CNBC tarafından Ekim 2021'de gerçekleştirilen bir ankette teknoloji sektöründeki yöneticilerin %57'si kalifiye çalışan bulmanın bir numaralı endişeleri olduğunu bildirmiş – bu endişe, tedarik zinciri sorunlarından ve siber güvenlik tehditlerinden daha üst sırada yer alıyor.
İş ortağımız Skillsoft’un Global Knowledge ile yaptığı araştırma ise IT profesyonellerinin beceri açıkları konusundaki endişelerin gerçek olduğunu ve şirketlerin bu endişeleri gidermek için mücadele ettiğini doğrulamaktadır. Son 16 yıldır Global Knowledge, IT becerileri ve maaşları hakkında kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Trendleri bu kadar uzun süre derinlemesine incelemek, IT becerilerine ve teknoloji sektörünün geleceğine dair benzersiz bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu yılki araştırma ise bazı rahatsız edici gerçekleri ortaya çıkarmıştır.
Küresel ölçekte dört IT karar vericisinden üçü, IT çalışanlarının becerilerindeki açığı bildirmektedir. Bu, 2016'dan bu yana %145'lik bir artış anlamına gelmektedir. Stres, proje süresindeki ve işletme maliyetlerindeki artışlar ile kalite ve iş hedeflerine ulaşma becerisindeki düşüş, IT becerilerindeki açıkların talihsiz sonuçlarındandır. International Data Corporation (IDC), 2022 yılına kadar IT becerilerindeki açıkların 775 milyar dolarlık kayıplara yol açacağını bildirmiştir. Şirketlerin bir an evvel bu gerçekle yüzleşmesi ve beceri açığı sorununu ele alması gerekmektedir.
Çalışanlar, şirketlerinin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için gayri resmi olarak yeni beceriler öğrenmek zorunda kalmaktadır.
İyi haber, pandemi döneminde IT profesyonellerinin %80'i iş güvencesi konusunda son derece veya kısmen iyi hissettiklerini bildirmektedir. Kötü haber ise, IT çalışanlarının yaklaşık %40'ı iş yükünün altında ezildiğini hissetmektedir.
IT karar vericilerinin %54’ü bir veya iki pozisyonu dolduramadıklarını, %38'i ise üç veya dört doldurulmamış pozisyonları olduğunu bildirmiştir. Bu, mevcut çalışanlar için aşırı iş yükü, yerine getirilmeyen görevler veya her ikisi ile sonuçlanmaktadır. Bunun ana nedenleri ise, şirketler gerekli becerilere sahip adayları kendilerine çekememektedir veya maaş taleplerini karşılayamamaktadır – ya da yeterli sayıda nitelikli aday yoktur.
IT profesyonellerinden doğru becerilere ve deneyime sahip olanlar, her zamankinden daha kıymetli. Ortalama maaşlar neredeyse dünyanın her bölgesinde yükselmiştir. IT profesyonellerinin %52’si geçen yıl zam aldıklarını bildirmiştir. Önde gelen faktör ise iş performansı olmuştur. Bu durum, şirketlerin, bulut, güvenlik ve veri gibi kritik alanlarda, yetenekleri çekmek ve elde tutmak için daha yüksek maaşlar ödemek zorunda olduğunun işaretini vermektedir.
Bunalmış mı hissetiniz? İş ortağımızın araştırması yukarıda bahsedilen sorunları gidermek için ispatlanmış çözümleri de ortaya koymaktadır. Haydi şimdi çözümlere odaklanalım ?
Çalışan gelişimine yatırım yapmak, beceri açıklarını kapatmaya ve en yetenekli çalışanların elde tutulmasına yardımcı olur. Mesleki sertifikasyonlar, beceri boşluklarını kapatmanın en iyi yolu olarak listelenmiştir. Aslında, on yöneticiden dokuzu beceri açığını kapatmak için bir plana sahip olduğunu ve yarısından fazlası çözümün mevcut çalışanları eğitmek olduğunu dile getirmektedir. Kişisel ve mesleki gelişim için öğrenmeye ve gelişmeye can atan IT profesyonelleri, eğitimleri mevcut işverenlerinden alamıyorlarsa, yollarına başka şirketlerle devam etmektedir. Araştırmanın son üç yılında, IT profesyonellerinin yarısından fazlası, işverenlerini değiştirmenin ana nedeninin öğrenme ve gelişim alanındaki eksiklikler olduğunu, ücretin ise ikinci sırada olduğunu bildirmiştir. IT karar vericileri, çok geç olmadan ekiplerinin profesyonel gelişimine yatırım yapmayı değerlendirmelidir.
Ankete katılan IT profesyonellerinin %92’si,en az bir sertifikasyona sahip olduğunu bildirmiştir. Bu, geçen yıla göre %5’lik bir atışı ifade etmektedir. Maaş artışları, yeni iş teklifleri ve iş kalitesindeki genel iyileştirmelerin tümü, IT dünyasındaki sertifikasyonların bir sonucu olan faydalar olarak gösterilmektedir.
Sertifikasyon, bir çalışanın, belirli bir alandaki bilgisini ve becerilerini doğrulaması için önemli bir araçtır. Ankete katılanların yaklaşık yarısı, sertifikasyon sonrası işlerinde iyileşme olduğunu belirtmiştir. Neredeyse bir o kadarı, işine daha fazla bağlı olduğunu ve/veya işlerini daha hızlı yaptığını bildirmiştir. IT karar vericilerinin %64’ü, sertifikasyon sahibi çalışanların, sertifikasyon sahibi olmayan çalışanlara kıyasla, şirkete yıllık 10.000 USD veya daha fazla ek değer sağladığını bildirmişlerdir. IT çalışanlarının %10'u, yöneticilerinin eğitimleri faydalı bulmadığını veya onaylamadığını bildirse de, sertifikasyon eğitimine harcanan zaman ve para şirketlerin karlılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip.
Raporda hepimizi etkileyen bazı büyük çıkarımları bu yazıda bildirdik, raporu okuyarak sizi ek ayrıntılara girmeye davet ediyoruz. Bu bilgilerin tüm IT profesyonellerine ilham ve eylem için bir yol haritası sağlayacağını umuyoruz.
Raporda öne çıkan istatistiklerin infografiğini buradan indirebilirsiniz.
Enocta olarak iş ortağımız Skillsoft ile birlikte IT ekiplerinin profesyonel gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Aşağıdaki blog yazılarımız ilginizi çekebilir;
Uygulamalı Eğitimlerle Yazılımcılar Yeni Becerilerin Kodlarını Kırıyor - Enocta Blog
CNBC tarafından Ekim 2021'de gerçekleştirilen bir ankette teknoloji sektöründeki yöneticilerin %57'si kalifiye çalışan bulmanın bir numaralı endişeleri olduğunu bildirmiş – bu endişe, tedarik zinciri sorunlarından ve siber güvenlik tehditlerinden daha üst sırada yer alıyor.
Çağ değişti. “Eskiden…” ile başlayan cümleleri dikkatli dinlediğimizde ne kadar yol aldığımızı görmemek neredeyse imkânsız. Çağ ile birlikte birçok sektör de değişti. Teknoloji, sanayi, otomotiv, telekomünikasyon ve daha nicesi… Tüm bu değişim ve dönüşümler, eğitim sisteminin değişmesine ve gelişmesine öncülük etti. Bir düşünün, 15 yıl öncesine kadar “mobil eğitim” kavramından bahsedebilir miydik? Elbette edemezdik fakat eğitim platformları hakkında konuşabilirdik. Çünkü mazisi çok daha eskiye dayanıyor. İşte tam da bu noktada, Türkiye’deki ilk e-öğrenme girişimi olan Enocta Platformu hayatına devam ediyor. Günümüzde sadece hayatta kalmak önem arz etmiyor, günün koşullarına uyum sağlamak en önemli konuların başında geliyor. Bu sebeple platform her gün gelişiyor ve çağa uygun olarak şekilleniyor. Kuşkusuz bu değişimleri tetikleyen en önemli unsurların başında ise gelişen teknoloji ve internet yer alıyor.
“Off yine mi eğitim atanmış hem de zorunlu mu?” Eğitim ve gelişim ile ilgilenen kişiler olarak kurumlarınızda bu cümleyi çalışma arkadaşlarınızdan ne kadar sıklıkla duyduğunuzu durup bir düşünün. Sonrasında şunu bir soralım; her eğitim atamasında mı yoksa sadece zorunlu eğitimlerde mi duyuyoruz? Cevabınız hepsi mi? O zaman süreçlerinizi gözden geçirmenizin ve birtakım şeyleri değiştirmenizin zamanı sizce de gelmedi mi?