Yeni beceriler edinmek için zaman ve eforumuzu en verimli şekilde kullanmamız gereken dönemdeyiz. Artık günlerce hatta aylarca bir sınıfa kapanıp o beceriyi öğrenip çıkma ve ömür boyu kullanma devri sona erdi. Şimdi sürekli bir öğrenme haline, bildiklerini gerektiğinde bırakıp yenilerine yer açma becerisine, hızlıca öğrendiklerini uygulayıp etkinliğini test etme -gerekirse yeniden öğrenme- ve bunlara imkan sağlayacak bir sisteme ihtiyacımız var. Geleceğin yetkinlikleri tam da bu zemin üzerinde yükseliyor. Kurumlar bu sebeple hızla e-öğrenme yapısına geçiş yapıyor ve öğrenme sorumluluğunu, kaynak sağlayarak, adım adım öğrenene bırakıyor.

Enocta olarak uçtan uca dijital eğitim çözümlerimizle yüzlerce kuruma fayda sağlıyoruz. Bunu yaparken edindiğimiz deneyimlerle analizler yapıyor ve bunu yine kurumların faydasına sunuyoruz. Yaptığımız son çalışmaya göre; Enerji sektöründe etkili iletişim yetkinliği son 2 senedir ilk sırada gelirken, İlaç sektöründe ilk sırada son yıllarda sürekli gelişim yetkinliği var. Bunlar şüphesiz insanlar var oldukça önemli olacak yetkinlikler, ancak kurumlara bu konularda e-öğrenme çözümleri sunarken geleceğin yetkinlikleri (2025) ile bağlantılı bir şekilde çalışmalar yapmaya dikkat ediyoruz. Mesela, karar verme hala önemli bir yetkinlik, ancak karar verme konusu artık günümüzde veri tabanlı analizler yapabilme, verileri hikayeleştirebilme ve anlamlı sonuçlara varabilme yetkinlikleri ile el ele yürüdüğünde bugünü ve geleceği karşılayabiliyor. %54‘ü pandemi sonrası hazırlanmış içeriklerimizle, güncel ve yarını destekleyen çalışmalar yapıyoruz.

Sadece içeriklerin güncel ve belirli yetkinliklere adreslenebiliyor olması, modern öğrenme yönetimi olarak yeterli değil elbette. Her zaman her yerden ulaşılabilir, kullanıcı dostu bir sistem, yetişkin öğrenimine uygun ve ekran yorgunluğu tuzağına düşmekten kurtaran yapıda içerikler, oyunlaştırmalar ile odaklanmayı ve sürdürülebilirliği arttıran tasarımlar, değerlendirmeler, sosyal öğrenmeyi destekleyen platformlar, paylaşılabilir ve saklanabilir rozetler, sertifikalar… hepsi bugün en iyi ve yarın daha iyi için.

Kurumlara, insanlara, en nihayetinde de ülkemize bu şekilde fayda sağlıyor olmak, işimizde bizi en mutlu eden sonuçlardan biri. Yarın, zamanı yakalamış, değerli işleri yapabilme kapasitesine erişmiş ve robotlarla iş birliği yapabilen çalışanlar için bugün Enocta kurumsal dijital öğrenme çözümleri ile hazır. Sizler de öğrenme teknolojileri ve geleceğin yetkinliklerini yakalamakta geç kalmamak için Enocta ile iletişime geçebilirsiniz.

Geleceğin Yetkinliklerine Hazır Mıyız?
Merve Başaçık Özdemir
15/09/2022
Yazarın diğer blog yazılarına göz atın.

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.