KaynaklarEnocta Blog

Kurumsal Akademi Zirvesi 2019: Gelecek Çok Yakın

Eğitim ve Gelişim Platformu Derneği (TEGEP) tarafından her sene düzenlenen Kurumsal Akademi Zirvesi, bu sene 29 Mayıs’ta gerçekleşti. Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sene de Enocta olarak zirvede yer aldık.

Tıpkı geçtiğimiz sene olduğu gibi, bu sene de Twitter üzerinden etkinlik sırasında konuşulanları paylaştık. (Tüm paylaşılanlara buradan ulaşabilirsiniz) Ancak bu sene etkinliğe katılamayanlar için, etkinlik boyunca yaptığımız gözlemleri, gelişmeleri ve deneyimlerimizi paylaşmak istedik. Eğer hazırsanız, bizi etkinlikte çok etkileyen gelecek ve otomasyon konusunu ve diğer bazı notlarımızı paylaşalım.

İşlerin %50’si, Otomatize Olma Potansiyeli Taşıyor

İlk olarak, McKinsey & Company İstanbul’da Partner olan Bengi Korkmaz’ın konuşması ile başlayalım. Konuşmasının başında McKinsey’in Future of Work verilerinden bahseden Bengi Hanım, özellikle gelecekte yaşanacak büyük yetenek değişiminden bahsetti. Bengi Hanım’ın paylaştığı sayılara kısaca bakacak olursak,

  • şu anki işlerin %50’sinin otomatize olacağını,
  • toplam otomasyon potansiyelinin henüz sadece %15’inin gerçekleştiğini,
  • global ekonomiye 550 milyon ile 990 milyon arasında yeni iş ekleneceğini,
  • 350 milyon çalışanın meslek değiştirmeleri ya da yeni yeteneklerde geliştirmelerinin gerekliliğini görüyoruz.

Tüm bu değişimden en çok etkilenen alanlar ise üretim, konaklama ve gıda servisleri, ulaşım/depolama, madencilik ve perakende satışı.

Peki bu alanda neler yapmalıyız? Birçok teknoloji şirketi, bu alanda farklı adımlar atmaya başladı. Google, mühendislerinin ⅓’ünün makine öğrenmesi alanında gelişmesine destek olurken, Zappos organizasyonel esnekliği cesaretlendiriyor. Bu alanda kurumlar için alternatif aksiyon önerilerine baktığımızda;

  • Kurumlar gelecek 10 yıl içerisinde iş güçlerinin önemli bir bölümüne yeni yetenekler kazandırmalı, ve onları geliştirmeli.
  • Becelerin dönüşümünün kurumlara etkisini içselleştirmeli, bu durum stratejik bir öncelik olarak görülmeli.
  • Geleneksel eğitimlerin ötesinde, yeni nesil öğrenme araçları ile eğitim süreçleri güçlendirilmeli.

McKinsey'den Bengi Hanım’ın değindiği gelişim yolculukları, teknoloji platformları ve çevik akademiler, artık hepimizin hayatında. Eğer stratejik radarımızda yoksa ise, radarımıza almalıyız.

TEGEP, Kurumsal Eğitmen Sertifika Programına Başlıyor!

TEGEP’in Eğitim Programları ve Sertifikasyon Komitesi Lideri Dr. Çağlayan Bodur, TEGEP’in yeni kurumsal eğitmen sertifika programını tanıttı. 12 günlük bir yolculuk şeklinde tasarlanmış olan bu sertifika programının amacı, her seviyedeki kurumsal eğitmenlerin meslek standartlarına uygun gelişim sağlayabilmesi için bir referans oluşturmak. Program, ana olarak (1) kurumsal eğitmenliğe stratejik bakış, (2) eğitim tasarımı, (3) sınıf içi eğitmen yetkinlikleri yetkinlikleri üzerine tasarlandırılmış.

Program ile ilgili bazı detaylara daha göz atacak olursak;

  • Program, uygulama ve işbaşı görevler eklenerek yapılandırılmış.
  • Eğitim süreci, dijital araçlar ile desteklenecek.
  • Eğitim sonunda, eğitime katılan kişiler başarı sertifikası alacaklar.

Diğer Notlarımız

HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan da konuşmasında becerilerin ve iş hayatının değişimini yoğun şekilde vurguladı. Bu alanda değişime uyum sağlamak için yapılacak ilk şey, tabiki bakış açımızı değiştirmek.

Eğitim profesyonelleri, kendileri ve kurumları için bazı alışkanlıklar yaratmalılar.

Kürasyon
Kürasyon ile birlikte, sadece içeride üretilen değil, dışarıda üretilmiş içerikler ile eğitimleri zenginleştirmek, farklı bakış açılarını eğitim programlarına dahil ederek, bu programları zenginleştirmek.

Eğitimi Hayata Entegre Etmek
Eğitimlerin çalışanların kullandıkları araçlarda, doğal şekilde, ya da ihtiyaç duydukları yerde ulaşılabilir olması önemi artan bir konu.

Deneyerek Öğrenme
Öğrenilen konunun ya da kavramın kişiler tarafından pratiğinin yapılması, öğrenilen konuların pekiştirilmesi için gereklilik taşıyor.

Eğitimleri Çalışanlara Adapte Etmek
Çoklu kanalda eğitimlerin sunulabilmesi sayesinde, çalışanların kullandıkları araçlarda eğitimlere ulaşabilmesi eğitim tüketimini artırıyor.

Eğitimi Stratejik Bir Konuma Getirmek
Kurumlar, eğitim teknolojilerine ve kaynağına daha çok kaynak ayırmalı, kurum içinde stratejik bir noktada konumlandırmalılar.

Kurumsal Akademi Yaratmak
Kurumsal akademiler ile, kişilere özel eğitim programları hazırlamak, onların gelişimine devamlı katkıda bulunmak gerekiyor.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Uğur Nalbantoğlu, eğitimde stratejik iletişim üzerine bazı noktalardan bahsetti. Uğur Bey’e göre, her ne kadar buzdağının üstünde çıktılar, gözle görülen deneyim ve eğitim içerikleri olsa da, buzdağının altında topluluk yönetimi, iletişim stratejileri, içerik stratejisi, kullanılan teknolojiler ve ölçümleme gibi birçok alan bulunuyor. Bu yüzden akademilere tek yönlü değil çok yönlü bakılmalı; akademilerin yaşayan organizmalar olduğu kabul edilmeli.

Uğur Bey'e göre başarılı akademilerin 6 temel taşı olmalı. Peki bu temel taşlar neler?

  • Tutku ve Amaçlar
  • Çalışma Bakış Açısı ve Kapsamı
  • Hedef Kitle ve İçerik Yönetimi
  • İş Modeli
  • Yönetim ve Yapısal Duruş
  • Marka ve İttifakları

Zirvenin Sonu

Bu yazıda sizin için dolu dolu ve oldukça kalabalık geçen bu zirvenin bizce önemli olan bazı noktalarını derlemek istedik. Etkinlik organizasyonundan dolayı TEGEP’i tebrik ediyor, ayırdıkları zaman ve aktardıkları bilgilerden dolayı konuşmacılara teşekkür ediyoruz. Bununla beraber, etkinlik süresince standımıza uğrayan herkese çok teşekkürler, gelecek sene görüşmek üzere!


Kurumsal Akademi Zirvesi 2019: Gelecek Çok Yakın

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.