Eğitim bir amaç değil, yolculuğun ta kendisidir.
Yola çıkmadan önce yolculuğu planlarız, rezervasyon yapar, bilet satın alır, ulaşımı ayarlarız. Eğitimler için de aynı şey geçerlidir. İzleyeceğimiz güzergâha karar vermeden önce gideceğimiz yeri seçmeliyiz. Hedeflenen sonuçlara ulaşmamızı sağlayacak şey, doğru bir planlamadır. Kalıcılığın sağlanması, yani pekiştirme de bunun bir parçasıdır. Bu nedenle, eğitim tasarımı esnasında davranış değişikliğini kalıcı hale getirecek uygulamalar da planlamaya dahil edilmelidir.
Bu yazıda, uygulamada zorlanılan kritik becerilerin gelişimi konusunda kalıcı davranış değişikliğini destekleyecek stratejileri sizler için sıraladık:
Daha büyük şirketler çevrimiçi ağlarını bu tip forumlar için kullanabilir. Daha küçük çaplı şirketler ise LinkedIn gibi sosyal medya sitelerinde özel tartışma odaları açabilirler.
Özetlersek, eğitim tasarımlarımıza davranış değişikliğini pekiştirme uygulamaları da mutlaka dahil edilmelidir. Planlama, istediğimiz sonuçlara ulaşmamız için en doğru başlangıç adımıdır. Pekiştirme uygulamalarının planlamaya dahil edilmesi, eğitimlerimizin değerini artıracaktır.
Bu yazı, Kendra Lee tarafından kaleme alınan “How-To: Reinforce Training” başlıklı makalesinden derlenmiştir.
Kendra Lee, ‘Hedefe Karşın Satmak’ (‘Selling Against the Goal’) kitabının yazarı ve KLA Group’un başkanı. BT alanında uzmanlaşan KLA Group, küçük ve orta ölçekli şirketlerle, kar hedeflerine ulaşıp geçme amaçlı çalışıyor. www.klagroup.com
CNBC tarafından Ekim 2021'de gerçekleştirilen bir ankette teknoloji sektöründeki yöneticilerin %57'si kalifiye çalışan bulmanın bir numaralı endişeleri olduğunu bildirmiş – bu endişe, tedarik zinciri sorunlarından ve siber güvenlik tehditlerinden daha üst sırada yer alıyor.
Çağ değişti. “Eskiden…” ile başlayan cümleleri dikkatli dinlediğimizde ne kadar yol aldığımızı görmemek neredeyse imkânsız. Çağ ile birlikte birçok sektör de değişti. Teknoloji, sanayi, otomotiv, telekomünikasyon ve daha nicesi… Tüm bu değişim ve dönüşümler, eğitim sisteminin değişmesine ve gelişmesine öncülük etti. Bir düşünün, 15 yıl öncesine kadar “mobil eğitim” kavramından bahsedebilir miydik? Elbette edemezdik fakat eğitim platformları hakkında konuşabilirdik. Çünkü mazisi çok daha eskiye dayanıyor. İşte tam da bu noktada, Türkiye’deki ilk e-öğrenme girişimi olan Enocta Platformu hayatına devam ediyor. Günümüzde sadece hayatta kalmak önem arz etmiyor, günün koşullarına uyum sağlamak en önemli konuların başında geliyor. Bu sebeple platform her gün gelişiyor ve çağa uygun olarak şekilleniyor. Kuşkusuz bu değişimleri tetikleyen en önemli unsurların başında ise gelişen teknoloji ve internet yer alıyor.
“Off yine mi eğitim atanmış hem de zorunlu mu?” Eğitim ve gelişim ile ilgilenen kişiler olarak kurumlarınızda bu cümleyi çalışma arkadaşlarınızdan ne kadar sıklıkla duyduğunuzu durup bir düşünün. Sonrasında şunu bir soralım; her eğitim atamasında mı yoksa sadece zorunlu eğitimlerde mi duyuyoruz? Cevabınız hepsi mi? O zaman süreçlerinizi gözden geçirmenizin ve birtakım şeyleri değiştirmenizin zamanı sizce de gelmedi mi?