KaynaklarEnocta Blog

Yöneticilerde Bulunması Gereken Liderlik Özellikleri

Lider olarak, şirketin ya da kurumun hikâyesini yazmak için Deepak *, önce kendi hikâyenizi yazmanızı tavsiye ediyor. Kendi hikâyenizi yazmak ise bir dizi karar alma süreçlerine bağlı. Örneğin işle ilgili bir karar alırken bunu liderlik özellikleri ile mi yoksa kendinizi geliştirmek için mi veriyorsunuz? Bu ayrımı yapabiliyor olmalısınız. Bu ayrımı yapabilmek için ise Dijital Çağda Lider Olmak eğitiminden yararlanabilirsiniz.

Chris Dixon’ın “Kurucu/Pazar Uyumu” konsepti bu konu ile ilgili olarak Deepak’ın düşüncelerinden bahsediyor. Dixon “Kurucular bir startup’ın genellikle uzun yıllar devam eden bir girişim olduğunun farkına varmalı.  Sadece onu anladığınız için değil, aynı zamanda sevdiğiniz için, içinde bulunduğunuz pazara uyum sağlamalısınız. Ve ürününüzü, pazar zamanla değişse de sevmeye devam etmelisiniz. Bir endüstri ya da pazar için olan tutkunuz, girişiminizdeki başarınızı garanti edemez; ancak, pazarın problemini çözmeye yönelik uygulamalarınızda ısrar etmenizi sağlar.” diyor. Bu çağın liderlerinde aranan en temel liderlik özelliklerinden biri…

Başarılı Liderlerin 4 Ortak Özelliği

Başarılı bir şirket liderinin ekibi ile verimli bir çalışma yapabilmesi ve kurumların aradığı lider kategorisinde olabilmesi için kendisinde bulunması gereken liderlik özelliklerine gelin birlikte göz atalım:

1. Korkunun ekibinizi kısıtlamasına izin vermeyin.

Birçok şirket hata yapmaktan kaçınır ve buna sebep olabilecek davranışlardan uzak durur. Oysa hata yapmak başarının sırrıdır. Bunlar daha çok çözüm üretmeye, daha dikkatli çalışmaya ve elbette hatalardan alınan derslerle daha çok başarılı olmaya taşır. Çalışanları cesaretlendirecek tutumda olmanız ve hatalarında yanlarında olmanız bir takım çalışması için hayati önem taşır.

2. Odanızdan çıkın, insanlarla konuşun ve arkadaş olun.

Lider olarak insanlar için ofiste çalışanlarla bir arada olmalısınız. İletişim halinde kalarak sorunları, yeni fikirleri, endişeleri daha yakından gözlemleyebilirsiniz. Yeni fikirlere açık, arkadaş canlısı bir lider yönettiği ekip için daha teşvik edicidir ve yeni bakış açıları oluşmasına fırsat tanır.

3. Ellerinizi kirletin.

Çalışanların takip edip örnek alacağı bir lider olmak önemli liderlik özelliklerinden biridir. Ekibiniz sizi sahada görmeye ihtiyaç duyduğunda, orada olmalı ve çalışmalısınız. Bir lider, şirket ne zaman ihtiyaç duyarsa işin başında olmalı, yetkinliklerini kullanmayı bilmelidir.

4. İyi bir dinleyici olun.

En önemli liderlik özelliklerinden birisi de gerçekten çok iyi bir dinleyici olmasıdır. Beden diliniz ve konuşma şekliniz de her zaman olumlu, gülümseyen, merakla karşısındakini dinleyen bir tavırda olmalıdır. Fikirleri dikkatle dinleyen, tavsiyelere açık, saygılı bir iletişim şekli çalışanların da kendilerini daha değerli hissetmelerini, özgürce düşündüklerini söylemelerini sağlar.

Mükemmel Liderler İç Benleriyle İletişim Halindedir

Deepak, girişimci, lider ve iş adamı gibi bilinen modern kavramları, antik ruhani gelenekler ile birleştirip postmodern bir liderlik özellikleri resmi çiziyor.

Mükemmel liderler en iç benleriyle iletişim halindedir.

Deepak liderliği, Brahma rahibinin insanların içindeki sonsuz yaratıcılık potansiyelini ortaya çıkarma özelliği (Hinduizm’den alıntı yaparak, “Brahma Rahibi”) olarak tanımlıyor. En iç benliğiniz muğlaklık ve belirsizlik ile iyi anlaşır. Bu prensipler olmadan yaratıcılık olamaz. Gregory Berns “Iconoclast” adlı kitabında bu fikri ile ilgili bir analiz sunuyor. Yeni görüşler elde etmenin sürecini açıklıyor ve yaratıcı süreci başlatmak için fiziksel çevredeki değişikliğe adapte olmamız gerektiğini savunuyor. Beynin muğlak bilgiyi işleyen bölümü amigdala** ve korkunun fizyolojisinden bahsediyor: “Korku cevabını inşa etmeye çalışmak yerine, amigdalayı harekete geçirme eğilimi olan olayı incelemek daha akıllıca bir yaklaşım olacaktır.” diyor.

Mükemmel liderler “Mevcudiyet benliktir” anlayışındadır.

Hayatınızdaki en önemli şey anda kalmak ve şimdiye odaklanmak olmalıdır. Hayal ettiğiniz en iyi gelecek meydana geldiğinde bu gerçekliğin farkında olur ve deneyimlersiniz. Pişmanlık ve kaygı başarının anahtarı olan aksiyonu alırken, dikkatimizi dağıtır. Stanford Graduate School of Business’da, bunaltıcı hissettiğiniz, gerçek tutkunuzu bulma süreci hakkında konuşan Oprah, bu süreci seçim yapabileceğiniz adımlara bölmenizi tavsiye ediyor.

Oprah’ın “Bir sonraki doğru hareket ne?” sözü, iş hayatınızda atmanız gereken bir sonraki adımı tanımlıyor. Liderlik özelliklerini bu mottoya uyarak gerçekleştirirken üreticiliğiniz ve aldığınız keyif de artıyor.

Mükemmel liderler kendilerine eleştirel sorular sormak için uygun zamanı bekler.

Kendi özeleştirisini yapabilen ve gerektiğinde kendini eleştirebilen liderler başarılı olma yolunda önüne çıkan taşları ve engelleri bilir ve bunları çok daha kolay aşar. Kimsenin kusursuz olamayacağı gibi bir liderin de vereceği yanlış kararlar ve yaptığı hatalar olacaktır. Önemli olan doğru zamanda kendi geliştirebilmek için gerekli olan uygun soruları sormak ve çözüm üretmektir.

Mükemmel liderler hiç kimsenin astı ya da üstü değildir.

Doğru iletişim şekli için gerekli liderlik özelliklerinden birisi de çalışanlar ve işverenler ile kurulan ilişkiyi dengelemektir. Ekibiniz liderini üstü olarak ulaşılmaz ve çekinilecek bir statüde görürse samimi olmaktan kaçınır ve zorunlu bir saygı duyar. Diyaloglarınızı, candan ve içten ilişkiler ile temellendirerek onlara yol gösteriyor olmalısınız. Aynı şekilde kendinden üst pozisyondaki çalışanlar ile gerekli saygı çerçevesi içerisinde ancak bir takım ruhu ve aynı işi yapan arkadaşlarınız ile bir hissederek iletişimde olmalısınız.

Mükemmel liderler diğerlerine karşı duyarlı ve duygusal olarak açıktır.

Liderlik yaptığınız ekip arkadaşlarınızın günlük yaşam sıkıntıları, iş yerindeki problemleri hatta kişisel ihtiyaçlarına kadar farkında olmanız onların verimli çalışma ortamında bulunmasına yardım etmeniz adına önemlidir. Bazen işlerin aksaması, bir projenin yetişmesi ya da iş akışının bozulması planları değiştirebilir ama bu aşamada aksamaya neden olan problemleri bulup daha duyarlı ve sezgileriniz ile hareket etmelisiniz. İnsanlar sizinle duygusal bir bağ kurabildiğinde iş problemlerini de daha kolay çözüme ulaştırır ve kuruma olan bağlılıkları daha da artar.

Dijital Çağa Uyumlu Modern Liderlik Etkinlikleriyle Tasarlanan, “Liderlik Programı” ile Tanışın!

Bu program, Skillsoft ve MITSloan Management Review iş birliğiyle, her seviyeden liderler için geliştirildi. Yoğun duygu kullanımı ve hikâye anlatımı yoluyla beynin her iki tarafını da aktif hale getirerek öğrenmeyi kolaylaştıracak, farklı cihazlarda ve mikro öğrenmeye uygun içeriklerle bilgiye en çok ihtiyaç duyulan anda erişilebilir olacak şekilde tasarlandı.

Etkinliği, MIT araştırmaları tarafından desteklenen bu liderlik programı; eğitimler, e-kitaplar, makaleler, videolar, sesli kitaplar, canlı sanal etkinlikler ve podcastler aracılığıyla farklı öğrenme stillerine hitap ediyor.

Vizyoner makalelere de erişim fırsatı sunan bu program sayesinde; dijital rozetler alabilir, başarılarınızı networkünüzle paylaşabilir ve tamamladığınız her e-eğitim sonunda program logolu eğitim tamamlama sertifikası kazanabilirsiniz.

Siz de bol ödüllü bu liderlik programını, kurum çalışanlarınızla birlikte mutlaka deneyimleyin.

Tanıtım videosunu izleyin!

Kurum için eğitim konusunda öncü olan Enocta ile daha fazla programa erişmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

*Deepak- Deepak Chopra Hint asıllı Amerikalı hekim ve alternatif tıp uzmanıdır. Time dergisine göre 20.yy’da Amerika’nın en önemli 100 insanından birisidir.

**Amigdala (Latince: corpus amygdaloideum) beynin medial temporal lobunun derinlerinde yerleşen nöronların oluşturduğu badem şeklindeki beyin bölümü. Amigdala terimi ilk olarak 1822'de Karl Friedrich Burdach tarafından kullanılmıştır.

Yöneticilerde Bulunması Gereken Liderlik Özellikleri

Benzer Bloglar

Dijital Dönüşüm
Eğitim İçerikleri
Genel
10/03/2021
Yeni PMP Sınavındaki 4 Değişiklik

Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.

Genel
24/12/2020
Farklı Öğrenme Stillerine Uygun Öğrenme Deneyimleri Yaratmak

Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?

Genel
12/08/2020
Değişen Dünyada Kişisel Liderlik

Kişisel liderlik, yaşamın her alanında bireysel olarak bir üst noktaya çıkmamızı sağlayan en önemli yeteneklerden. Bu yeteneğin içinde bulunduğumuz dönemde aldığı kritik hal, hayatımızın direksiyonuna nasıl geçeriz gibi birçok soruya yanıt bulduğumuz webinarımızda, Kemal İslamoğlu bizlerle buluştu.

Ürün ve Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize ulaşın
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.