Covid – 19 salgının hayatlarımıza getirdiği değişikliklerden birisi de evden çalışma olgusu oldu. Bu sebeple birçok sektör ve firma zorunlu sebeplerle başladığı bu çalışma yöntemine artık çağın bir getirisi ve bir ihtiyaç olarak devam ediyor. Evden çalışma kulağa hoş geliyor, avantajlı tarafları olduğu kadar zorlayıcı yanları da bulunuyor. Bu zorlayıcı yazların üstesinden gelebilmek için ise Enocta Katalog'da yer alan 6 Adımda Daha Verimli Sanal Toplantılar eğitimden yararlanabilirsiniz.
Evdeki çalışma alanını ergonomik düzende kurmak rahatlık ve sağlık açısından oldukça önemlidir. Çalışma için özel bir alanın bulunması, masa ve sandalye kullanımı, çalışma ortamının ses ve ışık olarak yeterli olması gibi... Çünkü günün sonunda boyun sertleşmesi, sırt ağrısı, göz yorgunluğu gibi sağlık şikâyetleri de olabiliyor. Bu durumun uzun süre yaşanması ise kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarına yol açabiliyor. Her yıl ortalama 300 bin kişi kas-iskelet sistemi hastalıkları sebebiyle çalışamaz duruma geliyor ve işe gidemiyor. Amerikan Ulusal Tıp Akademisi, bu hastalıklarla ilgili tazminatlar, iş göremezlik ödeneği ve verimlilik kaybı - yıllık 45 ila 54 milyar dolar arasında bir maliyete mal olduğunu tahmin ediyor.
Çalışma alanınızı ergonomik olarak düzenlemelisiniz. Bilgisayarın konulacağı yer ve masadaki görüş açınız çok önemli. Rahat bir pozisyonda oturmalı ve buna uygun bir sandalye tercih etmelisiniz. Gerekirse sırt ve boyun kısmı bir yastık ile desteklenmeli...
Oda içerisindeki hava akışı, ısıtma – soğutma sistemleri, aldığı ışık verimli bir çalışma ortamı için hayli önemlidir. Klavye kullanımına da dikkat etmelisiniz. Parmaklarınız klavyedeyken 90 derecelik bir açıda olacak şekilde durmalıdır. Omuzlarınız rahat olmalı masa üzerindeki diğer kullanacağınız gereçler size yakın olmalıdır.
Kas veya iskelet sistemi hastalığındaki belirtiler gözden kaçabilir, genel yorgunluk olarak algılanabilir. Evden güvenli ve sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmek için gerekli donanımı sağlamalı ve bu koşulları yerine getirmelisiniz. Son olarak, ara vermeyi unutmayın. Esneyin, hareket edin, küçük egzersizler yapın ve göz molaları için zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
Uzaktan çalışmak alışılmış bir durum değilken günümüzde tercih edilen bir çalışma sistemi halini aldı. Özellikle bu durumun bir salgın sebebiyle çoğalması kimse için beklenen bir durum değildi. Evden çalışmayı ilk defa deneyimleyenler içinse rutininde böyle bir değişiklik olması stresli bir dönem yarattı.
Stresin zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde kalıcı etkileri olduğu uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Baş ağrısı, karın ağrısı, uyku bozuklukları, kısa öfkeler ve yoğunlaşma zorluğu yaşanmasına sebep olabiliyor. Evden çalışma zorunluluğu hem aile üyeleriyle uzun süre birlikte vakit geçirmek hem de bu esnada yalnız kalıp çalışmak zorunda olmayı gerektiriyor. Yaşanılan stres de dolayısıyla tüm aile bireylerini etkiliyor.
Sizler için bu stresi azaltabilecek bazı ipuçları hazırladık:
Rahat çalışabileceğiniz bir alan oluşturmaya çalışın. Uygun bir aydınlatma, ergonomik mobilyalar tercih etmelisiniz. Çalışma saatlerinizde, aile bireylerinin size nasıl yaklaşması gerektiği ile ilgili onlarla bilgi paylaşımı yapabilirsiniz.
Kendinizi tüketmemek ve daha verimli çalışmak için iş günlerinize başlama ve bitiş saatleri belirleyip molalarınızı ayarlayın ve bu zaman çizelgesine bağlı kalmaya çalışın.
Ekibinizle sanal kahve molaları ve haftalık “happy hour” video konferansları düzenleyip çalışma arkadaşlarınızla sosyalleşmeye devam edebilirsiniz.
Kendinize zaman ve alan yaratarak iş dışında bir şeyler yaparak motive olabilirsiniz. Yoga ve meditasyon deneyebilir ya da ilgi alanınıza göre size iyi gelecek bir aktivite yapabilirsiniz. Günde sadece birkaç dakika bile ayırmak zihninize ve bedeninize çok iyi gelecektir.
Aile üyelerinden uzakta yaşıyor ve evden çalışma durumunda kalıyorsanız uzun süre ayrı kalmak stres yaratabilir. İletişim halinde olmak için düzenli videolu görüşmeler ayarlayabilirsiniz. Bu kendinizi daha huzurlu hissetmenize yardımcı olacaktır.
Tüm gün ekrana bakmak yorucu olacağından çalışma saatleriniz dışında aileniz ve çocuklarınızla eğlenceli aile oyunları, kutu oyunları oynayabilir ve verimli sohbetler ederek anılarınızdan bahsedebilirsiniz. Bu etkinlikler hem nostaljik hem de değerlerimizi unutmamak için iyi bir fırsat olabilir.
Balkon ve pencereden dışarıyı seyretmek bile manzaranızı değiştirmeye yardımcı olur. Çiçek yetiştirebilir ya da imkanınız varsa bahçe dikimi yapabilirsiniz. Bahar temizliği, araba yıkama, pencere temizleme ve balkon dekore etme ailece yapabileceğiniz size iyi hissettirecek aktivitelerdir.
Evdeyken de formda kalmak için egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz birçok ücretsiz online veya dijital uygulama var. Evde spor yapabilir ya da varsa bahçenizde kısa yürüyüşler ve egzersizler yapabilirsiniz.
İş ve ev tek bir yerde olunca zaman yönetimi daha güç ve daha önemli hale geliyor. Evden çalışmak fazla özgürlük sunuyor fakat dikkat dağıtıcı unsurlarla baş etmek ve bu dengeyi kurmak zor olabiliyor.
Her zaman gününüzü planlayın ve ekibinizle birlikte hareket edin. Evdeki işlerinizi de yönetmeli odaklı çalışma anını ev işleri ve diğer işlerinizle farklı zamanlarda planlamalısınız.
İş alanınızı belirlemelisiniz. Bu size işte olduğunuz zamanı ayırt etmeyi sağlar.
Ev içinde yapabileceğiniz egzersizler ya da kısa bir yürüyüş iyi gelebilir.
Sosyal medya dikkatinizi ve algınızı dağıtabilir. Daha verimli bir çalışma süresi için molalar dışında sosyal medyalarınızı kontrol etmeyin.
Evde olmanın rahatlığı aynı işi yaptığınızı ve aynı derecede yorulduğunuzu unutturabilir, bu yüzden dinlenmek için kendinize zaman ayırmayı unutmayın.
Ekran başında vakit geçirirken sağlıksız abur cuburlar tüketmek sizi daha halsiz hissettirir ve sağlığınız için de zararlıdır. Bunun yerine size enerji ve vitamin verecek çerez ve meyveler tercih edebilirsiniz.
Evden çalışmayı daha verimli hale getirebilmek için bu önerilerimizi dikkate almanın yanı sıra öğrenme yönetim sistemi sunan Enocta ile eğitimleriniz konusunda da verim elde edebilirsiniz.
Teknolojideki yenilikler ve değişen iş ortamları, proje yöneticilerinin rollerini ve hedeflerini dönüştürüyor. Bu dönüşümle birlikte Project Management Institue (PMI), Project Management Professional (PMP) sertifika sınavının içeriğini bu yılın başında değiştirdi.
Öğrenme şeklimizin kişiliğimize, beynimizin çalışma şekline, bulunduğumuz ortama ve kültüre bağlı olduğunu biliyor muydunuz?
Esneklik profesyonel dünyada en çok konuşulan kavramlardan biri halini aldı. Hatta değişen dünyaya uyum sağlamak için iş dünyasında ilk akla gelen etkenlerden biri… Artık kurumlar çalışanlarının bu becerilere sahip olması için eğitim programlarına daha fazla yatırım yapıyor ve daha esnek metotlar üzerinde duruyorlar. Bu yüzden eğitim teknolojisi de sürekli gelişen iş dünyasının beklentilerine uyum sağlayacak şekilde kendisini geliştiriyor. Esnek öğrenme modeli de bunlardan biri… Ödüllü kurumsal dil eğitim çözümü olan Rosetta Stone uygulaması, bu beklentileri karşılayacak özelliklere sahip…