KaynaklarEnocta Blog

Bulut Bilişim Sisteminin İşletmeniz İçin Sağladığı Hizmetler

Yaklaşık yirmi yıldır varlığını sürdüren bulut bilişim, sahip olduğu iş verimlilikleri ve rekabet avantajlarıyla her sektörden işletmede öne çıkıyor. Pek çok teknoloji meraklısı işletme ve endüstri lideri, bulut bilişim trendinin faydasını kabul ediyor. Ancak bundan da öte, bu teknolojiyi kuruluşlarını daha verimli bir şekilde yürütmek, müşterilerine daha iyi hizmet vermek ve genel kâr marjlarını önemli ölçüde artırmak için kullanıyorlar.

Küresel rekabet ortamının dayattığı hız, kalite, düşük maliyet ve esneklik gibi faktörlerde istenen ivmeyi yakalamak için BT’nin sağladığı becerilerden yararlanmak isteyen her işletme, bu yöndeki yatırımlarını her geçen yıl artırıyor. Siz de Enocta Katalog’ta yer alan ve yeni çağa hazırlanmanızı sağlayan "Öğrenme teknolojileri" ile her zaman ve her yerde öğrenmenin keyfini yaşayabilirsiniz.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, internet üzerinden farklı hizmetlerin sunulmasıdır. Bulut tabanlı depolama sistemi dosyaları uzaktaki bir veritabanına kaydetmeyi mümkün kılar. İnternete bağlantısı olduğu sürece tüm elektronik cihazlardan hem verilere hem de onu çalıştıracak olan yazılım programlarına erişimi vardır. Maliyet tasarrufu, üretkenlik, hızlılık, verimlilik, üstün performans ve güvenlik gibi önemli detaylarla hem insanlar hem de işletmelere benzersiz çözümler sunar.

Nasıl Çalışır ve Ne için Kullanılır?

Kurumlar kendi mevcut bilgi işlem altyapılarının yanı sıra herhangi bir veri merkezine sahip olmak yerine bulut hizmeti sağlayıcısı kiralayarak uygulamalardan depolamaya kadar pek çok şeye erişim sağlayabilirler. Bu bilişim hizmetlerini kullanmanın en önemli avantajı, firmaların kendi BT altyapılarına sahip olmanın ve bakımını yapmanın hem ön maliyetinden kaçınabilmeleri hem de kullandıkları kadar ödeme yapmalarıdır.

Bulut Bilişim Türleri Nelerdir?

Bulut bilişim türleri; genel, özel, hibrit ve çoklu olmak üzere dört çeşide ayrılır:

1. Genel Bulut

Genel bulut, bir bulut hizmeti sağlayıcısının bilgi işlem kaynaklarını SaaS uygulamalarından bireysel sanal makinelere, işlem donanımından eksiksiz kurumsal düzeyde altyapılara ve geliştirme platformlarına kadar halka açık şekilde kullanıcıların kullanımına sunulduğu bir bulut bilgi işlem türüdür. Bu kaynaklara erişim ücretsizdir.

Müşterilere ait iş yüklerinin üzerinde çalıştığı hem veri merkezlerinin donanımının hem de altyapının sahibi olan genel bulut sağlayıcısı, süreci yöneterek tüm sorumluluğunu da üstlenir. Ayrıca uygulamalara ve verilere yüksek performans ya da hızlı erişim sağlamak için genellikle yüksek bant genişliğine sahip ağ bağlantısı sağlar.

2. Özel Bulut

Özel bulut, tüm bulut altyapısının ve bilgi işlem kaynaklarının yalnızca tek müşteriye tahsis edildiği ve sadece o kişi tarafından erişilebilen bir bulut ortamıdır. Özel bulut, esneklik, ölçeklenebilirlik ve hizmet sağlama kolaylığı gibi bulut bilgi işlemin birçok avantajını şirket içi altyapının erişim kontrolü, güvenliği ve kaynak özelleştirmesi ile birleştirir. Pek çok şirket, genel bulut yerine özel bulutu tercih ediyor. Çünkü özel bulut, yasal uyumluluk gereksinimlerini karşılamanın daha kolay yolu olarak görülüyor.

3. Hibrit Bulut

Hibrit bulut, genel ve özel bulut ortamlarının bir birleşimidir. Spesifik ve ideal olarak hibrit bulut, bir kuruluşun özel ve genel bulut hizmetlerini, işletmenin uygulamalarını ve iş yüklerini çalıştırmak için tek bir esnek altyapıya bağlar. Bir işletmeye her uygulama veya iş yükü için en uygun bulutu seçme ve iş yüklerini ikisi arasında serbestçe taşıma esnekliği de sağlar.

4. Çoklu Bulut

Çoklu bulut, iki veya daha fazla farklı bulut sağlayıcısından iki veya daha fazlasının kullanılmasıdır. Günümüzde birçok işletme, satıcı bağlılığından kaçınmak, aralarından seçim yapılabilecek daha fazla hizmete sahip olmak ve daha fazla yeniliğe erişmek için çoklu bulutu seçiyorlar.

Bulut Bilişim Güvenli Midir?

Yazılım ve verilerin bu bilişimde uzaktan depolanması veri güvenliği ya da platform güvenliği konusunda büyük bir endişe duyulmasına neden olabilir. Bulut güvenliği, bulut tabanlı hizmetlerin depolandığı dijital varlıklar başta olmak üzere verileri korumak amacıyla alınan tedbirleri ifade eder. Bu verileri korumaya yönelik önlemler, iki faktörlü yetkilendirmeyi (2FA), VPN'lerin kullanımını, güvenlik belirteçlerini, veri şifrelemeyi ve güvenlik duvarı hizmetlerini içerir.

Bulut Bilişimin İşletmeler İçin Avantajları Nelerdir?

İşletmelere tarayıcı aracılığıyla cihazlar üzerinden yazılım kullanma yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi avantaj sunan bulut bilişim sayesinde kullanıcılar dosyalarını diğer cihazlara tamamen sorunsuz şekilde taşıyabilirler. Bulut bilgi işlem hizmetleriyle kullanıcılar herhangi bir bilgisayarda e-postalarını kontrol edebilecekleri gibi Dropbox ve Google Drive hizmetlerini kullanarak dosyalarını depolayabilirler. Kullanıcılar müziklerini, dosyalarını ve fotoğraflarını yedekleyebilirler. Sabit sürücünün çökmesi durumunda ise bu dosyaları hemen kullanılabilirler.

Bulut yapısı, kişilerin hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarındaki depolama alanlarından tasarruf etmelerini mümkün kılar. Ayrıca, yazılım şirketlerinin ürünlerini disk ya da flash sürücü içeren daha geleneksel ve somut yöntemler yerine web üzerinden sunabilmeleri nedeniyle kullanıcıların yazılımları daha hızlı yükseltmelerine olanak tanır. Örneğin, Adobe müşterileri internet tabanlı bir abonelik yoluyla Creative Cloud'daki uygulamalara kolaylıkla erişebilir.

1. Maliyet Tasarrufları

Buluta geçtikten sonra işletmenizin verilerine kolay erişim ayrıcalığı zamandan ve maliyet yönünden tasarruf sağlayacaktır. Çoğu bulut bilişim hizmeti, ‘kullandıkça öde’ ayrıcalığıyla ihtiyaç duyulmayan ya da istenmeyen özellikler için ekstra ödeme yapılmasının da önüne geçiyor. Kullandıkça öde sistemi, paydaşlarınıza ve müşterilerinize hizmet vermek için gereken veri depolama alanı için de geçerlidir; bu, tam olarak ihtiyaç duyduğunuz kadar alana sahip olacağınız ve kullanmadığınız hiçbir alan için ücret ödemeyeceğiniz anlamına gelir.

2. Güvenlik

Bulut bilişim söz konusu olduğunda birçok işletmenin güvenlik endişesi duyması normaldir. Sonuçta dosyalarınız, programlarınız veya diğer tüm verileriniz yerinde güvenli bir şekilde tutulmadığında bunların korunduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Verilerinize siz uzaktan erişebiliyorsanız, herhangi bir siber suçlunun aynı şeyi yapmasını engelleyen nedir? Burada devreye artırılmış güvenlik anahtarı girer. Bu sayede ağlar üzerinden gönderilerek veritabanlarında saklanan verilerin şifrelenmesi de sağlanmış olur. Şifreleme kullanıldığında bilgisayar korsanları veya verilerinizi görüntüleme yetkisi olmayan kişiler bilgilere daha az erişebilir. Ayrıca ek güvenlik önlemi olarak birçok bulut tabanlı hizmette kullanıcıya bağlı farklı güvenlik ayarları da yapmak mümkündür.

3. Mobilite

Akıllı telefonlar ya da cihazlarla kurumsal verilere mobil erişim sağlayan bulut bilişim, bugün dünya çapında 2,6 milyardan fazla akıllı telefonun kullanıldığı düşünüldüğünde hiç kimsenin döngünün dışında kalmamasını sağlamak için bu harika bir yoldur. Yoğun programları olan veya şirketteki ofisinden çok uzakta bulunan personel, müşterileri ve iş arkadaşlarıyla anında güncel bilgiler almak için bu özelliği kullanabilir.

4. Artan İş Birliği

İşletmenizde iki veya daha fazla çalışan varsa, iş birliğini en önemli öncelik haline getirmelisiniz. Bu bilişim sayesinde iş birliği basit bir süreç haline getirilir. Ekip çalışanları, bulut tabanlı platform üzerinde bilgileri kolayca ve güvenli şekilde görüntüleyebileceği gibi hızlıca da paylaşabilirler. Hatta bazı bulut tabanlı hizmetler, kuruluşunuz genelindeki çalışanları birbirine bağlamak için iş birliğine dayalı sosyal alanlar sağlayarak ilgiyi ve bağlılığı artırır.

5. Kayıp Önleme

İşletmeniz bir bulut bilişim çözümüne yatırım yapmıyorsa, o zaman tüm değerli verileriniz, içinde bulunduğu ofis bilgisayarlarına ayrılmaz bir şekilde bağlıdır. Bu bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak gerçek şu ki, donanımınız üzerinde bir sorun yaşanırsa, verilerinizi kalıcı olarak kaybedebilirsiniz. Bulutta değilseniz yerel olarak kaydettiğiniz tüm bilgileri kaybetme riskiniz vardır. Bununla birlikte, bulut tabanlı bir sunucuyla, düzenli olarak kullandığınız bilgisayar çalışmıyor olsa bile, buluta yüklediğiniz tüm bilgiler güvende kalır ve internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan kolayca erişilebilir.

6. Sürdürülebilirlik

Çevrenin mevcut durumu göz önüne alındığında birçok işletmenin dinlenme odasına bir geri dönüşüm kutusu koyması veya gezegene yardım etmek için üzerlerine düşeni yaptıklarını iddia etmesi artık yeterli olmuyor. Çevrimiçi anlamda da gezegene yardım etmek gerekiyor. Bulutta barındırma, çevre dostu olmasıyla da öne çıkıyor.

Bulut altyapıları çevresel proaktiviteyi, fiziksel ürünler ve donanım yerine sanal hizmetleri güçlendirmeyi, kâğıt israfını azaltmayı, enerji verimliliğini artırmayı ve işe gidip gelmeyle ilgili zaman kayıplarını azaltmayı destekler. Bir Pike Research raporu, bulut bilişim ve diğer sanal veri seçeneklerinin benimsenmesine bağlı olarak veri merkezi enerji tüketiminin 2010'dan 2020'ye kadar %31 oranında düşeceğini tahmin ediyor.

Bulut güvenliği, bulut tabanlı hizmetlerde saklanabilen dijital varlıkları ve verileri koruyabilmek için alınan tüm önlemleri ifade eder.

Bulut Bilişim Sisteminin İşletmeniz İçin Sağladığı Hizmetler

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.