KaynaklarEnocta Blog

Çevik Öğrenme ile Ekibinizi Hızlı ve Etkili Eğitin

Çevik öğrenme ile ekibinizin çalışma ortamında yaşanabilecek değişikliklere daha hızlı uyum sağlamasını sağlayabilir, sürekli ve artımlı bir eğitim deneyimi yaşamalarına imkân verebilirsiniz. Yeni zorluklara olabildiğince iyi yanıt vermeleri adına teknik ve sosyal becerilerini artırarak daha esnek, uyarlanabilir olmaları konusunda onlara rehberlik edebilirsiniz. Çevik bir organizasyon asla durağan değildir, değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Çevik projelerin, yeni sistemler ve teknolojilerle ya da yepyeni çalışma yöntemleri kullanılarak hızla geliştirilmesi gerekir. Böyle bir proje oluşturmak için devreye alacağınız organizasyonu hemen belirlemelisiniz. Çalışanların değişime uyumunu hızlandırmak için çevik bir öğrenme kültürünü teşvik etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Enocta’nın sizler için sunduğu kurumsal eğitim seçenekleriyle çalışanlarınızı, müşterilerinizi veya iş ortaklarınızı farklı öğrenme yöntemleriyle tanıştırarak daha etkili bir öğrenme süreci yaşamalarını sağlayabilirsiniz.

Çevik Öğrenme Nedir?

Çevik öğrenme veya çevik öğretim tasarımı, hız, esneklik ve iş birliğine odaklanan herhangi bir eğitim geliştirme yaklaşımını ifade eder. Bilindiği gibi öğrenme, yinelemeli bir tasarım süreci aracılığıyla öğrenme ve iş yapma aşamaları arasında değişen artımlı adımlarla gerçekleşir. Tamamlanan her yineleme boyunca sürekli olarak hem geri bildirim verilir hem de alınır. Sürekli iyileştirmenin ve değişime hızlı uyum sağlamanın önemini vurgular.

Neden Önemlidir?

Kurumsal eğitim ekipleri her zaman eğitim projelerini yönetmenin ve daha etkili öğrenme deneyimleri geliştirmenin en iyi yollarını arama ihtiyacı içerisindedirler. Öngörülemeyen öğrenme ve gelişmenin ışığında eğitime olan talep her geçen gün artmaya devam ediyor. Bununla birlikte çalışanların bu değişen ortamda başarılı bir şekilde gezinmek için gereken esnekliği ve çevikliği benimsemeleri için doğru eğitime ihtiyaçları vardır. Bunu da ancak çevik öğrenme aracılığıyla sağlayabilirler. Kuruluşunuz proje yönetimi veya yazılım geliştirmede çevik yöntemler kullanıyorsa aynı değerleri çalışan eğitimine uygulamayı ve bu öğrenmeyi sürdürmeyi düşünmelisiniz. Bu sayede iş üretkenliğinin, müşteri veya paydaş memnuniyetinin artmasına da katkı sağlayabilirsiniz.

Çevik Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

Çevik öğrenmenin şirket çapında birçok büyük faydası bulunur. Çevik öğrenme, tanımı gereği hem kurallara hem de uzun süreçlere çok fazla bağlı olmadığından dolayı esneklik, uyarlanabilirlik ve alıcılık zihniyetini teşvik eder.

1. Değişime Uyum

Çevik öğrenme, çalışanlarınızın gerçekleşebilecek olan tüm değişimlere yetişecek kadar hızlı olmalarını sağlar. Elbette farklı beceri ve yetenekler geliştirmelerine de destek olur, ancak en önemlisi onlara risk almayı ve açık fikirli kalmayı öğretir. Başarılarından olduğu kadar başarısızlıklarından da ders almalarını sağlar.

2. Daha İyi İş Birliği

Şirketlerin, bir şubenin ne yaptığından tamamen habersiz olarak bir boşlukta faaliyet gösterebildiği zamanlar artık geride kaldı. Çevik öğrenme, bilgi paylaşımını ve ekipler arası iş birliğini teşvik ederek hayati bilgilerin gözden kaçma ihtimalini önemli ölçüde azaltır.

3. Artan Müşteri Odağı

Çevik öğrenme, müşteri odaklılıkla ortak hareket eder. Amacı, karar verme sürecinin hızlandırıldığı ve sürekli bir geri bildirim döngüsünün olduğu bir atmosfer sağlamaktır. Bu gibi ortamlarda çevik ekipler, iş süreçlerini müşterilerin en çok değer verdiği unsurlara dayandırır. Etkileşimli medya ve sanal eğitimden yararlanan çevik öğrenme, çalışanları her türlü müşteri hizmeti senaryosu için tetikte tutar. Çevrim içi müşteri hizmetleri eğitimi, içeriği hızla farklılaştırabilmek ve güncelleyebilmek avantajıyla birlikte gelir, bu sayede yeni zorluklara ve müşterilerin sorunlu noktalarına hitap eder.

4. Gelişen Verimlilik

Çevik öğrenmeye odaklanan bir çalışan eğitimi yaklaşımı, şirketleri daha ileriye götürerek daimî olarak başarılı kılar. Çünkü çalışanlara herhangi bir durumda hata yapmanın ve yeni fikirler denemenin sorun olmadığını öğretir. Başarısızlık korkusuyla kendini geliştirememektense bilgi ve deneyimin daha önemli olduğu bir şirket kültürü yaratır.

Çevik Öğrenme Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Çevik öğrenmeyi kuruluşunuza uygulamanın, öğrenme ve geliştirme stratejisinin çok ötesinde faydalar sağlayabileceğini görebilirsiniz. Kuruluşunuzda çevik bir öğrenme kültürü oluşturmak istiyorsanız metodolojiden en iyi şekilde yararlanmak için izlemeniz gereken birkaç temel adım vardır. Öğrenme, ekip iş akışına entegre edilmelidir. Çevik bir ortamda her çalışanın öğrenme süreciyle ilişkili konuları üç ayda bir yineleyip değerlendirmesi iyi bir seçenek olabilir. Böyle bir kültürü oluşturmak adına sizler için derlediğimiz ipuçlarına göz atabilirsiniz.

1. Devamlı İki Yönlü İletişim

İletişim, meslektaşlar arasında güven yaratmanın temel anahtarıdır. Çevik kalmak istiyorsanız iş gücünüze dikkat edin. Meslektaşlarınızı dinlediğinizi onlara hissettirdiğinizde ve onları ciddiye aldığınızda daha fazla takdir edildiklerini anlayacaklardır. Bu iki yönlü iletişim kanalının önemini kendinize dönem dönem hatırlatın. Unutmayın, mutlu çalışanlara sahip işletmelerin rakiplerinden daha iyi performans göstermesi muhtemeldir.

Meslektaşlar arasında kaliteli iletişim sağlamak için bir merkez oluşturmanın birçok yolu vardır. Örneğin Canlı Sohbet'i ele alalım. Çalışanlar, meslektaşlarının e-postalara yanıt vermesini beklemek için harcanan zamanı azaltarak mesajlarına saniyeler içinde hızla yanıt alabilirler. Bir anket, etkili ve iki yönlü iletişimin şirketlere yılda ortalama 64,2 milyon dolar tasarruf sağlayabileceğini buldu.

2. Sürekli Öğrenme

Albert Einstein, "Özel bir yeteneğim yok, yalnızca tutkuyla meraklıyım." dedi. İşletmeler, sürekli öğrenme yolculuklarında Einstein’ın bilge sözlerini ilham kaynağı olarak kullanabilirler.

Bir şirket, yeni şeyler öğrenerek mükemmellik için çabalamayı bırakır bırakmaz, ister istemez hem kısıtlı hem de durağan hâle gelir. Rekabet çağında pazara ayak uydurmanız ve yapabildiğiniz her alanda yenilik yapmanız zorunludur. Yeni rakiplerinize göz yummak yerine onları inceleyin, fazlasını öğrenin ve onları geçmeye odaklanın. Benzer şekilde, öğrenim içeriğinizi her zaman güncellediğinizden ve öğrencilerinizin pazar değişikliklerinden haberdar olduğundan emin olmayı deneyin.

3. Eğitimi Mikro Yapın

Mikro öğrenme, kısa aralıklarla gerçekleşen öğrenme yöntemi olarak çevik öğrenmeye önemli ölçüde destek olur. Daha uzun içerikleri kısa sürede tamamlanacak şekilde tasarlanmış minik parçalar hâlinde yeniden paketler. Dikkat süremizde yaşanan problemlerden dolayı mikro öğrenme, öğrenenler için inanılmaz derecede iyi çalışarak katılımı da %50 oranında artırır. Mikro öğrenme içeriği de kısa ve ulaşılabilir hedeflere odaklanır. Bu nedenle, çevik öğrenme yaklaşımlarını beslemek için benzersiz bir araçtır.

4. Uzmanları Dahil Edin

Çevik bir şirketin ana işaretlerinden biri, iş birliği ve paylaşımın savunulmasıdır. Konu uzmanlarının devreye girdiği yer burasıdır. Bir uzman, belirli bir konuya hâkim olan ve çalışanlarınızın içebileceği bir bilgi pınarı olan kişidir. Meslektaşlarınız bu konuda genellikle keşfedilmemiş bir potansiyele sahip olacaklardır. Herhangi bir sosyal bilgi paylaşım aracı, çalışanlarınızın bu bilgileri paylaşmasına ve izlemesine destek olabilir. Ek olarak yöneticiler, gerçek öğrenme içeriği oluşturmak için konunun uzmanlarıyla iş birliği gerçekleştirebilirler.

5. Mobil Olun

Mobil öğrenme, öğrenen bireylerin zaman ve mekân fark etmeksizin öğrenmelerini sağlar. Bu, çevik öğrenme çerçevesine mükemmel bir şekilde uyar. Ani gelişen güncellemeler veya öğrencinin hızlı bir şekilde bir şeyler öğrenmesi gereken durumlar olduğunda akıllı cihazlar her zaman hazırdır. İnsanların artık cep telefonlarını her on dakikada bir kontrol ettiğini düşünürsek bu durum muazzam bir kolaylık sağlar. Cep telefonları özellikle hareket hâlindeyken öğrenmek için harika olduğundan dolayı çevik öğrenmeye ilham verir.

Çevik Öğrenme ile Ekibinizi Hızlı ve Etkili Eğitin
Merve Başaçık Özdemir
12/06/2023
Yazarın diğer blog yazılarına göz atın.

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.