KaynaklarEnocta Blog

Takım Liderliğinin Temel Prensipleri

Büyük ve küçük birçok başarılı şirketin liderlerinde yapılan araştırma sonucunda liderlerin deneyimlerinden ders çıkarıp öğrenerek temel bazı prensipleri iş hayatlarında uyguladıklarını ortaya koyuyor. Başarılı takım liderliğini benimseyen ve takım liderliği konusunda uzman görüşlerinden faydalanan liderlerin öğrendiği derslerden birkaçı şu şekilde...

Yönetmeden önce dinleyin

Dinlemek takım liderliğini kolaylaştıran en büyük şeylerden biri. Doğru soruyu cevaplamanızı, düzgün geribildirim yapmanızı, yönettiğiniz kişilerle empati kurmanızı ve daha birçok şeyi sağlıyor.

İş hayatı tasarım, teknik, operasyon, satış veya pazarlama fark etmeksizin temelde tamamıyla problem çözmekle alakalı. Takım liderliği de öyle ve bir problemi tanımlamadan çözemezsiniz. Dinlemek tanımlamayı, kavramayı ve anlamayı sağlıyor. Yönetmeden önce durup, dinleyin.

Ekip içi mentörlüğü sağlayın

"Bütün cevaplara sahibim" ya da "ekibimin ihtiyacı olan bütün mentörlüğü sağlayabileceğim" düşüncesi yanlıştır. Ekip üyeleri birbirleri için çok iyi mentörler olabilirler. Bazen aktarılacak bilgi ve deneyim, ekip üyeleri arasında paylaşıldığında, lider olarak sizden geldiğinden daha çok dikkate alınır.

Bunun için her Cuma sabahı ekipten bir kişiyi, takımca 1 saat boyunca öğrenilen bir şeyi sunması için görevlendirebilirsiniz. Sırasıyla herkes sunum yapar ve kendi konularını seçer. Bu durum takım olma sinerjisini ve birlikte o konuyla ilgili değişim başlatmayı sağlıyor.

Şeffaf olun

Şeffaflık muhteşemdir. Takım liderliği için önemli olan dürüstlük ve açıklıktır. Ancak şeffaf olmak için belli zamanlar vardır; sadece gerektiği kadarını söylemek için de. Bu birçok senaryoda uygulanabilir; yönetimden gelen fikirleri aktarırken yapılan iş hakkındaki geribildirimleri paylaşırken ve özellikle ekipteki kişilere birebir mentörlük yaparken. Liste devam edebilir.

Gerektiğinde ekstra bilgi paylaşmak daha kolaydır, ancak çok şey söylendiğinde onu telafi etmesi inanılmaz derecede zordur. Bu kuralın tek istisnası, işe alım sırasında bir projenin başlangıcında ya da yeni süreçlerin uygulanmasında gerçekleşir. Böyle zamanlarda şeffaflık ve önceden hazırlık konusunda aşırıya kaçmak önemli bilgileri saklamaktan daha iyidir.

Şirket vizyonu ile aynı yerde olun

Neredeyse bütün durumlarda şirkete bağlılık ekibinize olan sadakatinizin önüne geçer. Bazen şirketlerin neredeyse tam bağımsız olan ve sahte bölümler olarak çalışmak üzere ekipleri vardır. Bunlara yetki verildiğinde yeni fırsatlar keşfetmede ve şirketi geliştirmede büyük fayda sağlarlar.

Ancak ekipler – ya da ekip liderleri – bağımsız bölümler olarak çalışmaya başladıklarında sonuçlar hep iyi olmaz. CEO değilseniz bir üst yöneticinize raporlama yaparsınız ve dolayısıyla şirket çıkarlarını ekip arkadaşlarınızınkinin üzerinde tutmuş olmaktan emin olmanız gerekmektedir.

Dahası iyi liderler şirket vizyonuyla kendi vizyonları aynı yerde olan ekiplerin kalite, ürün ve çalışan mutluluğu yarattığını ve bunun bireysel özerklik ile eşleşmeyeceğini bilir.

Bir lider olarak, şirket vizyonuyla aynı yerde değilseniz, belki de harekete geçme zamanı gelmiştir. Bunun yanı sıra vizyon net olmadığı ya da düzgün bir şekilde açıklanmadığı için uyum sağlamaya çabalıyorsanız bunu düzeltmeye yardımcı olmak sizin sorumluluğunuz ve ayrıcalığınızdır.

Uzman bir müdür de olun

Dürüst olalım: lider olmanın eğlenceli olmayan bir tarafı da var ve büyük ölçüde yönetim işlerinden oluşuyor. Kağıt işleri, kovmadan önce yeterince hazırlanma, raporları zamanında iletme, e-postalar.

Yönetmek ve takım liderliği yapmak aynı şey değildir. Bu aşamada yönetici geliştirme eğitimleri önemlidir. Çünkü biri idaridir, diğeri öğretici. Harika ekipler yönetmek için ikisi de gereklidir. İdari sorumluluklarınızda organize, vakitli ve düzgün olmayı ekip üyelerinize borçlusunuz.

Sadece büyük değil, küçük kararları da çeşitlendirin

Bir şirkete çeşitliliği aşılamak zor olabilir, hele de şirket kapsamdan uzaksa. Ancak değişiklik yaratmanın şirkette çeşitliliği sağlayacak tek yol olduğunu düşünmek bir hata olur.

Sonuçta, çeşitlilik sadece işe alımlarda yapılmaz; güzel bir başlangıç olabilir. İşe alımdan sonra gerçekleşen her şeyi içine alır. İşe alındıktan sonra az temsil edilen grupların üyelerine nasıl davranılıyor? Bu noktada küçük kararlar en yüksek hızına ulaşır. Takımınızda ve şirket içinde çeşitliliği sağlayacak olan küçük şeyleri yapmak için çok çaba harcayın. En kısa cümleler, en küçük kararlar, en ince ton… bütün bunlar zamanla önemli değişiklikler getirir.

Takım Liderliğinin Temel Prensipleri

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.