Kaynaklar

Enocta Blog

Geleceğe Hazırlık Rehberi: 2025’te İş Hayatında Öğrenme ve Gelişimde Neler Değişiyor?

İş dünyası, teknolojik yenilikler, demografik değişimler ve çalışan beklentilerindeki evrimle yeniden tanımlanıyor. Öğrenme ve Gelişim (L&D), bu dinamik ortamda organizasyonların rekabet gücünü korumasını sağlayan stratejik bir kaldıraç olarak öne çıkıyor. 2025 yılında, yapay zeka (AI), kişiselleştirilmiş öğrenme, hibrit modeller ve çalışan refahı odaklı eğitimler L&D’nin temel taşlarını oluşturuyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), McKinsey, Gallup ve LinkedIn gibi kaynakların son raporları, bu dönüşümün kapsamını ve etkisini gözler önüne seriyor. Bu yazıda, L&D’nin 2025’teki trendlerini,özellikle dijital öğrenmenin katalizör rolünü ve iş dünyasına sunduğu fırsatları, verilerle destekleyerek keşfedeceğiz.

Ürün Geliştirmeleri
Sektörden
Eğitim Teknolojileri
Eğitim Araçları
Akademik
Eğitim ve Gelişim
Araştırma
İş Hayatı
Kurumsal Hafıza
Dijital Dönüşüm
Enocta'dan
Liderlik
Ürünler
Kurumsal
Trendler
Eğitim İçerikleri
Genel
Filtreyi Temizle
Eğitim Teknolojileri
Eğitim ve Gelişim
Kurumsal
11/05/2017
Yeni İş Hayatında Yeni Nesil Öğrenme

Aslında yeni olan sadece iş hayatı değil. İş hayatını kökünden değiştiren pek çok önemli dijital, sosyal ve ekonomik etmenlerle karşı karşıya olduğumuz kesin. Aynı unsurlar ve hatta daha fazlası bireyler olarak bizlerin hayatlarını da derinden etkiliyor. İklim değişikliği, savaşlar, mülteci sorunu, terör, ekonomik sıkıntılar ve siyasi gelişmeler, dünden daha farklı bir yaşamı zorunlu kılıyor. Tüm bu olup bitenler olurken, eğitim, gelişimin ve öğrenmenin aynı kalması ve hatta aynı hızda değişime devam ediyor olması mümkün değil, yeterli de değil. Dijital çağa ayak uydurmamız, bu çağın gerektirdiği becerileri kazanmanız ve azalan dünya kaynaklarını daha etkin kullanmamız için, bireysel olarak yeni nesil bir öğrenme ihtiyacımız var. Öte yandan artan rekabet, hızlı değişim, dijital dönüşüm ve verimlilik baskısı nedeniyle, iş hayatında eğitimi, gelişimi ve daha doğru bir ifadeyle öğrenmeyi yeniden tasarlamamız, ezber bozmamız şart.

Trendler
14/12/2016
Eğitim Stratejisinin Parçası: Mikro Öğrenme

Küçük parçalar halinde sunulan bilgilerin, çalışanların daha çok tercih ettiği eğitim içeriği olduğu artık biliniyor. Mikro öğrenme ile ilgili yapılan bir araştırma eğitim alacak kişilerin %94’ünün 10 dakikadan daha kısa süreli e-öğrenme içeriklerini tercih ettiğini gösteriyor. Dikkat süresinin giderek azaldığı ve insanların zaman konusunda kısıtlı davrandığı düşünülürse bilgilerin mümkün olduğunca kısa, öz ve dolu olması gerekiyor. Videolu anlatımların daha çok tercih edilme nedenlerinden biri de bu.

Liderlik
Kurumsal
Genel
14/11/2016
Liderliğin 4 Çeşidi ve Duruma Uygun Kullanılması

Ufak çaplı bir yönetici olarak algılanmaktan ve isteklerinizi uygulatamamaktan rahatsız mı oluyorsunuz? İşte yönetim tarzınızı değiştirmek ve ekibinizin sizi tekrar sevmesini daha aktif çalışmasını sağlamak için yapmanız gerekenler.

Genel
03/11/2016
Takım Liderliğinin Temel Prensipleri

Büyük ve küçük birçok başarılı şirketin liderlerinde yapılan araştırma sonucunda liderlerin deneyimlerinden ders çıkarıp öğrenerek temel bazı prensipleri iş hayatlarında uyguladıklarını ortaya koyuyor. Başarılı liderlerin öğrendiği derslerden birkaçı şu şekilde...

Trendler
28/09/2016
Eğitimde Hikayeleştirmenin Önemi

İyi bir hikaye etkili bir hikaye anlatıcılığı ile başarılı olur. İkna etmek, duygusal bağ kurmak, akılda kalmak ve anlam yaratmak için her zaman iyi bir hikayeye ihtiyaç vardır. Hikaye, gerçek ya da tasarıyla üretilen yazılı veya sözlü metinlerin bütünü olarak destanlarla birlikte doğmuş olsa da günümüze kadar büyük değişmeler kaydetmiştir. Hayatımızın bir parçası haline gelen bu gelenek, hayatın her alanında elde edilen tüm deneyim ve kültürel aktarımın eğlenceli şekilde sunulmasını sağlamıştır. Bu da eğitimde hikayeleştirme yöntemlerinin doğmasına neden olmuştur.

Genel
22/08/2016
Perakende Sektörüne Özel Eğitimler

Sabancı Edu ve Enocta iş birliği ile hazırlanan perakende içerikleri kariyer geliştirme fırsatı sunuyor! Perakende sektörü, gün geçtikçe gelişen ve farklılaşan müşteri ihtiyaçları ve özellikle teknolojinin gelişmesiyle değişen şartlara ayak uydurmayı gerektirmekte. Eğlenceli konseptlerle akılda kalıcılığı yüksek, öğrenmeyi kolaylaştıran eğitimler sayesinde çalışanlarınız öğrendiklerini hayata geçirirken hiç zorlanmayacak. Ayrıca, çalışanların kendini değerlendirebilmesi için her dersin sonunda ara testler olacak. Tüm paket tamamlandığında oyun tabanlı bir öğrenim değerlendirme modülü olacak. Peki, bu eğitimlerde neler var?

Eğitim ve Gelişim
Genel
20/04/2016
Yetişkin Eğitiminde İşinizi Kolaylaştıracak 10 İpucu

Değişime ayak uydurmak, hayatı daha pratik hale getirmek ve daha rahat yaşamak için eğitim olmazsa olmaz! Yetişkin eğitimi, bilinçli bireylerin kendilerini geliştirmelerine ve profesyonel hayatta başarılı olmalarına yardım eden planlı eğitim programıdır. Yetişkin eğitimi ile ilgilenen bilim ve sanat dalının adı ise Androgoji'dir.

Eğitim Teknolojileri
Kurumsal
Trendler
30/03/2016
Maslow Piramidi ile İçerik Tasarımında İhtiyacı Belirlemek

Dünya, ‘Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi’ ile 1943’te tanıştı. Amerikalı sosyal psikolog Abraham Maslow tarafından yazılan, içi bol jargon içeren bir makalenin ortasında hayatlarımıza giren siyah beyaz üçgen şeklindeki Maslow piramidi, bugün yalnızca psikolojik analizlerin merkezinde kalmayıp, iş dünyası dahil olmak üzere insana dokunan birçok alanın temel dayanağı haline geldi. Sizce bu bir tesadüf olabilir miydi?

Eğitim Teknolojileri
Kurumsal
Trendler
28/09/2015
TIN CAN API

Tin Can API (Yeni Nesil Scorm) öğrenme içeriklerinin ve öğrenme sistemlerinin birbirleriyle konuşmasına izin veren e-öğrenme yazılımı özelliğidir. Tin Can’in Google’daki karşılığı bu şekilde. Peki e-öğrenme sistemlerinin konuşması ne demek? Konuşarak birbirlerine ne söylüyorlar? Konuşmasalar ne olur?

Eğitim Teknolojileri
Kurumsal
Trendler
21/10/2015
Çevik (Agile) Yazılım Geliştirme Süreci

Enocta yazılım geliştirme ekibi olarak Mayıs 2015 başında, “Waterfall” olarak tanımlanabilecek yazılım geliştirme süreçlerimizi değiştirerek , farklı disiplinlerde de kullanılan çevik (agile) proje yönetim metotlarından “Scrum” yöntemini kullanmak üzere adımlarımızı attık.

Eğitim ve Gelişim
Kurumsal
Trendler
05/07/2013
Teknoloji Tabanlı Öğrenme Yaklaşımlarının Liderliğe Katkısı

Liderlik gelişimi ile ilgili çalışmalar birçok kurumun farklı kademelerinde farklı biçimlerde sürdürülmekte. Yönetimin üst kademelerine sağlanan uzun soluklu liderlik gelişim programları yüksek maliyetleri nedeniyle kurumun geneline yayılamıyor. Bu nedenle, alt kadrolarda genelde temel yönetim becerilerinin geliştirilmesine odaklı ve e-öğrenme ile sınıf içi eğitimin harmanlandığı karma eğitimler tercih ediliyor. Liderlik gelişiminin tüm yöneticileri kapsaması gereğine inanılan günümüzde, zaman ve maliyet kısıtlarını aşmanın yolu teknolojiden yararlanma olarak görülmekte.

Genel
05/04/2013
Öğrenmede Yeni Boyut: Yeni Bloom Taksonomisi

Her şey büyük bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Peki ya, ihtiyaçlarımız ve öğrenme alışkanlıklarımız? Bilgiyi aktarmaktan öte üst düzey düşünme becerileri ile bilgiye ulaşılmasını sağlayan revize edilmiş Bloom Taksonomosi, teknoloji ve iletişim çağına uygun bir öğrenme hiyerarşisi olarak karşımıza çıkıyor.‍Hedeflerin Taksonomisi

Genel
05/02/2013
Karma Eğitim Yaklaşımına Genel Bakış

Güçlü bir eğitim stratejisi olan karma eğitim yönteminin iyi tasarlandığı takdirde, öğrenim gereksinimlerini karşılamada, daha çok katılımcıya ulaşmada ve hatta performansı artırmada yarattığı olumlu etki artık kabul edilen bir gerçek.

Genel
05/01/2013
Yetenek Yönetiminin Başarısında Eğitimin Rolü

İşgücü planlamasını, işletme stratejisine uyarlamayı benimseyen kuruluşların sayısının giderek çoğaldığı son yıllarda, yetenek yönetiminin önemi de artmıştır. Yetenek yönetimi sistemleri ve stratejileri ancak iş gücünü sürekli olarak değişen piyasanın ihtiyaçlarına hazır hale getirerek ilerleyebilir. Yani bir şirketin gelecekte var olmasını, insan kaynakları ile şirket ihtiyaçlarının birbiriyle uyumlu hale getirilmesindeki sistematik yaklaşım sağlar. Çünkü işletme planınız ne kadar mükemmel olursa olsun bunu destekleyecek bir işgücünüz yoksa hedeflediğiniz sonuçları alamazsınız.

Genel
04/09/2012
Akıllı Telefonlar ve Tabletler: Mobil Eğitimin İki Ayrı Yüzü

Our Mobile Planet’in yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 11 milyon kişi akıllı telefon, 7 milyon kişi de tablet bilgisayar kullanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da, mobil araçlar ile internet erişiminin yılda ortalama %10 civarında bir büyüme gösterdiğini bildiriyor. Bu da demek oluyor ki; her geçen gün hayatımızda daha fazla yer edinen tabletler ve akıllı telefonları etkili ve verimli birer öğrenme aracı olarak kullanabilmek için bildiğimiz tasarım yöntemlerini ve yaklaşımları tekrar gözden geçirmenin tam zamanı.

Genel
03/04/2012
Ücretlendirme ve Ödül Yönetimi Etkin Kullanabilmek

Öğrenme ve gelişimin; ücretlendirme ve ödül yönetiminin yanısıra tüm yönetim politikaları, süreçler ve uygulamalarla uyumlu olması, etkili bir yetenek yönetim sisteminin vazgeçilmez bir özelliğidir.

Genel
03/03/2012
Liderlik Gelişiminde Teknoloji Tabanlı Öğrenmenin Rolü

Liderlik vasfı şirketlerin performans büyütmesi açısından çok önemsediği bir konudur. Liderliğin ne olduğuna ve kurum içerisinde hangi metotla uygulanması gerektiğine dair farklı fikirler vardır. Liderlik becerisi eğitimle geliştirilebilse de doğuştan gelen yönetme kabiliyeti, güçlü insan ilişkileri, kriz çözme yetenekleri de olması gereklidir. Artan rekabet, küreselleşme, inovasyon ihtiyacının sürekliliği ve takım çalışmasındaki gelişmeler liderlik gelişimi programlarının önemini açıklıyor.

Genel
03/02/2012
Öykü Anlatma Sanatı

Bir zamanlar mutsuz bir çalışan varmış, eğitim esnasında PowerPoint sunumunu izlerken 100 yıllık bir uykuya dalmış... Bu size tanıdık geliyor mu? Eğer çalışanlarınızın yeni beceriler kazanması için artık bıkkınlık veren eski yöntemleri hala kullanan biri iseniz, evet!

Genel
03/12/2011
Öğretim Tasarımı: Eğlenceli ve Kalıcı Öğrenme

İnsan zihni canlı ve aktiftir. Uyarılara, renklere, seslere, farklılıklara duyarlıdır ve tepki verir. Öğrenme sürecinde de aktiftir ve doğası gereği aktif olmak ister. Bu yazımızda daha kalıcı öğrenmenin temelinde yatan öğretim tasarımına ilişkin ögelere yer vereceğiz.

Genel
03/10/2011
Sosyal Öğrenme: Eğitim Uzmanlarının Yeni Öğrenim Alanı

Sosyal öğrenme insanlarla etkileşim kurarak başkalarından yeni bilgiler öğrenmektir. Kişilerin birbirlerinden bilgi edinmesi, farklı bir bakış açısı kazanmaya yardımcı olur. Sosyal medyanın iş yerlerinde artan kullanımı, kurumsal öğrenmenin büyük oranda formel değil, informel kanallardan gerçekleşmesini sağlar. Sosyal medya araçları informel öğrenme deneyiminin güçlendirilmesi açısından önemli bir yöntemdir.

Genel
03/10/2010
Enocta, Kurumlarda Yetkinlik Yönetimine Neler Katıyor ?

Kurumlarda kişilerin çalıştıkları ya da çalışacakları pozisyona göre sahip olmaları gereken, bilgi, birikim, tutum, davranış ve kabiliyetlerin, yani aslında yetkinlik yönetiminin önemini artık hepimiz biliyoruz. Bu yazıda Enocta olarak verdiğimiz hizmetlerle ve eğitimlerimizle, kurumlarda yetkinlik süreçlerine nasıl maksimum faydalı katkılar yaptığımızı paylaşmak istiyoruz.

Genel
03/09/2010
Liderlik Eğitim Programlarında E-Öğrenmenin Rolü

Hiç şüphe yok ki, yönetici geliştirme ve liderlik eğitim programları, eğitim faaliyetleri içinde önemli bir yere sahiptir. Üstelik kurumsal eğitim sektöründe, en hızlı büyüyen ve gelişen alanlardan birisidir.

İletişimde Kalın, Blog
Yazılarımızı Kaçırmayın.
En yeni blog yazılarımızı anında okumak için iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşın.
Teşekkürler! Kaydınız alındı.
Lütfen bilgilerinizi kontrol edin.